fbpx
Alternative

Lush Cosmetics: Mυρωδιές από τη φύση

Συντάκτης: Σταμάτης Ψαρουδάκης
Φωτογραφία: Ιωάννα Ναβροζίδου

   Ένα εξάμηνο πριν, στην οδό Τσιμισκή 120, άνοιξε -επιτέλους- και στην Ελλάδα η Lush Cosmetics, που ιδρύθηκε το 1995. Αν έχεις ταξιδέψει στο εξωτερικό ή παρακολουθείς youtube, τότε πιθανότατα ήδη τη γνωρίζεις. Πρόκειται για μία εταιρία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και αυτά των ζώων, και το αποδεικνύει έμπρακτα μέσα από τις καμπάνιες της. Πλέον, είναι μία από τις πιο γνωστές εταιρίες στο χώρο, πίσω από την οποία κρύβεται ο τριχολόγος Mark Constantine. Η ιδεολογία και η στάση της lush την καθιστούν “dream job” για τον καθένα μας. Με ιδιαίτερη χαρά πήγα στο κατάστημα της Θεσσαλονίκης για να τους γνωρίσω καλύτερα.

   Με το που ανοίγεις την πόρτα, οι μυρωδιές σου παίρνουν αμέσως τη μύτη. Έπειτα, το μάτι σου πέφτει πάνω στις bath bombs: μία τυχαία ανακάλυψη του Mark -του ανήκουν τα copyrights της ονομασίας. Δεν είναι τυχαίο που αρκετοί ονομάζουν τη lush ως «το μαγαζί με τις bath bombs»! Τέλος, σε πλησιάζει το πραγματικά πολύ εξυπηρετικό προσωπικό για να σε βοηθήσει με οτιδήποτε αναζητάς. Εδώ θα βρεις προϊόντα μπάνιου, καλλυντικής χρήσης και περιποίησης. Παρέα με τη Φωτεινή Καπουσούζογλου, υπάλληλο του καταστήματος, μαθαίνω τι είναι το σήμα “fighting animal testing” που βρίσκουμε σε όλες τις συσκευασίες της εταιρίας.

Η lush φημίζεται για το ότι δεν πραγματοποιεί πειράματα σε ζώα, και εγγυάται ότι και ο κύκλος των προμηθευτών της λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Αυτός είναι ο λόγος που τη διαφορροποιεί από τις υπόλοιπες cruelty-free εταιρίες, και για αυτό επιλέγει να έχει τη δική της ταμπέλα. Αν, λοιπόν, είσαι κατά των πειραμάτων σε ζώα, μην φοβάσαι που δε θα βρεις τις γνωστές πιστοποιήσεις, διότι o PETA (οργανισμός μαχώμενος για τα δικαιώματα ζώων) την έχει εγκρίνει.Επίσης, στο πίσω μέρος της συσκευασίας θα βρεις τον παραγωγό κάθε αγαθού, αφού τα πάντα είναι χειροποίητα! Έτσι, κτίζεται μία οικειότητα ανάμεσα στο παρασκευαστή και τον καταναλωτή. Ακόμα, στην σπάνια περίπτωση που θεωρήσεις το προϊόν ελλατωματικό, ξέρεις ποιον να κατηγορήσεις!

   Σχετικα με τις συσκευασίες, οι περισσότερες είναι μαύρα δοχεία -άμα συλλέξεις πέντε κερδίζεις μια φρέσκια μάσκα της επιλογής σου-, ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα και πάντα minimal με έξυπνα ονόματα. Όμως, θα βρεις και naked προϊόντα, δηλαδή χωρίς καθόλου περιτύλιγμα. Τα τελευταία κέρδισαν μάλιστα σε παγκόσμιο διαγωνισμό με θέμα “φιλικό προς το περιβάλλον περιτύλιγμα”. Μερικά από αυτά, είναι σαμπουάν σε στερεή μορφή, bathbombs και scrub σώματος. Όλα τα προϊόντα έχουν παραχθεί με βιολογικά υλικά, κάποια με fair trade (δίκαιου εμπορίου) υλικά που τα περισσότερα τα βρίσκουμε στη φύση. Είναι λογικό, λοιπόν, από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν να έχουν διάρκεια ζωής 14 μήνες, σε αντίθεση με αυτά του εμπορίου που λήγουν εφόσον ανοιχτούν.

   Τέλος, η lush συχνά στηρίζει οργανισμούς και ΜΚΟ, μέσα απο δωρεές και τον ακτιβισμό. Αυτό το καταφέρνει μέσα από την κυκλοφορία νέων προϊόντων για σύντομο χρονικό διάστημα, τα έσοδα των οποιών διοχετεύονται σε δωρεές.  Ακόμα, κάθε χρόνο η εταιρία επιβραβεύει ερευνητές που ανακαλύπτουν νέους τρόπους ώστε να μην γίνονται πειράματα σε ζώα. Νομίζω όλα τα παραπάνω είναι αρκετά για να σε πείσουν να την επισκεπτείς! Σε αυτή την περίπτωση, σου προτείνω να δοκιμάσεις τα στέρεα σαμπουάν, τις οδοντόπαστες σε μορφή ταμπλέτας και το αποσμητικό σε στέρεα μορφή! Μάλιστα, άμα θες να δείς πως φτιάχνονται, απλά δες το youtube κανάλι τους.

 


 

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *