fbpx
CinemaCultureTFCinema

Μια βόλτα στα 10 αγαπημένα μας χειμερινά σινεμά της Αθήνας

Γενικά, ξέρετε ότι μου αρέσουν οι βόλτες. Ειδικά αν αυτές συμπεριλαμβάνουν και μια ταινία. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, με οδηγό τα 10 αγαπημένα μας θερινά σινεμά της Αθήνας προσπάθησα να επισκεφτώ όσα μπορούσα/προλάβαινα και να δω νέες, αλλά και παλιές αγαπημένες ταινίες. Τώρα που πλέον τα θερινά είναι κλειστά, αλλά πάντα μας περιμένουν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, ήθελα να εξερευνήσω περισσότερο τα χειμερινά σινεμά της πόλης μου.

Όχι ότι είναι άγνωστα, όχι ότι δεν τα γνωρίζουμε ήδη πολύ καλά, αλλά να, είναι που ένα από αυτά θα κλείσει τέλος του χρόνου, και αυτό είναι το Ιντεάλ. Και δεν ήθελα να μην υπάρχει έστω μια αναφορά σε όσα γράφω τόσο καιρό που να μην το εμπεριέχει κάπου. Επομένως, αποφάσισα να κάνουμε ένα ακόμη αφιέρωμα σε αγαπημένα και ιστορικά σινεμά της Αθήνας που μας φιλοξενούν τους πιο ψυχρούς μήνες του χρόνου.

Ιντεάλ

Πανεπιστημίου 46, Αθήνα

Σε μια από τις πιο μεγάλες οθόνες της Αθήνας φιλοξενείται εδώ και 29 χρόνια το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας». Φέτος, στο 29ο, ο Λούκας Κατσίκας σε μια συγκινητική ομιλία στην τελευταία προβολή του φεστιβάλ με την ταινία All of Us Strangers του Andrew Haigh, ανέφερε πως αυτή – λογικά – θα είναι και η τελευταία ταινία που προβάλλεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Αυτός ο ιστορικός και παλαιότερος κινηματογράφος στην καρδιά της Αθήνας έχει φιλοξενήσει από το 1921 αμέτρητους σινεφίλ, και μέσα από την πρωτοβουλία του Φεστιβάλ εκτός των καθημερινών προβολών του μέχρι και τον Δεκέμβρη, θα φιλοξενήσει 7 αποχαιρετιστήριες προβολές ταινιών που έχουν αφήσει αποτύπωμα παγκοσμίως.

Άστορ

Σταδίου 28, Στοά Κοραή

Δεν μπορώ να αφήσω απ’ έξω από αυτή τη λίστα το Άστορ, ένα σινεμά που επίσης απειλήθηκε, όπως το Ίρις και το Ιντεάλ και τελικά κρίθηκε διατηρητέο έπειτα και από την πρωτοβουλία του σινεφίλ κόσμου της Αθήνας στις 2 Απριλίου 2023. Το Άστορ λειτουργεί ως κινηματογράφος από το 1947, ενώ έχει λειτουργήσει ανά τα χρόνια και ως θέατρο. Φιλοξενεί ανά καιρούς φεστιβάλ της Αθήνας, και η Στοά Κοραή στην οποία βρίσκεται είναι η ιδανική για όσα street party μπορεί να προκύψουν μετά από προβολές.

Άστυ

Κοραή 4, Αθηνά

Παραμένουμε στη γειτονιά της Πανεπιστημίου, και σε ακόμα έναν ιστορικό κινηματογράφο της Αθήνας. Το Άστυ υπάρχει από το 1939 και στην όψη του, εάν δεν το ξέρεις, δεν πιστεύεις ότι εκεί υπάρχει μια αίθουσα. Και όμως, κατεβαίνοντας τα σκαλιά του θα βρεις μια από τις πιο όμορφες αίθουσες της Αθήνας. Το Άστυ, κρατώντας τον χαρακτήρα του, προτιμά να έχει λίγο και καλό κόσμο που ξέρει τι θέλει να δει, και γι’ αυτό το λόγο δεν θα βρεις πολλές «εμπορικές» ταινίες στις προβολές του.

Τριανόν

Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα

Πίσω από το σταθμό Βικτώριας και δίπλα στο Πεδίον του Άρεως βρίσκεται το Τριανόν, που ξεχωρίζει με την φωτεινή νέον επιγραφή του. Με τον ρομαντισμό να είναι η κινητήριος δύναμη του σινεμά αυτού, η επιλογή των ταινιών γίνεται με αυστηρά κριτήρια, και όχι μόνο. Στο Τριανόν πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, αλλά και φεστιβάλ.

Μικρόκοσμος

Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 106, Αθήνα

Ο Μικρόκοσμος της οδού Συγγρού γεννήθηκε το 2004 απέναντι από το εργοστάσιο του Φιξ, με διαφορετική και ξεχωριστή αρχιτεκτονική. Στα αριστερά της εισόδου του θα βρεις πάντα μια αφίσα που πιάνει όλο τον τοίχο της εκάστοτε ταινίας που παίζεται αυτόν τον καιρό. Κατεβαίνοντας προς τα κάτω, σε ένα μικρό αλλά cozy φουαγιέ αναμένεις με μυρωδιές φρέσκου ποπκορν να δεις ταινίες Ευρωπαϊκού -και όχι μόνο- κινηματογράφου.

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 και Μ. Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός

Ο μόνος κινηματογράφος που βρίσκεται και στις δύο λίστες (χειμερινών και θερινών σινεμά), και η αλήθεια είναι πως όποια εποχή κι αν πας η Ταινιοθήκη, έχει πάντα κάτι να σου δείξει. Είτε στην υπέροχη ταράτσα του Λαΐς, είτε στις ζεστές κλειστές αίθουσές του. Φεστιβάλ, αφιερώματα, εκδηλώσεις και ειδικές προβολές είναι μόνο μερικά από όλα όσα προσφέρει ο πολυχώρος της Ταινιοθήκης, εκτός των καθιερωμένων προβολών.

Studio New Star Art Cinema

Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής

Από το 2014 που άνοιξε ξανά, το Studio New Star Art Cinema, είναι ένα ιστορικό σινεμά τέχνης λίγο διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Εκεί προβάλλονται ταινίες και γίνονται ειδικά αφιερώματα σε δημιουργούς που δε θα βρεις αλλού. Πρόσφατα, ο Emir Kusturica βρέθηκε στην Ελλάδα για το αφιέρωμα του 36ου Φεστιβάλ Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο πλαίσιο της Ρετροσπεκτίβα, όπου και θα προβληθούν εμβληματικές ταινίες του Σέρβου auteur.

Δαναός

Λεωφ. Κηφισιάς 109, Πανόρμου

Δεν γίνεται να κυκλοφορείς στην Αθήνα και να μην έχεις δει έστω μια φορά στο δρόμο σου τον Δαναό. Με κάτι παραπάνω από 50 χρόνια λειτουργίας, στον Δαναό θα βρεις ειδικά αφιερώματα, ταινίες πρώτης προβολής, αλλά και ταινίες που ίσως δεν δεις αλλού. Με δύο μεγάλες αίθουσες, τα πιο άνετα καθίσματα και τα πιο θερμά καλωσορίσματα, στον Δαναός νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σπίτι σου.

Έλλη

Ακαδημίας 64, Εξάρχεια

Ο κινηματογράφος Έλλη ιδρύθηκε το 1952. Από τότε έχει ανακαινισθεί αρκετές φορές, με την πιο πρόσφατη παρέμβαση να του δίνει τον πλέον σύγχρονο οπτικοακουστικό εξοπλισμό και άνεση για το κοινό. Η σημερινή του όψη συνδυάζει μια πιο μοντέρνα αισθητική, χωρίς ωστόσο να χάνει την ζεστή και φιλόξενη αύρα της, που την χαρακτήριζε πάντα. Διαβαίνοντας την γυάλινη διαμπερή είσοδο, συναντάς την κεντρική σκάλα, από την οποία οδηγείσαι απευθείας στο φουαγιέ της ανακαινισμένης αίθουσας προβολής των 506 θέσεων (πλατεία και εξώστης).

Αθήναιον

Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 124, Αμπελόκηποι

Δεν θα μπορούσα να αφήσω απ’ έξω από αυτή τη λίστα ένα σινεμά που αγαπώ, και που πάντα όποτε περνάω απ’ έξω χαζεύω κάθε αφίσα του. Είναι το Αθήναιον, και είναι αυτό που πάνω από 60 χρόνια κοσμεί τη Βασιλίσσης Σοφίας με γιγαντοαφίσες ζωγραφισμένες στο χέρι. Μέχρι το 2015, ο Βασίλης Δημητρίου ήταν ο τελευταίος καλλιτέχνης που ζωγράφιζε τις αφίσες αυτές στο χέρι στην Ελλάδα και από τους ελάχιστους στην Ευρώπη. Πλέον, τη δική της πινελιά στη μαρκίζα του σινεμά βάζει η Βιργινία Αξιώτη κρατώντας αυτή την υπέροχη παράδοση ακόμα στους δρόμους της Αθήνας.

3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *