fbpx
CinemaTFCinema

‘May December’: Ανάμεσα στο ‘Persona’ και το ‘Sunset Boulevard’, στην πραγματικότητα και την αντανάκλαση

Ο Απρίλης είναι εδώ κι είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο 77ο Διεθνές Φεστιβάλ Καννών που θα διεξαχθεί από τις 14 μέχρι και 25 Μαΐου 2024. Σε λίγες ημέρες, συγκεκριμένα στις 11 Απριλίου, θα ανακοινωθούν επίσημα οι φετινές συμμετοχές και ενώ έχουμε ήδη μιλήσει για πολλές ταινίες του περσινού φεστιβάλ, έχουμε αφήσει και αρκετές στην αφάνεια. Το May December του Todd Haynes είναι μια από αυτές, γι’αυτό και ήρθα να επανορθώσω.

Το May December του Todd Haynes

Ο Todd Haynes μάς έχει συνηθίσει σε ταινίες που προβληματίζουν. Μας κάνει να τις σκεφτόμαστε, πολλές φορές να τις συζητάμε επανειλημμένα και ίσως να μην καταλήγουμε πουθενά-χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι κακό. Στο επίκεντρο της ιστορίας του May December βρίσκεται μια γυναίκα, η Gracie (Julianne Moore), η οποία στα 36 της ερωτεύτηκε τον κατά 23 χρόνια μικρότερο της, και τότε 13 ετών Joe (Charles Melton). Όταν αυτό έγινε γνωστό, η Gracie ούσα έγκυος στην κόρη τους, μπήκε στη φυλακή δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της εποχής στα ταμπλόιντ.

Είκοσι χρόνια μετά, και ενώ πλέον η ζωή της Gracie και του Joe βρίσκεται μακριά από τον Τύπο, αλλά κοντά στην ηρεμία και τη γαλήνη ανάμεσα στα παιδιά τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με την Elizabeth (Natalie Portman). Η τότε ζωή τους θα γίνει ταινία, και η Elizabeth θα υποδυθεί την Gracie. Έτσι, θέλοντας να δουλέψει και να εμβαθύνει στο ρόλο της, η Elizabeth θα αρχίσει να επισκέπτεται τακτικά την Gracie στο σπίτι της, εισβάλλοντας στην οικογένεια και κουβαλώντας μαζί της κι εμάς. Πολλά από τα γεγονότα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των επισκέψεων της Elizabeth παραμένουν για εκείνη (και για εμάς) μυστήρια, ενώ προσπαθεί συζητώντας με το κοντινό περιβάλλον τους να δει πίσω από τον καλογυαλισμένο καθρέφτη της Gracie.

Όσα μοιάζουν ιδανικά στον τέλειο κόσμο της Gracie, μάλλον δεν είναι όπως φαίνονται

Ο σύζυγός της, ο Joe, βρίσκεται πλέον στην ηλικία που ήταν η Gracie όταν τον γνώρισε, αδυνατώντας να ενηλικιωθεί πραγματικά, αφού το άλμα που έκανε με τον γάμο τους ήταν τεράστιο. Η Gracie διατηρεί ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στο σπίτι της, όπου οι πελάτες της είναι οι ίδιοι ξανά και ξανά. Τα παιδιά της περνούν τη δική τους εφηβεία,ενώ τα άλλα παιδιά της από τον προηγούμενο γάμο δεν θέλουν ούτε να την ξέρουν. Η Elizabeth σε όλα αυτά βρίσκεται μεταξύ της δικής της ζωής, επιθυμίας και βαθύτερης αναζήτησης σε έναν ρόλο που ίσως αλλάξει την καριέρα, αλλά και τη ζωή της.

Ο Todd Haynes σε μια συνέντευξη του στην πλατφόρμα του Letterboxd αναφέρει πως διαβάζοντας το σενάριο του Samy Burch και του Alex Mechanik, οι οποίοι και προτάθηκαν για το Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου στα φετινά βραβεία της Ακαδημίας, δεν μπορούσε να παραλείψει τις ξεκάθαρες αναφορές στο Persona του Ingmar Bergman. Αντίστοιχα κι εκεί, δυο γυναίκες εμπλέκονται η μια στην ιστορία και τη ζωή της άλλης, όταν επιθυμίες, πόθοι και ιστορίες ταυτίζονται πάνω από ό,τι συμβαίνει στην πραγματική ζωή.

Το Sunset Boulevard του Billy Wilder είναι ακόμα μια ταινία αναφοράς για το May December, αφού είναι μια από τις πρώτες ταινίες που έφεραν στο προσκήνιο τη σχέση μίας μεγαλύτερης γυναίκας με έναν μικρότερο σε ηλικία άνδρα, όπως και το The Graduate του Mike Nichols, μια ταινία που επηρέασε τον Todd Haynes τόσο σαν ιστορία, όσο και μουσικά.

Αν και το May December είναι μια ταινία δύσκολη, καθηλωτική ερμηνευτικά και δύσπεπτη, είναι μια από αυτές τις ταινίες που πιστεύω πως στο μέλλον θα θεωρούνται must-see στο είδος του ψυχολογικού μελοδράματος. Κανένα πλάνο δεν σε αφήνει ανεπηρέαστ@ ως προς τις σκέψεις του «τι μπορεί να γίνει μετά;» και αυτό από μόνο του είναι μια επιτυχία.

 

5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *