fbpx
TFCinema

Η ταινία Midway κατάφερε να γίνει ένα μικρό μάθημα ιστορίας

Το Midway διαπραγματεύεται τα γεγονότα της μάχης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας, κοντά στο ομώνυμο νησί που αποτελούσε αμερικανική βάση. Η ταινία προσπαθεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια να παρουσιάσει τις ιστορίες των ηρώων και των δύο πλευρών που συμμετείχαν σε μία από τις σπουδαιότερες μάχες του Ειρηνικού, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Λίγα λόγια για την πραγματική μάχη του Midway

Χρονικά βρισκόμαστε στην αρχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μία χρονική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας οι Η.Π.Α. προσπαθούσαν να διατηρήσουν την ουδετερότητα τους. Η ξαφνική επίθεση της Ιαπωνίας όμως στο Pearl Harbor, το Δεκέμβριο του ‘41, θα βάλει τους Αμερικανούς στον πόλεμο. Στην αρχή της σύρραξης, οι Ιάπωνες είναι αυτοί που έχουν το πάνω χέρι. Διαθέτουν μεγαλύτερη ναυτική δύναμη, έχουν κατακτήσει θέσεις στρατηγικής σημασίας στον Ειρηνικό και έχουν εξασφαλίσει τους υλικούς πόρους που θα κινούν τα γρανάζια της βιομηχανίας τους. Ωστόσο, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών καταφέρνουν να αποκρυπτογραφήσουν διάφορα ιαπωνικά μηνύματα. Έτσι εντοπίζουν τον επόμενο μεγάλο στόχο της τότε Αυτοκρατορίας. Την αεροπορική βάση του Midway. Εκεί, το καλοκαίρι του ‘42 το Ναυτικό των Η.Π.Α. θα επιδιώξει να πάρει μία νίκη που θα ανατρέψει τις ισορροπίες στον Ειρηνικό.

Ένας από τους σκοπούς του Midway είναι να παρουσιάσει το πως μία τόσο μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση αποτέλεσε συλλογικό έργο πολλών ανθρώπων.

H πλοκή ακολουθεί τις ιστορίες διαφόρων μελών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Παρακολουθούμε πως αντιμετωπίστηκε η κρίση στον Ειρηνικό από τα ανώτατα στελέχη του ναυτικού. Πάντοτε μαζί με τις συζητήσεις που έγιναν και τον τρόπο με τον οποίο κατέληξαν στις αποφάσεις τους. Πώς οι ομάδες αποκρυπτογράφησης στη Χαβάη αποσπούσαν ιαπωνικά μηνύματα, πώς αποκωδικοποιούσαν τις πληροφορίες αυτές και τις μεταβίβαζαν στους ανωτέρους τους. Φυσικά το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας εστιάζει στα πληρώματα των αεροπλανοφόρων που έπλεαν στον Ειρηνικό. Εκεί παρατηρούμε τις σχέσεις μεταξύ των ανδρών που στελεχώνουν ένα τέτοιο πλοίο. Αλλά και το πόσο διαφορετικά ο καθένας βιώνει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Βλέπουμε σχέσης αγάπης και θαυμασμού, αλλά και ζήλιας ή απαξίωσης. Ανθρώπους να ορμούν με ηρωισμό και αυταπάρνηση στη μάχη, ενώ άλλοι αδυνατούν να βρουν το ψυχικό σθένος για να κάνουν το επόμενο βήμα.

Το Midway φέρει την υπογραφή του Roland Emmerich (Independence Day, The Day After Tomorrow), βετεράνου σκηνοθέτη ταινιών δράσης.

Η ταινία ακολουθεί τα χνάρια διαφόρων άλλων πολεμικών ταινιών. Μοιάζει, όμως, δουλεμένη και παρά τους πολλούς χαρακτήρες που παρουσιάζονται, ο σκηνοθέτης καταφέρνει να τους δέσει άψογα, δίνοντας στον καθένα το χρόνο και το βάθος που του αναλογεί. Το καστ στελεχώνουν αξιόλογοι ηθοποιοί, όπως ο Patrick Wilson, ο Woody Harrelson, ο Luke Evans και νεαρός Ed Skrein. Όλοι τους καταφέρνουν να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις της ταινίας. Ο σκηνοθέτης έτσι μεταφέρει στο θεατή την πίεση, το άγχος και την ένταση που βίωσαν τα στελέχη του ναυτικού όταν έπρεπε να πάρουν καθοριστικές αποφάσεις για την έκβαση του πολέμου. Κάπου μακριά από τις μάχες, μέσα στους κλειστούς χώρους συνεδριάσεων. Συγκλονιστικές και γεμάτες αδρεναλίνη είναι βέβαια οι πολεμικές σκηνές με τα μαχητικά αεροπλάνα στον Ειρηνικό. Σκηνές με πιλότους να προσπαθούν κόντρα σε κάθε λογική να αποφύγουν τις εχθρικές σφαίρες και τελικά να βομβαρδίσουν τους στόχους τους.

Το Midway είναι μία αμερικανική πολεμική ταινία με θέμα μία ναυμαχία μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας στον Ειρηνικό. Σίγουρα έχουμε δει αρκετές ταινίες αυτής της κατηγορίας. Παρ’ όλα αυτά πρωτοτυπεί παρουσιάζοντας τη μάχη από διαφορετικές σκοπιές με προσοχή στην λεπτομέρεια και χαρίζοντας μάς ιδιαίτερα εντυπωσιακές σκηνές μάχης.


0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *