fbpx
AbroadTravel

Μόναχο: Η πρωτεύουσα της Βαυαρίας

Το “Παρίσι” της Γερμανίας, η πρωτεύουσα της μπύρας, η καρδιά του Oktoberfest. Αυτές είναι μόνο λίγες από τις ονομασίες και τα παρατσούκλια που έχουν κολλήσει στο πανέμορφο Μόναχο, που βρίσκεται στη νότια Γερμανία και πολύ κοντά στα σύνορα με την Αυστρία.

Το Μόναχο είναι μια πόλη που μπορεί να επισκεφτεί κανείς όλο το χρόνο, χωρίς να έχει σημασία ο καιρός. Ακόμα και στα χιόνια που έπεσα εγώ προσωπικά όταν το επισκέφτηκα, είναι πολύ εύκολο να περπατηθεί και να εξερευνηθεί γιατί πολύ απλά τα χιόνια είναι σύνηθες καιρικό φαινόμενο για τους Γερμανούς. Τόσο, που είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι, μαζεύουν το χιόνι στις άκρες των δρόμων και των πεζοδρομίων και ρίχνουν αλάτι παντού, κάνοντας πολύ εύκολη την διέλευση των πεζών και των ΜΜΜ. Το κρύο είναι βέβαια άλλο θέμα, αλλά με ένα ζεστό ντύσιμο όλα είναι εφικτά.

Τα αιωνόβια κτήρια

Από την πρώτη βόλτα κανείς καταλαβαίνει πως το Μόναχο έχει τρομερή ιστορία πίσω από τα κτίρια που το απαρτίζουν. Παλιό και νέο Δημαρχείο, εκκλησίες και ναοί, είναι μόνο λίγα από τα κτίρια που θα δει κανείς και ίσως πιαστεί και λίγο ο σβέρκος του προσπαθώντας να τα κοιτάξει μέχρι την κορυφή τους. Το καθένα με ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα ιστορία γύρω του και όλα παρατεταγμένα στη σειρά, στην ξακουστή Marienplatz με μια βόλτα τα βλέπεις όλα μονομιάς. Θέλει βέβαια μια ημέρα αν επιλέξεις να επισκεφτείς το καθένα στο εσωτερικό του ή ένα ολόκληρο πρωινό για να τα δεις απ’έξω. Όποια και να είναι η επιλογή, δεν θα βγει κανείς χαμένος.

Ξέρω πως δεν είναι και το αγαπημένο κομμάτι όλων η επίσκεψη στα μουσεία, όμως αν επισκεφθεί κανείς το Μόναχο οφείλει να πάει στο Γερμανικό Μουσείο, αλλιώς γνωστό και ως Μουσείο Τεχνολογίας. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό και αξίζει η επίσκεψη και στις 3 πτέρυγές του, όμως χρειάζεται στην κυριολεξία 1 ημέρα. Είναι ανοιχτό για 8 ώρες και θέλει ίσως λίγο λιγότερο από τόσο για να το γυρίσει κανείς ολόκληρο. Όλοι όμως θα βρουν κάτι να τους αρέσει. Το κομμάτι των ορυχείων δε συστήνεται στους κλειστοφοβικούς!

Royalty

Μεγάλο κομμάτι των αξιοθέατων αποτελούν το παλάτι στο Nymphenburg, το Residenz και ο Αγγλικός Κήπος, 3 σημεία που δείχνουν την πριγκιπική αύρα της πόλης. Ακόμα και καλυμμένα από χιόνι, ήταν όλα πανέμορφα. Οι κύκνοι και οι πάπιες στον Κήπο και στα ρυάκια στις αυλές του παλατιού ήταν μία πέρα από ποιητική εικόνα, ενώ μπορεί κανείς να βολτάρει για ατελείωτες ώρες στην περιοχή του Residenz. Εξάλλου, αποτελεί σημείο έλξης των ντόπιων οι οποίοι επιλέγουν αυτά τα τοπία για την πρωινή τους γυμναστική.

You and I are gonna beer forever

Το Μόναχο φυσικά είναι γνωστό για την παράδοση στη μπύρα του και το ετήσιο Oktoberfest, το οποίο φυσικά και δεν πέτυχα στην επίσκεψή μου, αλλά η ιδέα του πλανάται στον αέρα όλον το χρόνο. Κάθε 2 τετράγωνα υπάρχει και μία μπυραρία να ανακαλύψεις, όπως επίσης οι προετοιμασίες για το επόμενο φεστιβάλ είναι πάντα εμφανείς. Γενικά το Μόναχο έχει πολύ ήρεμη ζωή -κλείνουν σχεδόν τα πάντα στις 10 το βράδυ. Θεωρείται μία από τις πιο ασφαλείς πόλεις στην Ευρώπη. Παρ’ όλ’ αυτά μπορεί κανείς να απολαύσει τα πάντα χωρίς να ψάξει σχεδόν καθόλου.

Δεν χρειάζονται πολλές ημέρες για να γυρίσεις το Μόναχο. Ίσα ίσα όλα τα κεντρικά must σημεία που πρέπει να επισκεφτείς βρίσκονται σε απόσταση που καλύπτεται άνετα με τα πόδια. Είναι ο κατάλληλος προορισμός για ένα από εκείνα τα μικρά διαλείμματα που θες να κάνεις. Προσωπικά ήθελα να δω και 2 ακόμα πραγματάκια όπως το Ολυμπιακό Στάδιο και το μουσείο της BMW αλλά λόγω καιρού το απέφυγα. Αλλά θα πας εσύ για μένα.

Φωτογραφίες: Γεωργία Λαδοπούλου
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *