fbpx
AbroadTravel

Μάλτα: Μία βόλτα στις γωνιές που ξεχωρίσαμε

Μάλτα ονομάζεται το ένα από τα 3 κατοικήσιμα νησιά του κράτους, αλλά και το ίδιο το κράτος. Είναι μικρότερο από την ελληνική Ικαρία, πολυπολιτισμικότερο από ό,τι φανταζόμουν και ομορφότερο απ’ότι προσδοκούσα. Η ζωή των ντόπιων μοιάζει να κυλάει με αστικούς ρυθμούς παρ’ όλο που το σκηνικό σε τίποτα δε θυμίζει τις πόλεις που έχουμε συνηθίσει.

Η καθημερινότητα στη Μάλτα

Το λεωφορείο για την δουλειά περνάει δίπλα από τη θάλασσα, στην οποία ακόμα και τέτοια εποχή θα συναντήσεις κολυμβητές. Εργαζόμενοι και επιχειρηματίες κυκλοφορούν βιαστικοί ανάμεσα σε πανέμορφα μικρά και γραφικά στενά, που μόνο αν είσαι ήρωας σε ταινία διαδραματίζεται εκεί η καθημερινότητά σου. Μαμάδες και μπαμπάδες παίρνουν τα παιδιά τους από τα σχολεία και κάνουν βόλτες τρώγοντας παγωτό δίπλα στον όρμο της Spinola. Είχα τη τύχη να βρεθώ μόνο στο νησί της Μάλτας και όχι στα άλλα δύο, Gozo και Comino. Εκείνα σίγουρα χρειάζονται παραπάνω από ένα Σαββατοκύριακο για εξερεύνηση. Ωστόσο, ο δικός μου χρόνος στο νησί ήταν περιορισμένος.

Πηγαίνοντας στη Βαλέτα

Με το κέντρο της προσοχής μου πια στη Βαλέτα, όπου έφτασα με ένα ταχύπλοο καραβάκι από την Sliema, φρόντισα να περάσω από όσα περισσότερα στενά μικρά δρομάκια μπορούσα. Προσπάθησα να απομνημονεύσω όσα περισσότερα χρωματιστά παντζούρια και μπαλκόνια στη φορτωμένη μνήμη μου και να απολαύσω τη γραφικότητα της περιοχής.
Οι δρόμοι φυσικά πλακόστρωτοι, η είσοδος του κάθε κτιρίου ιδιαίτερα προσεγμένη και γύρω κρυμμένα μαγαζάκια και σημεία που αξίζει να σταματήσεις και να τους αφιερώσεις λίγο χρόνο.

Ένα από αυτά είναι το Cinema Bar στην Triq San Gwann μέσα στην Βαλέτα, όπου μπορείς να παρακολουθήσεις κλασικές, αγαπημένες ταινίες πίνοντας το ποτό σου και τρώγοντας ποπκορν σαν να βρίσκεσαι σε ένα κανονικό μπαρ.

Στη συνέχεια, αξίζει φυσικά να περάσεις από την πύλη της Μάλτας, η οποία στέκεται μεγαλοπρεπής. Αν έχεις φαντασία θα δεις εκεί δύο δόρια που αγγίζουν τον ουρανό, να υψώνονται ως προστάτες της πόλης.

Η αρχιτεκτονική της πόλης είναι αυτό που ίσως σαγηνεύει περισσότερο τους επισκέπτες της. Σαν βγαλμένη από άλλη εποχή, η Βαλέτα, πόλη προστατευόμενη και από την UNESCO, θα χαρακτήριζόταν κυρίως μπαρόκ, με πολλά διακοσμητικά και θεατρικά στοιχεία. Πάντοτε, όμως, σε συνδυασμό με κάποια νεοκλασσικά.

Μην ξεχάσεις να επισκεφθείς την Mdina

Άξια επίσκεψης είναι, βέβαια, και η Mdina, η οποία είναι ένα μικρό μεσαιωνικό οχυρό. Εκεί θα βρεις το μουσείο Φυσικής Ιστορίας, αλλά και  το εξαιρετικό παράδειγμα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής, τον ναό του Αγίου Παύλου. Φρόντισε να διαθέσεις αρκετό από το χρόνο σου στις βόλτες μέσα στα στενά. Μέσα σε αυτό το μικρότερο από 1 χιλιόμετρο σε έκταση οχυρό, εξακολουθούν να υπάρχουν κάτοικοι οι οποίοι έχουν διατηρήσει το σπίτι τους από προηγούμενες γενιές.

Εκεί βρεθηκα τυχαία και στο πιο όμορφο second hand μαγαζί που έχω βρει στο εξωτερικό. Και αυτό, όχι μόνο λόγω της μεγάλης ποικιλίας και ιστορίας των αντικειμένων που πουλούσε το μαγαζί, αλλά κυρίως επειδή επρόκειτο τελικά για μια φιλανθρωπική προσπάθεια για μικρά παιδιά. Μπορείς πραγματικά να βρεις από βιβλία, διατηρημένα σε άριστη κατάσταση, μέχρι ρούχα και καδρα που δε θα ξεπερνούν την τιμή των 5 ευρώ.

Όσο για τη βραδινή ζωή στη Μάλτα, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ποικιλία ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός. Εμείς, στην περιοχή Saint Julian’s απολαύσαμε την παραδοσιακή μπίρα της χώρας, Cisk. Είχαμε μάλιστα για θέα τον φωτισμένο όρμο και τις βαρκούλες σε ένα από τα μαγαζάκια της περιοχής. Και για να είμαι ειλικρινής, άξιζε πολύ!


13

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *