fbpx
CultureTV SeriesTv-serious

Γιατί το ‘Loki’ είναι καλύτερο απ’όσο νομίζεις

Ίσως το πιο πολυσυζητημένο τηλεοπτικό προϊόν των ημερών είναι αυτό που ακούει στο όνομα Loki και εμείς δεν μπορούσαμε να μην μιλήσουμε για αυτό. Προσωπικά, το εν λόγω project ήταν κάτι που το περίμενα από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε. Εντελώς συμβολικά φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια που ο χαρακτήρας αυτός εμφανίστηκε στις οθόνες μας και μας έκανε να θέλουμε να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα. Τόσο πολύ, που θα υπάρξουν πολλοί που θα πουν ότι ο Loki είναι από τα καλύτερα πράγματα στο MCU, μαζί κι εγώ.

Η πρώτη σεζόν του Loki έφτασε στο τέλος της

Έγιναν πάρα πολλά που χρειάζονται συζήτηση και ανάλυση και άλλα τόσα που χρειάζονται να ειπωθούν για ό,τι περιστρέφεται γύρω από τη σειρά αυτή. Παρ’ όλ’ αυτά, τώρα που έχουμε το προϊόν αυτό ολοκληρωμένο, ήρθε η στιγμή για μία λεπτομερή ματιά όλων αυτών που κρύβονται πίσω από το Loki και θα προσπαθήσω να βάλω τον ειρμό μου στην καλύτερη δυνατή τάξη για να μην μπερδευτούμε.

Οι προσδοκίες που είχαμε σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα

Από τα πρώτα κιόλας επεισόδια, έγινε ιδιαίτερα φανερό ότι δεν κινούμαστε στο επίπεδο των Wandavision και Falcon and the Winter Soldier, οι δύο προκάτοχοι του Loki και αυτοί που δοκίμασαν τα νερά για το πού θα πλεύσει εν τέλει το τρίτο βήμα την τηλεοπτικής μεταφοράς των ηρώων μας. Με μία ταλάντευση μεταξύ εύστοχου χιούμορ και δράματος, ο Loki που είδαμε στη μικρή οθόνη μάς αντάμειψε και με το παραπάνω, ειδικά έχοντας στο μυαλό ότι πρόκειται για μια φάση της εξέλιξής του στην οποία δεν έχει έρθει ακόμα η λύτρωση. Με ένα σενάριο να χτίζει πολύ προσεκτικά την πλοκή του ομώνυμου χαρακτήρα, πριν καν το καταλάβουμε, χτίστηκαν και πάρα πολλά άλλα που δεν έχουνε να κάνουν άμεσα με τον ίδιο το Loki, πράγμα που απέδειξε και στο τέλος της η σειρά με τον τρόπο που, ουσιαστικά, έστρωσε το χαλί για το υπόλοιπο της 4ης φάσης. Προσεγμένο μέχρι και την τελευταία εξονυχιστική λεπτομέρεια, ώστε να αποδείξει πως η Marvel οδεύει για την μεγαλύτερή της πρόκληση μέχρι στιγμής.

Αυτό ήταν κατά κάποιο τρόπο αναμενόμενο, δεδομένης της εμπιστοσύνης και της υποστήριξης που έχει δώσει τόσα χρόνια ο επικεφαλής της Marvel, Kevin Feige, τόσο στο Loki ως χαρακτήρα, όσο και στον ίδιο τον Tom Hiddleston. Κανείς δεν περίμενε το 2011 την απήχηση που θα είχε και γι’ αυτό το λόγο ο ηθοποιός έφτασε μέχρι και να κληθεί να γυρίσει συμπληρωματικές σκηνές για το Thor: The Dark World του 2013 για να έχει περισσότερο χρόνο στην οθόνη. Μία επίσκεψη στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης που μεσουρανούσαν εκείνα τα χρόνια (2012 – 2015) θα έπειθε για το πόσο εξωφρενικά αγαπητοί έγιναν χαρακτήρας και ηθοποιός και αυτό προφανώς δεν θα το άφηνε να ξεφύγει το αφεντικό της Marvel. Επομένως, η εμπιστοσύνη ώστε η ουσιαστική εκκίνηση της επόμενης φάσης να γίνει μέσω του Loki είναι πασιφανής όσο ήταν και προβλέψιμη.

Την ίδια στιγμή, το Loki προοριζόταν για περισσότερα επεισόδια, που ίσως και να σήμαινε μία limited σειρά, χωρίς επιπλέον συνέχεια. Με την πανδημία όμως, αλλά και πιθανώς με άλλους παράγοντες να εμπλέκονται, αρκεστήκαμε στα 6 επεισόδια και την υπόσχεση για 2η σεζόν. Ούτως ή άλλως, με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε στο SDCC του 2019, πρώτα θα είχαμε τους Eternals, ύστερα το sequel του Dr. Strange και τέλος το Loki. Όμως, αυτό τροποποιήθηκε σχεδόν ριζικά, πράγμα που έδωσε χώρο σε μία γερή αναδιοργάνωση και επαναπροσανατολισμό για το ξετύλιγμα της συνέχειας και, με βάση το τι θα πούμε παρακάτω, αυτή φαίνεται να ήταν και η καλύτερη επιλογή. Οπότε, με όλους τους προαναφερθέντες παράγοντες υπόψη και έχοντας δει την τελική έκβαση των 6 αυτών επεισοδίων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το πόσο καλό ήταν το τελικό αποτέλεσμα, τόσο στο κομμάτι της σύλληψης του project όσο και στο τι αυτό θα στοχεύσει να οδηγήσει.

Τι έκανε η σειρά για τον ίδιο το Loki

Συγκεκριμένα, μέσα στο μέχρι πρότινος MCU, ήταν ουκ ολίγες οι στιγμές που ο Loki υποτιμήθηκε και ενδεχομένως θυσιάστηκε στο βωμό της ανάδειξης κάποιου άλλου/-ων χαρακτήρα/-ων, κάνοντάς τον ειλικρινά τον God of Outcasts, όπως είπε και ο Classic Loki, τονίζοντας την ίδια στιγμή τα λόγια του Mobius αρκετά νωρίς στη σειρά, ο οποίος απευθυνόμενος στο Loki του timeline του λέει ότι παίζει στην ουσία έναν δευτερεύοντα ρόλο, ώστε οι άλλοι να γίνουν οι καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν είχαμε δει μέχρι τώρα τις πραγματικές του ικανότητες, σε βαθμό τέτοιο ώστε όλοι μας να αναρωτιόμαστε πόσο χαζούς μας θεωρεί η Marvel. Για παράδειγμα, τοποθετώντας τον Loki απέναντι στον Thanos με ένα βουτυρομάχαιρο, τη στιγμή που οι δυνάμεις του έφταναν πολύ πάνω από κάτι τέτοιο, είναι ιδιαίτερη υποβάθμιση για ένα τέτοιο skillset, όπως πολύ σωστά αντιλήφθηκε η πλειοψηφία του κοινού. Μάλιστα, αυτός ο μηχανισμός πλοκής, σχεδιασμένος για το Infinity War, διαψεύδεται περίτρανα στην ίδια τη σειρά και μέσω ενός από τους variants του Loki, αποτελώντας ίσως τη μεγαλύτερη δικαίωση αλλά και τρολάρισμα για τα γεγονότα των Avengers. Οπότε μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι σωστοί άνθρωποι είναι και αυτοί που επιμελήθηκαν το σενάριο.

Όταν έχεις ένα χαρακτήρα του οποίου το όνομα γίνεται ο τίτλος μιας σειράς και αποκλειστικά μόνο αυτό, περιμένεις σίγουρα να δεις πώς θα εξελιχθεί η δική του ιστορία. Ταυτόχρονα πρέπει να κερδιθεί το στοίχημα της επιτυχούς εισαγωγής των νέων χαρακτήρων στο σύμπαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να εδραιωθεί ο ρόλος του καθενός στη μεγαλύτερη εικόνα. Κάτι τέτοιο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία εδώ και όχι μόνο από άποψη αφηγηματικής τεχνικής. Το σενάριο κατάφερε να ανατρέψει πολλά από τα αβάσιμα στοιχεία που μας είχαν δοθεί κατά καιρούς από τις προηγούμενες ταινίες. Αν και πολλά αποτέλεσαν ένα κάποιο βόλεμα, όσον αφορά την διατάραξη του timeline, που περισσότερο έμοιαζαν μπαλώματα των plot holes του Endgame.

Παράλληλα, ο τρόπος που αναδεικνύονται επαρκώς οι χαρακτήρες και σχέσεις ανάμεσά τους, δείχνει πόσο ταιριαστά δένουν όλα

Ξεκινώντας από την Kate Herron στη σκηνοθεσία, αλλά και στο casting που, όπως 10 χρόνια πριν με τον Hiddleston, απεδείχθη και εδώ αψεγάδιαστο, φέρνοντας έτσι στη ζωή ένα πολύ φλέγον και κρίσιμο σενάριο. Το γεγονός μάλιστα ότι ο ίδιος ο πρωταγωνιστής συμμετείχε ως παραγωγός στη δημιουργία της σειράς, δείχνει πόσο προσωπικό και προσεγμένο πραγματικά ήταν όλο αυτό συνολικά. Αξίζει, τέλος, να αναφερθούμε στο ατού της σειράς που περιλαμβάνει την ίση εκπροσώπηση όσον αφορά την κατανομή του cast, δίνοντας περισσότερη βαρύτητα σε γυναίκες ηθοποιούς, στις γυναίκες συντελεστές πίσω από τις κάμερες και την, αν και μηδαμινές.μεχρι στιγμής σημασίας, παραδοχή της σεξουαλικότητας του Loki, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για περισσότερους ΛΟΑΤΚΙΑ+ χαρακτήρες στο μέλλον.

Πίσω από το σενάριο

Μαζί με την εξέλιξη και την ωρίμανση του Loki, με διαφορετικό τρόπο αυτή τη φορά, η ιστορία θέτει αμέτρητα άλλα ερωτήματα εστιάζοντας στην υπαρξιακή ταυτότητα των πάντων γύρω μας. Τη στιγμή που πολλοί μιλούν για το αν και κατά πόσο η Disney έχει κάνει πιο απαλό το τελικό προϊόν ώστε να μπορεί να καταναλωθεί και από μικρότερες ηλικίες, η σειρά καταφέρνει να φέρει πολλά ζητήματα στην επιφάνεια. Κάνει λόγο για δύναμη, ελεύθερη επιλογή, συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια του ενός ή πολλών και γενικότερα σε πολύ ανοιχτό βαθμό αποκαλεί το TVA φασίστες μέσω της Sylvie. Αργότερα όμως, πετάει τη σπίθα περί πραγματικής βούλησης, τάξης των πραγμάτων και τυράννων, παίζοντας ακόμα περισσότερο με το μυαλό μας και τοποθετώντας τη Sylvie στη θέση αυτού που τελικά θα κάψει τα πάντα προκειμένου να φτάσει όσο πιο κοντά στην εκδίκησή της χρειάζεται. Προφανώς και αυτή της η πράξη είναι αναγκαία για να προχωρήσει το lore και να ανοίξει διάπλατα η πόρτα σε Spiderman, Dr. Strange και Ant-Man.

Από τα πιο έξυπνα και αναμενόμενα, κατά κάποιο τρόπο (ο Hiddleston έχει χρόνια που ήθελε τον Loki να βρει την Enchantress στο δρόμο του), plot – twists ήταν η ρομαντική σύνδεση του Loki με τη Sylvie, πράγμα που στους, κυρίως, νέους fans στο διαδίκτυο προξένησε τρέλα μιλώντας για αρρωστημένη αφήγηση. Πράγμα που οι βετεράνοι από την άλλη μεριά, βρήκαν εμφανώς πανέξυπνο δεδομένου του Loki με τον οποίο έχουμε να κάνουμε. Όπως είπαμε και πριν, ο Loki από πάντα ένιωθε και δεν ήταν ποτέ ο κεντρικός χαρακτήρας στην ιστορία του, αναπτύσσοντας έτσι συμπεριφορά νάρκισσου, κάτι που προφανώς και δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό. Μία τέτοια ναρκισσιστική ιδιοσυγκρασία, στην προσπάθεια να αποδείξει την αξία του και να βρει την επικύρωση που τόσο πολύ επιθυμεί ενώ παράλληλα δεν μπορεί κανένας να τον εμπιστευτεί, το πιο φυσικό είναι να ερωτευθεί εν τέλει τον εαυτό του. Και όχι κοιτάζοντας τον καθρέπτη, αλλά μία άλλη εκδοχή του. Εξ ου και το μεγαλείο πίσω από αυτήν την σεναριακή επιλογή, παίζοντας ακόμα μία φορά με το μυαλό μας. Το self-love σε άλλο επίπεδο.

Το τέλος του MCU και η επέλαση του MCM

Με το Wandavision να μας έχει προϊδεάσει και το Falcon and the Winter Soldier να μη μας έχει εκπλήξει, είχαμε ήδη μπει στο νόημα κατά του πού οδεύουμε. Μάλιστα, η δημοσιοποίηση ότι ο Jonathan Majors θα υποδυθεί τον Kang the Conqueror στο sequel του Ant – Man, βοήθησε ριζικά ώστε να έχουμε μία εικόνα του τι θα επικρατήσει στην 4η φάση. Το αν αυτός θα εμφανιζόταν σε κάποια από τις σειρές όμως παιζόταν και τελικά συνέβη στο Loki, κάνοντας ίσως την καλύτερη εισαγωγή του Kang που θα μπορούσε, αρκετή ώστε να αναμένουμε αγωνιωδώς για τη συνέχεια. Χωρίς να το επιβεβαιώσουν άμεσα, μην παίρνοντας το spotlight από τον ομώνυμο ήρωα της σειράς και τις εκδοχές του, ο Kang δεν συστήθηκε επίσημα και παρέμεινε “He Who Remains” μέχρι το τέλος.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο Hiddleston ίσως και να έκανε ένα ελαφρύ spoiler σε πρόσφατη συνέντευξή του, λέγοντας πως όταν έκλεισε τα 40, δηλαδή το Φεβρουάριο που μας πέρασε, ήταν στα γυρίσματα ντυμένος ως Loki, κάτι που έγινε και όταν έκλεισε τα 30. Η σειρά όμως είχε τελειώσει τα γυρίσματα πολύ πιο πριν και η 2η σεζόν είναι στο στάδιο της προπαραγωγής. Άρα, η φήμη ότι θα εμφανιστεί στο επόμενο Dr. Strange είναι αληθινή και θα ακούσουμε περισσότερα από τον God of Mischief πολύ συντομότερα απ’ ότι πιστεύαμε.

Δεδομένης, λοιπόν, της απελευθέρωσης του timeline από τη Sylvie και τα αμέτρητα παρακλάδια που δημιουργήθηκαν, πλέον δεν έχουμε να κάνουμε με Marvel Cinematic Universe. αλλά ίσως με Marvel Cinematic Multiverse. Αυτό αποτελεί ίσως από τα πιο φιλόδοξα σχέδια στην ιστορία του κινηματογράφου. Επομένως, αν στο επόμενο Spiderman δούμε την επιστροφή του Tobey Maguire και του Andrew Garfield, θα έχουμε τη Sylvie να ευχαριστούμε. Την ίδια στιγμή, ερωτήματα γεννιούνται σχετικά με τους Eternals, καθώς όλοι αναρωτηθήκαμε πού ήταν στα γεγονότα των Infinity War και Endgame. Όμως οι Eternals στο trailer τους υποστηρίζουν ότι δεν χρειάστηκε ποτέ να αναμειχθούν μέχρι τώρα. Ίσως και αυτό το “τώρα” είναι που εννοούν με την διάλυση του timeline και “τώρα” είναι που αρχίζουν τα πολύ δύσκολα.

Όπως και να ‘χει, το Loki αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα και σημαντικά χαρτιά της Marvel

Χαιρόμαστε που δε θα ξεφορτωθούμε τον μελαχρινό ήρωα στο βραχυπρόσθεσμο μέλλον. Τα ανοιχτά στόματα με τα οποία μας άφησε σε πολλές στιγμές μέσα σε μόνο 6 επεισόδια ήταν αρκετά για να καταλάβουμε εκ πρώτης όψεως ότι παρά τις ζαβολιές, εδώ δεν παίζουμε και βλέπουμε την εκδοχή του που τόσα χρόνια ελπίζαμε να δούμε.

Και όχι μόνο αυτή.

2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *