fbpx
ARCH & the City

Αυτό είναι το μεγαλύτερο 3D-print σπίτι στην Ευρώπη

Οι σύγχρονες τεχνολογίες εξελίσσονται με ραγδαίο ρυθμό. Στην αρχιτεκτονική, νέοι τρόποι κτισίματος εμφανίζονται συνεχώς, με πολλαπλά οφέλη. Το κόστος και ο χρόνος της κατασκευής μειώνονται, όπως και το ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου. Παράλληλα, επιτυγχάνεται η ανταπόκριση σε ραγδαία φαινόμενα (σεισμοί κλπ.), ενώ η… φαντασία του αρχιτέκτονα δεν περιορίζεται πλέον λόγω των προσφερόμενων υλικών. Μια μέθοδος κατασκευής που ήδη απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, και φαίνεται ότι σε λίγες δεκαετίες θα κυριαρχήσει, είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D-print).

Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης

Όπως ένας συμβατικός εκτυπωτής, ο 3D printer μπορεί να στρώσει ένα υλικό σε επάλληλα οριζόντια επίπεδα. Το υλικό αυτό είναι συνήθως πολυμερή, αλλά και μέταλλα, κεραμικά, ακόμα και σκυρόδεμα. Επίσης, είναι δυνατόν το υλικό να περιλαμβάνει ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, οι κατασκευές που σχεδιάζονται για τον πλανήτη Άρη είναι όλες 3D-print με κύριο υλικό το χώμα και τα πετρώματα του πλανήτη. Η τρισδιάστατη εκτύπωση εφαρμόζεται στο σχεδιασμό υποδημάτων, κοσμημάτων, επίπλων, μικρών αντικειμένων, και όπως θα δούμε στη συνέχεια, ολόκληρων κατοικιών.

Ένα timelapse της κατασκευής.

Το πρώτο διώροφο 3D-printed σπίτι

Ταξιδεύουμε μέχρι το Βέλγιο, όπου έλαβε χώρα ένα μεγάλο εγχείρημα. Στόχος αυτού, η προώθηση της τρισδιάστατης εκτύπωσης στον τομέα των κατασκευών. Το εγχείρημα αυτό θέτει ένα νέο ρεκόρ, αυτό του μεγαλύτερου 3D-print σπιτιού κατασκευασμένο από έναν μόνο εκτυπωτή. Εξάλλου, μέχρι πρότινος τα μεγαλύτερα προϊόντα τρισδιάστατης εκτύπωσης ήταν ισόγεια κτίσματα, τα οποία μάλιστα αποτελούνταν από προκατασκευασμένα τμήματα. Η κατοικία του Camp C κτίσθηκε εξολοκλήρου στο καθορισμένο σημείο, και έχει μέγεθος 90 τετραγωνικά μέτρων και ύψος 8 μέτρα.

Τα πολλαπλά οφέλη της κατασκευής

Σύμφωνα με τους ερευνητές που συμμετέχουν στο εγχείρημα, η κατοικία είναι τρεις φορές πιο σταθερή από μια τυπική πλινθόκτιστη οικία. Το ζήτημα για τους ίδιους, είναι η διατήρηση της σταθερότητας στο χρόνο. Η σταθερότητα προσδίδεται λόγω του τρόπου κατασκευής της κάθε στρώσης, ενώ χρησιμοποιούνται ελάχιστοι οπλισμοί στο σκυρόδεμα (μεταλλικές βέργες που δίνουν αντοχή στο υλικό), εξοικονομώντας υλικό, χρόνο και κόστος. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ολόκληρη η κατοικία ολοκληρώθηκε σε τρεις εβδομάδες!

Η αρχιτεκτονική ποιότητα

Πρόκειται για ένα τυπικό δείγμα κατοίκησης στην ενδοχώρα του Βελγίου. Στο design έχουν ενσωματωθεί διαφορετικά είδη τοίχων, όπως οι καμπύλοι, ώστε η κατοικία να λειτουργεί ως χώρος έκθεσης του υλικού. Η οικία έχει μικρό ενεργειακό αποτύπωμα, διαθέτει ενδοδαπέδια θέρμανση, ηλιακά πάνελ στις όψεις, αντλία θερμότητας, ενώ θα προστεθεί και φυτεμένο δώμα. Όπως παρατηρείτε, στο εσωτερικό κυριαρχεί η αίσθηση των επάλληλων επιπέδων στους τοίχους, όπου το φως «παίζει» με τη σκιά. Η επίπλωση, η σκάλα και οι πρόσθετες κατασκευές είναι ξύλινες και μεταλλικές, διαχωρίζοντας έντονα το εσωτερικό από το εξωτερικό.

Φωτογραφίες: Kamp C & Jasmien Smets.

3
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *