fbpx
Tv-serious

Το Mad Men είναι μια σειρά εποχής πιο επίκαιρη από ποτέ

To Mad Men είναι η σειρά εκείνη που θα σε διαφωτίσει για το τι συνέβαινε πραγματικά στην ανδροκρατούμενη κοινωνία των 60s. Αναπόφευκτα θα σε οδηγήσει σε παραλληλισμούς με την σύγχρονη εποχή. Πρόκειται για μια προσεγμένη δραματική σειρά, με σκηνικό την Αμερική των δεκαετιών 60s και 70s,  η οποία πέρα από την γοητεία της εποχής και τα ερωτικά δράματα,  θίγει ζητήματα που μας αγγίζουν ακόμη και σήμερα.

Η πλοκή του Mad Men εστιάζει στην καθημερινότητα των μελών μιας διαφημιστικής εταιρείας, της Sterling Cooper

Στην οδό Madison, στην Νέα Υόρκη, οι επαγγελματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πρωταγωνιστής Don Draper (Jon Hamm) και τα υπόλοιπα στελέχη, προβάλλονται και τα ηθικά διλήμματα και η προσωπική τους ζωή.  Το στοιχείο όμως που διαφοροποιεί την σειρά από τις αντίστοιχες της, είναι ο ομαλός τρόπος που παρουσιάζονται τα γεγονότα-σταθμοί της αμερικάνικης ιστορίας. Για παράδειγμα, ο θάνατος του Martin Luther King, του προέδρου John Kennedy, η αμερικανική συμμετοχή στον πόλεμο του Βιετνάμ, αλλά και οι κοινωνικές αλλαγές που αυτά τα γεγονότα επέφεραν. Με άλλα λόγια, η σειρά θα σου δώσει μαθήματα σύγχρονης ιστορίας, αλλά και τις εξηγήσεις που χρειάζεσαι. Εξηγήσεις που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις ορισμένα από τα πιο σοβαρά  κοινωνικά θέματα, που μας ταλανίζουν ακόμη και σήμερα.

Με αφετηρία την δεκαετία του 1960 παρουσιάζονται οι ρόλοι των δύο φύλων και ο μισογυνισμός που επικρατούσε τότε.

Οι γυναίκες αποτελούν τα «διακοσμητικά στοιχεία» στην εταιρεία και αναλαμβάνουν υποδεέστερες θέσεις από αυτές των αντρών. Παράλληλα, στο σπίτι είναι οι γυναίκες νοικοκυρές, μητέρες και ερωμένες. Παρουσιάζονται ως αφελείς και μόνιμα χαμογελαστές και με κύριο ενδιαφέρον τους τον καλλωπισμό τους. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Peggy Olson (Elisabeth Moss), η οποία καταφέρνει με την υποστήριξη του Don να ανελιχθεί και να διεκδικήσει την θέση που της αξίζει στην εταιρεία. Αποτελεί το πρότυπο τη δυναμικής γυναίκας, που με αργά και σταθερά βήματα πετυχαίνει έναν στόχο που έμοιαζε ουτοπικός για την εποχή εκείνη. Έτσι, εξελίσσεται σε στέλεχος της διαφημιστικής εταιρείας και γίνεται τελικά αποδεκτή και από το συντηρητικό ανδρικό κοινό.

Η Joan Harris (Christina Hendricks) που κατέχει τον ρόλο του σαγηνευτικού θηλυκού, γνωρίζει πώς να διαχειρίζεται τα ακραίους σεξιστικούς χλευασμούς. Ωστόσο, ενστερνίζεται την στερεοτυπική αντίληψη της εποχής, που ήθελε τις γυναίκες να χρησιμοποιούν την ομορφιά τους ως μέσο για να διεκδικήσουν όσα επιθυμούν. Άλλωστε, από τον πρώτο κύκλο, βλέπουμε ότι έχει την εύνοια του διευθυντή της εταιρείας Roger Sterling (John Slattery), με τον οποίο συνάπτει κρυφό ερωτικό δεσμό.

Ο ρατσισμός στην Αμερική των 60s

Σε ένα παράδοξα ρατσιστικό περιβάλλον, παρακολουθούμε τους Αφροαμερικανούς να προσπαθούν να επιβιώσουν και να αντισταθούν στην κακοτυχία, που η κοινωνία των ισχυρών λευκών τους έχει επιβάλλει. Ωστόσο ορισμένες Αφροαμερικανίδες γραμματείς βρίσκουν την υποστήριξη από σημαντικά μέλη της εταιρείας και προστατεύονται από τις ρατσιστικές συμπεριφορές, όπως η γραμματέας του Don, που εμφανίζεται στους τελευταίους κύκλους.

To Mad Men αποτελεί ένα ντοκουμέντο της καπιταλιστικής ζωής των 60s. Tονίζει την καταναλωτική μανία που είχε κυριεύσει τους Αμερικάνους και την άνθιση της διαφήμισης στα αμερικάνικα μέσα. Οι διαφημιστές φαίνεται να κινούν τα νήματα της αγοράς και των αγοραστικών τάσεων. Αναμφίβολα, η δύναμη που κατέχουν οι διαφημιστικές εταιρείες και η επιρροή που ασκούν στους καταναλωτές φαίνεται ακόμη και σήμερα. Kυρίως στα social media, όπου διάφορες εταιρείες και επώνυμα πρόσωπα μας βομβαρδίζουν καθημερινά με διαφημίσεις προϊόντων και υπηρεσιών.

Γιατί να δεις το Mad Men;

Κυρίως για όλους τα hints που σου δώσαμε μέχρι τώρα. Αλλά και γιατί πέρα από τους γοητευτικούς πρωταγωνιστές, τους δυναμικούς χαρακτήρες, την μαγική ατμόσφαιρα των 60s, τα ηθικά διλήμματα και τις σχέσεις έντονου πάθους που θα δεις, η σειρά μεταδίδει και δυνατά κοινωνικά μηνύματα που θα σε προβληματίσουν και θα σε βάλουν σε βαθιά σκέψη αφότου παρακολουθήσεις τα πρώτα κιόλας επεισόδια.


0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *