fbpx
Blog

Ο απόλυτος οδηγός για τα φετινά low waste Χριστούγεννα

Είμαστε στα μέσα του Δεκέμβρη και πλέον είναι εμφανές ότι η ομάδα του TFC λατρεύει τα Χριστούγεννα. Τα δώρα, οι στολισμοί και τα γιορτινά τραπέζια έχουν την τιμητική τους αυτό τον μήνα και οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Ωστόσο, ακόμα και μέσα στη λάμψη των εορτών, οφείλουμε να μην ξεχνάμε την οικολογική μας συνείδηση. Υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε τον υπερ- καταναλωτισμό που προωθείται και να καταφέρουμε τα low waste Χριστούγεννα που επιθυμούμε!

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Ναι, ναι, γνωρίζω ότι το δέντρο είναι ο πρωταγωνιστής αυτών των γιορτών. Δεν παύει όμως να είναι πλαστικό που μετά από κάποια χρόνια χρήσης θα πεταχτεί. Αν έχεις φυτά στο σπίτι σου μπορείς να στολίσεις αυτά. Τι πιο όμορφο από το φυσικό; Βέβαια, αν ήδη έχεις δέντρο σε καλή κατάσταση, φυσικά και δεν το πετάς. Προσπάθησε να το κρατήσεις για όσο περισσότερο καιρό μπορείς. Αν δεν υπάρχει λόγος να το αντικαταστήσεις, μην μπεις στον πειρασμό να πάρεις καινούριο. Μπορείς πάντα να το ανανεώσεις με έναν ιδιαίτερο στολισμό.

Στολίδια για όλο το σπίτι

Δοκίμασε να αποξηράνεις φρούτα και να τα στολίσεις σε κάποια γωνία του σπιτιού σου ή να τα κρεμάσεις στο δέντρο σου. Φυσικά, τα αποξηραμένα πορτοκάλια και στικ κανέλας θα δώσουν αμέσως μια άλλη νότα -αλλά και μυρωδιά- στο σπίτι σου.

Δες εδώ 5+1 εναλλακτικές ιδέες για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό.

Δώρα

Η ανταλλαγή δώρων αποτελεί ένα από τα γνωστότερα έθιμα των Χριστουγέννων, το οποίο κάθε χρόνο μας ωθεί στα μαγαζιά. Φυσικά συσκευασίες, περιτυλίγματα και κάρτες καταλήγουν στα σκουπίδια. Ακόμα και εκεί όμως, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Παρακάτω σου έχω μερικές ιδέες για eco-friendly δώρα:

  • Εισιτήρια για μια συναυλία, παράσταση ή και για ένα ταξίδι. Μια εμπειρία που ο αγαπημένος σου θα θυμάται για πάντα, χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον. Μη ξεχάσεις να έχεις τα εισιτήρια σας σε ηλεκτρονική μορφή!
  • Ένα γλυκό/φαγητό από τα χεράκια σου. Πίστεψε με, θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα!
  • Κάτι που θα κρατήσει για μια ζωή. Κάνε έρευνα για το τι αρέσει στους φίλους σου και πάρε τους κάτι που θα αργήσει πολύ να αντικατασταθεί. Για παράδειγμα, ένα σακίδιο ταξιδιού ή κάποιο σετ μαγειρικής.
  • Ένα φυτό για το μπαλκόνι ή για το σπίτι. Τι πιο οικολογικό και όμορφο από αυτό;

Extra tip: Αν τελικά χρειαστεί να τυλίξουμε κάποιο δώρο, φροντίζουμε τα υλικά μας να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παλιές εφημερίδες, χάρτες, βαζάκια ή ανακυκλώσιμες τσάντες.

View this post on Instagram

AND I'VE FINISHED MY CHRISTMAS SHOPPING! I cannot tell you how happy I am that I've finished my shopping with a week to spare. I've always been a bit of an early buyer, but theres still usually a few I'm rushing to buy before the 25th. But this year, no no no. I am officially sorted. I'd like to say that I didn't spend as much this year. But that would be a lie. This year has been a bit of an odd one as we've got so many family members who have spent hours working on our house with us and I really felt that I needed to say thank you. The only difference this year is that I've really tried my hardest to buy quality goods, which means, no man made fibres, no plastic gifts and no useless gifts. Everything is from local makers, an experience, or is certified sustainable. As well as being all wrapped up in eco friendly packaging 🍃 it feels awesome! are you embracing an eco Christmas? ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ _________________________________ #ecowrap #giftwrapped #giftwrap #handmadegifts #christmasgiftwrapping #minimalchristmas #slowmade #slowchristmas #thelittlethings #festivefeeling #festive #minimalist #minimal #foraged #aslowchristmas #diychristmas #handmade #sustainableliving #ecofriendly #theartofslowliving #cosyhome #slowlived #conscioushome #christmasvibes #mindfulmoments #letsbeconscious #zerowastecollective #greenliving #plasticfree #zerowastechristmas

A post shared by My Kind Lifestyle • (@mykindlifestyle) on

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι πρόκειται για το peak των εορτών. Είναι η στιγμή που θα φας πολύ, θα πιεις και θα διασκεδάσεις με τους ανθρώπους σου. Τι γίνεται όμως με τα απορρίμματα; Δες παρακάτω πώς μπορείς να τα περιορίσεις:

  • Μείωσε τη σπατάλη φαγητού. Ας μην κάνουμε υπερβολές στο φαγητό, αφού ξέρουμε καλά ότι δεν θα φαγωθούν όλα. Αποθήκευσε ότι περισσέψει για τις επόμενες μέρες ή μοίρασε το στους φίλους σου και στα αδέσποτα της γειτονιάς.
  • Μην χρησιμοποιήσεις πλαστικά πιάτα ή ποτήρια. Αν δεν φτάνουν αυτά που ήδη έχεις, μπορεί ο κάθε καλεσμένος να φέρει το δικό του.
  • Φρόντισε τα υλικά σου να είναι σε οικολογικές συσκευασίες. Δες εδώ πώς μπορείς να είσαι zero waste στο σούπερ μάρκετ.

Μια τελευταία συμβουλή…

Με ή χωρίς σκουπίδια, κοίτα να το χαρείς. Ακόμα και μία πράξη από όλες τις παραπάνω, να είσαι σίγουρος, ότι θα κάνει τη διαφορά. Μη διστάσεις να προσπαθήσεις για ένα καλύτερο μέλλον, για σένα αλλά και για τον πλανήτη μας.

Καλές γιορτές με -όσο το δυνατόν περισσότερο- low waste Χριστούγεννα!


0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *