fbpx
ARCH & the CityMade in GreeceTravel

Τα μουσεία της Αθήνας που αξίζει να επισκεφθείς σε ένα Σαββατοκύριακο

Αν αυτή δεν είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να κάνεις σύντομες εξορμήσεις τα Σαββατοκύριακα, τότε ποια είναι; Είναι γεγονός πως οι μεγάλες πόλεις τα Χριστούγεννα έχουν την τιμητική τους. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί όλα είναι πιο φωτεινά, γιορτινά και στολισμένα, αλλά και γιατί σίγουρα μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα πράγματα. Από ψώνια μέχρι εξορμήσεις στο κέντρο, και από πολιτισμικές βόλτες μέχρι συναυλίες και απρόοπτα πάρτι. Για σένα, λοιπόν, που έχεις προγραμματίσει διήμερο ταξιδάκι για Αθήνα ή ακόμα και για σένα που μένεις στην Αθήνα, αλλά δεν είχες ποτέ το χρόνο να κάνεις μια “μουσειοεξόρμηση” -δική μου λέξη-, σου έχω μια λίστα με 5 μουσεία της Αθήνας που αξίζουν τον χρόνο σου.

Μουσείο της Ακρόπολης

Ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία στο κόσμο είναι φυσικά το Μουσείο της Ακρόπολης, και έπρεπε να ειπωθεί πρώτο. Έκανε εγκαίνια το 2009 κι έκτοτε, επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό το καθιέρωσαν ως ένα must προορισμό της Αθήνας. Φυσικά, στο κέντρο της Αθήνας, στη βόλτα σου από το Θησείο προς την Ακρόπολη κατά μήκος της Διονυσίου Αεροπαγίτου θα δεις ένα εντυπωσιακό σύγχρονο κτίριο. Μέσα σε αυτό θα βρεις φυλαγμένα ευρήματα από τη μυκηναϊκή, την αρχαϊκή και την κλασσική περίοδο, Καρυάτιδες, γλυπτά, αγάλματα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης των αρχαίων χρόνων, αλλά και έργα τέχνης.
Έξτρα tip: Μπορείς να επισκεφτείς το καφέ-εστιατόριο, όπου στη βάση του Μουσείου απλώνεται η αρχαιολογική ανασκαφή, ενώ παράλληλα απολαμβάνεις τη θέα του Παρθενώνα και της Ακρόπολης.

Διονυσίου Αεροπαγίτου 15, Ακρόπολη
Τα ΣΚ το βρίσκεις ανοιχτό: 9:00 πμ – 8:00 μμ

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ξεκίνησε να λειτουργεί το 2000 και έχει μόνιμη στέγη το παλιό εργοστάσιο Φιξ. Μετά την ανακατασκευή του το 2014, τέθηκε ξανά σε λειτουργία το 2016. Το ΕΜΣΤ συλλέγει, διαφυλάσσει, συντηρεί, τεκμηριώνει, ερευνά και εκθέτει έργα της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς καλλιτεχνικής παραγωγής. Ένας από τους σημαντικότερους ιδρυτικούς σκοπούς του Μουσείου είναι η ανάδειξη πρωτοποριακών και πειραματικών καλλιτεχνικών τάσεων. Η συλλογή του μουσείου συγκροτείται γύρω από έναν σημαντικό πυρήνα έργων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, όπως ο Στήβεν Αντωνάκος, o Μπιλ Βιόλα, ο Ντίκος Βυζάντιος, η Έμιλυ Ζασίρ, o Ίλια και η Εμίλια Καμπακόφ κ.α. και συνεχώς εμπλουτίζεται. Ανά διαστήματα φιλοξενεί και παρουσιάζει τα έργα πολλών σύγχρονων καλλιτεχνών, τα οποία συνοδεύονται με κάποιο «καλλιτεχνικό σχόλιο» για τις ανησυχίες της σύγχρονης κοινωνίας.

Λεωφόρος Καλλιρόης & Αμβροσίου Φραντζή (Πρώην Εργοστάσιο Φιξ)
Τα ΣΚ το βρίσκεις ανοιχτό: 11:00 πμ – 7:00 μμ

Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου

Εάν κι εσένα ήταν/είναι στη βασική σου διαδρομή προς τη δουλειά οι οδοί Βασιλίσσης Σοφίας/Βασιλέως Κωνσταντίνου, τότε σίγουρα είχες αναρωτηθεί πότε θα ανοίξει επιτέλους η Εθνική Πινακοθήκη που τόσο καιρό ήταν υπό κατασκευή. Άλλο ένα κτίριο με υπέροχη σύγχρονη αρχιτεκτονική στέκεται επάξια δίπλα στο Χίλτον και απέναντι από τον (πλέον!) καθαρό Δρομέα. Με περισσότερους από 9.000 πίνακες, γλυπτά και χαρακτικά διεθνούς φήμης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών όπως του Νικόλαου Γύζη, του Νικηφόρου Λύτρα, του Θεόδωρου Βρυζάκη, του Νίκου Εγγονόπουλου κ.α. , η Εθνική Πινακοθήκη απευθύνεται σε όσους ανθρώπους αγαπούν ή θέλουν να μάθουν περισσότερα για τις τέχνες. Στο website της Εθνικής Πινακοθήκης, μπορείς να ενημερωθείς για όλες τις τρέχουσες εκθέσεις και τα αφιερώματα.

Βασιλέως Κωνσταντίνου 50, Ευαγγελισμός
Τα ΣΚ το βρίσκεις ανοιχτό: 10:00 πμ – 6:00 μμ

Μουσείο Μπενάκη

Ίσως το γνωστότερο Μουσείο της Αθήνας και λόγω ιστορίας, το Μουσείο Μπενάκη ιδρύθηκε το 1929 από τον Αντώνη Μπενάκη προς τιμήν του πατέρα του, Εμμανουήλ Μπενάκη. Το κεντρικό κτίριο του Μουσείου έναντι του Εθνικού Κήπου, φιλοξενεί στους τρεις ορόφους αντιπροσωπευτικά έργα όλων των εποχών της Ελληνικής ιστορίας και τέχνης από την προϊστορική εποχή μέχρι τους σύγχρονους καιρούς. Η αρχική συλλογή του Αντώνη Μπενάκη που αποτελεί και τον πυρήνα της συλλογής του μουσείου περιείχε έργα αρχαίας Βυζαντινήςμεταβυζαντινήςισλαμικής και παραδοσιακής τέχνης. Πλέον έχει εξελιχθεί σε έναν οργανισμό με διαφορετικές κουλτούρες και περιόδους, όπου η αρχαιότητα συναντά τη σύγχρονη τέχνη.

Κουμπάρη 1 & Βασιλίσσης Σοφίας, Αθήνα
Σάββατο: 10:00 πμ – 6:00 μμ και Κυριακή: 10:00 πμ – 4:00 μμ

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας δεν αποτελεί μόνο το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας, αλλά και ένα από τα πιο σημαντικά παγκοσμίως. Εδώ φιλοξενείται η μεγαλύτερη συλλογή ελληνικών αρχαιοτήτων από τη Μυκηναϊκή ως την Ελληνιστική περίοδο. Δοχεία, αμφορείς, κοσμήματα, χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα, σπάνιες επιγραφές έως εργαλεία και αντικείμενα καθημερινής χρήσης της αρχαιότητας. Περίπου 11.000 εκθέματα συνθέτουν τη συλλογή του μεγαλύτερου Μουσείου της Ελλάδας, με πέντε μεγάλες μόνιμες συλλογές ενώ διαθέτει, μεταξύ άλλων, πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, βιβλιοθήκη με πολλές σπάνιες εκδόσεις, σύγχρονα εργαστήρια συντήρησης αντικειμένων, εργαστήρια εκμαγείων και φωτογραφικό εργαστήριο.

28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 44, Εξάρχεια
Τα ΣΚ το βρίσκεις ανοιχτό: 8:30 πμ – 3:30 μμ

6

Leave a Reply

Your email address will not be published.