CaféCity Vibes

To Little Big House Cafe-Community Project ανοίγει τις πόρτες του και μας γεμίζει φως και ελπίδα

Σαν χθες μου φαίνεται που ανοίγοντας το timeline του Facebook είδα μια είδηση που δεν περίμενα καθόλου. Το Hostel Little Big House έκλεινε μετά από 9 χρόνια λειτουργίας. Βλέπεις, είχα περάσει αρκετά χρόνια συνδυάζοντας την καθιερωμένη βόλτα στην Άνω Πόλη με μία δροσερή λεμονάδα στην ταράτσα του Little Big House. Κι ενώ περνούσαν οι μήνες, έβλεπα πως το αγαπημένο μου μέρος στη Θεσσαλονίκη δεν έκλεισε έτσι απλά, αλλά ωρίμασε και επαναπροσδιόρισε τους στόχους του ώστε να επιστρέψει ακόμα καλύτερο. Όλες αυτές τις εικασίες μου, τις επιβεβαίωσε μία δημοσίευση που σηματοδοτεί την επιστροφή του, αυτή την Παρασκευή 29 Μαΐου. Αυτόματη αντίδραση; Μήνυμα στην ιδιοκτήτρια, Βίκυ Ταρνανά με πολύ ενθουσιασμό μετά τις 9 το βράδυ για να μάθω περισσότερα.

Σε μία τέτοια ανακοίνωση δε θες να μείνεις τόσο στο γιατί έκλεισε το Little Big House Hostel, αλλά στο τι θα δούμε από εδώ και πέρα

Συγκεκριμένα, η περίσσεια αγωνία μου περιστρεφόταν γύρω από το αν θα επιστρέψει μαζί με το Little Big House cafe και το peanut butter cheesecake. Ευτυχώς, η Βίκυ με καθησύχασε:

Θα έχουμε και πάλι κάποια από αυτά που αγαπήσαμε πολύ, όπως το carrot cake και το peanut butter cheesecake, ωστόσο το μενού θα αλλάξει αρκετά. Θα συμπεριλάβει πολλές νέες αλμυρές επιλογές για να συνοδεύσουν γευστικά τα πρωινά μας (brunch), αλλά και τα μεσημέρια μας με πειραγμένα τσιπουρομεζεδάκια και σαλάτες, όλα με την υπογραφή της ποιοτικής ελληνικής εταιρείας TRATA που 40 χρόνια τώρα ξέρει πολύ καλά πως να συνοδεύει τα τσιπουράκια μας. Τα απογεύματα θα απολαμβάνουμε mug cakes και φρέσκα κρύα σάντουιτς, ενώ τα βράδια θα δοκιμάζουμε διάφορα cocktails στην αυλή και την ταράτσα μας.

Οι εκπλήξεις, όμως, στο Little Big House δε σταματούν εκεί

Πλέον θα μπορεί να βρει κανείς μία ποικιλία από νέες, διαφορετικές και αξιόλογες μπύρες, συμπεριλαμβανομένης της Άλη, που το Little Big House αγαπά και στηρίζει εδώ και χρόνια. Παράλληλα, έχουν μεριμνήσει και για τους λάτρεις του κρασιού. Γι’αυτό θα ξεκινήσει μία νέα συνεργασία με το Winehouse που προτείνει υπέροχα κρασιά στηρίζοντας μικρούς, Έλληνες οινοπαραγωγούς. Εννοείται, πως στο μενού θα παραμείνουν οι vegetarian και vegan επιλογές. Έτσι αποδεικνύει το Little Big House ότι ήταν, είναι και θα είναι το πιο all-inclusive μέρος στην καρδιά της πόλης. Και φυσικά, μαζί με όλα αυτά επιστρέφουν και τα δροσερά τσάγια, οι σπιτικές λεμονάδες, μανταρινάδες και βυσσινάδες και όλοι οι εκλεκτοί, αρωματικοί καφέδες, οι κρύες σοκολάτες και milkshakes. Σαν να μην πέρασε μια μέρα!

Εδώ έρχεται να προστεθεί και το Community Project

Όπως αναφέρει η Βίκυ:

Αυτό που ήθελα σίγουρα να κρατήσω από την ενασχόλησή μου με το hostel, αλλά και να το εξελίξω σε κάτι διαφορετικό είναι το αίσθημα της κοινότητας που έφεραν όλοι αυτοί οι παγκόσμιοι ταξιδιώτες που έφταναν στο κατώφλι μας όλα αυτά τα χρόνια. Προσωπικά με έπεισαν ότι το αντίδοτο στην όποια καθημερινή σκοτεινιά είναι η συνεργασία, η κατανόηση, η συμπαράσταση, η αλληλεγγύη και το κοινοτιστικό πνεύμα. Παράλληλα, η ύπαρξη ενός χώρου μιας χαλαρής συνάντησης και η αληθινή επικοινωνία αποτελούν τα απαραίτητα συστατικά για την ενίσχυση όλων των παραπάνω.

Έτσι, το Little Big House-Community Project έγινε η αφορμή για να έρθει σε επαφή με φωτεινούς, καθημερινούς ανθρώπους που δίνουν τη μάχη τους σε συλλογικούς σκοπούς καταφέρνοντας να φέρουν την αλλαγή στις ζωές άλλων ανθρώπων. Ήταν φυσικό κι επόμενο “το Little Big House στη νέα του λειτουργία να αποτελέσει, πέρα από ένα φιλόξενο χώρο που προσφέρεται για αυθόρμητες συναντήσεις, ατέλειωτες συζητήσεις και όμορφες γεύσεις, μία “γέφυρα” επικοινωνίας με αυτούς τους ξεχωριστούς ανθρώπους που κάνουν μικρά, καθημερινά θαύματα“. Ένας τρόπος για να συμβούν όλα αυτά είναι η συνεργασία με μία Κοιν.Σ.Επ. Εντάξης ή άλλες κοινωνικές πρωτοβουλίες της πόλης μας.

Το Little Big House Cafe-Community Project από το Σεπτέμβριο 2020 θα συνάψει 2ετή σχέση συνεργασίας με την ΚοινΣ.Επ. Ένταξης ΑΡΓΩ

Η Κοιν.Σ.Επ. ΑΡΓΩ είναι ένα πρόσφατο σχετικά “παιδί” της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Συστάθηκε από τα μέλη του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων “ΑΡΓΩ” που δραστηριοποιείται στο Ψυχιατρείο της Σταυρούπολης, με βασική αποστολή την επανένταξη και την επαγγελματική αποκατάσταση των απεξαρτημένων μελών.

Η Βίκυ ήρθε σε επαφή με τη συγκεκριμένη Κοιν.Σ.Επ. χάρη σε μια υπερδραστήρια παιδική της φίλη, τη Μαρία, που προσφέρει εθελοντικά την εργασία της εκεί. Ωστόσο, ήταν η γνωριμία και οι συζητήσεις της εκεί με το Στέλιο και τη Δώρα που την ενέπνευσαν να πάνε μερικά βήματα πιο πέρα.

Έτσι, έθεσαν μαζί τους εξής στόχους:

  1. Εκπαίδευση των μελών της Κοιν.Σ.Επ. ΑΡΓΩ με τη στήριξη προγραμμάτων του ΟΑΕΔ σε πόστα για τη λειτουργία του Little Big House Cafe, έτσι ώστε να υπάρχει ένα πρώτο έδαφος προστατευμένης απασχόλησης. Σκοπός του τελευταίου θα είναι τόσο η εισαγωγή περισσότερων μελών της Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης στο καθεστώς απασχόλησης/εκπαίδευσης, όσο και η βιωματική τους προετοιμασία για την έναρξη ενός παρόμοιου δικού τους εγχειρήματος, απαλλαγμένοι από το άγχος ότι το παραμικρό τους λάθος θα επηρεάζει τη συνολική πορεία του εγχειρήματος. Τέλος, με τον προπαρασκευαστικό αυτόν τρόπο πιστεύω πως ίσως θα έχουν τη ευκαιρία τα μέλη να καλλιεργήσουν μία αυθεντική δική τους επιθυμία για είσοδο στον συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο.
  2. Επικοινωνία των σκοπών και του έργου της επιλεγμένης Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης μέσα από το Καφέ και τους θαμώνες του αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα κανάλια επικοινωνίας του Little Big House-Community Project (ιστότοπος, Facebook & Instagram κ.λπ)
  3. Αξιοποίηση των χώρων του Little Big House-Community Project για την προώθηση των προϊόντων της επιλεγμένης Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης. Ανάμεσα σε αυτά είναι το Βιοκοφινάκι, κάποια αντικείμενα επανάχρησης και πολλά άλλα.
  4. Αξιοποίηση των χώρων του Little Big House-Community Project για εκδηλώσεις ενημέρωσης της επιλεγμένης Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης.
  5. Τοποθέτηση ενός συγκεκριμένου οικονομικού στόχου ως fund-raising σκοπού (πχ. για ένα όχημα γεωργικών εργασιών). Όλα τα φιλοδωρήματα του Καφέ για δύο χρόνια θα αθροίζονται προς την επίτευξή του. Επίσης, θα δημιουργείται για τον ίδιο σκοπό ηλεκτρονική πλατφόρμα ενίσχυσης, τύπου Indiegogo.
  6. Τέλος, αν κάποιο από τα εκπαιδευόμενα μέλη θα επιθυμεί και θα έχει τη δυνατότητα για συνέχιση της απασχόλησής του στο Little Big House-Community Project, σε περίπτωση που θα προκύπτει ανάγκη νέας θέσης εργασίας θα έχει φυσικά προτεραιότητα.

Μετά από όλα αυτά, το Little Big House Cafe-Community Project έρχεται να μας υπενθυμίσει αυτό που έχουμε περισσότερο ανάγκη σήμερα

Την αλληλεγγύη και το “μαζί”, που μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια στις περισσότερες περιπτώσεις. Έτσι και την Παρασκευή πηγαίνουμε μαζί στο καλωσόρισμα του Little Big House γνωρίζοντας ότι με την παρουσία μας εκεί κάνουμε καλό. Πολύ περισσότερο απ’ότι ίσως φανταζόμαστε.

Υ.Γ. Το Little Big House Cafe- Community Project θα λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή, ώρες 11.00-23.00

8
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *