PeopleTheater

Ο Λούης Πατσαλίδης έρχεται στη Θεσσαλονίκη με κυπριακή συνταγή

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου υποδεχόμαστε στη Θεσσαλονίκη και το κινηματοθέατρο Φαργκάνη, τον Λούη Πατσαλίδη και το “Made in Cyprus“. Θέλεις να μάθεις για τον την καθημερινότητα και τα ευτράπελα της Κύπρου, τις πικρές αλήθειες που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε αλλά δεν μιλάμε ή για τα προβλήματα σε ένα κυπριακό σπίτι; O Λούης Πατσαλίδης και αυτό το stand up show είναι δύο πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις!

Ο Λούης Πατσαλίδης μίλησε στο TFC Magazine λίγες μέρες πριν την άφιξή του στην πόλη μας

Made in Cyprus: Ποια είναι τα κύρια συστατικά αυτής της κυπριακής «συνταγής».

Ασχολούμαι περισσότερο με το observational comedy. Παρατηρώ τι συμβαίνει γύρω μου, πράγματα που έτυχαν σε μένα τον ίδιο, κάτι που άκουσα και όλα αυτά τα μεταφέρω στην σκηνή.  Για αυτό το λόγο, πολύς κόσμος ταυτίζεται με αυτά που λέω, γιατί πολύ πιθανόν να έχει ζήσει παρόμοιες καταστάσεις.  

Ο Λούης Πατσαλίδης έρχεται στη Θεσσαλονίκη με κυπριακή συνταγή

Υπάρχει διαφορά στο χιούμορ μεταξύ ελληνικού και κυπριακού κοινού;

Καμία απολύτως. Είμαστε ένα και το αυτό. Η  μόνη διαφορά είναι στο γλωσσικό ιδίωμα, γι’ αυτό οι παραστάσεις μου είναι στη δημοτική, έτσι ώστε να είναι κατανοητά αυτά που λέω σε όλους. Είναι εμπλουτισμένη βέβαια με λέξεις και φράσεις από την κυπριακή διάλεκτο.

Είστε παρουσιαστής μιας πολύ επιτυχημένης σατιρικής εκπομπής στην Κύπρο. Μου δημιουργείται έτσι μια απορία. Το stand-up comedy «συγγενεύει» περισσότερο με το χώρο της υποκριτικής ή της παρουσίασης;

Χμ, το stand up comedy θεωρητικά ανήκει στον χώρο του θεάτρου. Είναι είδος θεάτρου, απλά πιο άμεσο αφού ο κωμικός ουσιαστικά έχει άμεση σχέση με το κοινό.

Η τηλεόραση μέχρι πρόσφατα παρουσίαζε κυρίως εκπομπές με σάτιρα πολιτικής χροιάς και περιεχομένου. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει αρχίσει να δίνει χώρο και στην αυτοσχεδιαστική κωμωδία. Έχει επηρεάσει αυτό το επάγγελμά σας και αν ναι, πώς;

Όχι, ο κόσμος έχει βαρεθεί να βλέπει τα ίδια πρόσωπα (πολιτικούς) να λένε τις ίδιες (ας χρησιμοποιήσω μια όμορφη λέξη) χαζομάρες! Οπότε και εμείς προσαρμοζόμαστε στις τάσεις της εποχής. Εξάλλου, λόγω της τεχνολογίας, πλέον ο κόσμος βλέπει, ακούει, μαθαίνει, και ενημερώνεται γρήγορα για το τι συμβαίνει, οπότε και εμείς πρέπει να προσαρμοζόμαστε αναλόγως. 

Ο Λούης Πατσαλίδης έρχεται στη Θεσσαλονίκη με κυπριακή συνταγή

Γιατί πιστεύετε πως τα θέματα «κλισέ» για το stand up –σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, σεξ, καθημερινότητα- , στην πραγματικότητα δεν παύουν ποτέ να είναι κλισέ;

Γιατί έτσι ήταν πάντα! Από την αρχή της ανθρωπότητας υπάρχει η μάχη των δύο φύλων και αυτά που βιώνουμε στην καθημερινότητα μας,  είτε είναι σχέσεις, είτε δουλειά, είτε ρουτίνα, είτε χόμπι, είτε σεξ. Μας αρέσει να βλέπουμε κάποιον να τα σχολιάζει με χιούμορ, βλέπουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας και με αυτό τον τρόπο απενοχοποιούμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας.  

Πώς διαχειρίζεται το χιούμορ στην καθημερινότητά του ένας επαγγελματίας κωμικός;

Δεν είμαστε 24 ώρες το 24ωρο μες την τρελή χαρά. Και θα θυμώσω και θα στεναχωρηθώ όπως όλος ο κόσμος, απλά πολλά πράγματα τα αντιμετωπίζω με χιούμορ και καλή διάθεση γιατί είμαι φύση αισιόδοξος άνθρωπος.  Πολλές φορές όμως το χιούμορ με έβγαλε από δύσκολες καταστάσεις.  

Υπάρχει το άγχος στον stand-up comedian πως «πρέπει» να κάνει το κοινό να γελάσει;

Μα ο στόχος είναι να γελάσει ο κόσμος! Οπότε ναι, είναι το μόνο άγχος.  Όμως επειδή το κείμενο δεν γράφεται στο πόδι και έχει πολλές ώρες δουλειάς και μελέτης ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος.  

Γιατί επιλέξατε τη Θεσσαλονίκη ως έναν από τους σταθμούς της περιοδείας σας;

Η Θεσσαλονίκη είναι η αγαπημένη μου πόλη!  Μια φορά τον χρόνο το λιγότερο την επισκέπτομαι. Έχω φίλους, συγγενείς, και εκεί έκανα και το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου. Την πρόταση γάμου στη γυναίκα μου, άρα έχω αρκετούς λόγους!  

Αν έπρεπε τώρα να δημιουργήσετε ένα stand up για τη Θεσσαλονίκη, από πού θα ξεκινούσατε;

Από τη μπουγάτσα βέβαια…

Και τέλος, ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που υπάρχει στην Κύπρο και οι Θεσσαλονικείς θα έπρεπε να το ζηλεύουν;

Οι σιεφταλιές.  Αν και βρήκα στη Θεσσαλονίκη εντούτοις δεν είναι το ίδιο! 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *