fbpx
Blog

Lillördag: To “μικρό Σάββατο” των Σκανδιναβών είναι η διαφυγή που ψάχναμε από την έντονη καθημερινότητα

Επιφανειακές συμβουλές και υποτιθέμενα inspirational quotes να τοποθετηθούν παρακαλώ στην άκρη. Σήμερα μιλάμε για το σωστό, το έξυπνο και το εύστοχο true living. Θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ. Όλοι μας έχουμε τα πάσης φύσεως τρεχάματα, τις καθημερινές και ίσως απαιτητικές υποχρεώσεις, τα άγχη μας και φυσικά μια ψυχολογία με σκαμπανεβάσματα που πάνε και έρχονται. Ζούμε περιμένοντας μια έξοδο την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο. Τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας δεν τις απολαμβάνουμε ή τουλάχιστον δεν τις χαιρόμαστε σε σημαντικό βαθμό.

Μέγα λάθος φίλες και φίλοι! Δεν θα σας δώσω την κλασική συμβουλή «Να ζεις την κάθε σου μέρα και την κάθε σου στιγμή». Φυσικά καλό είναι να την εφαρμόζουμε, αλλά θα προτιμώ να σταθώ στην αληθινή καθημερινότητα, στο σήμερα που όλοι βιώνουμε. Και θα σου δώσω την φράση «πάρε την ζωή χαλαρά» ως τροφή για σκέψη. Και δεν θα μείνω μόνο εκεί, αλλά θα φέρω στο τραπέζι σκέψεων και το Lillördag concept το οποίο θα εντάξεις στην καθημερινότητα σου. Είμαι κάτι παραπάνω από σίγουρη!

Δες λοιπόν τι σκέφτηκαν πάλι οι Σκανδιναβικές χώρες ανάμεσα τους και η Βουλγαρία βεβαίως, για ένα σωστό true living. Αναζήτησαν άμεση δράση προκειμένου να ξεφεύγουν από την μονοτονία της εργασίας και της ρουτίνας. Ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε ένα αργό και σταθερό βάδην με επιστροφή προς την κανονικότητα και όλα είναι μερικώς στάσιμα.

Τι είναι λοιπόν το Lillördag;

Είναι το λεγόμενο «Μικρό Σάββατο» όπως οι Σουηδοί και οι Νορβηγοί το ονομάζουν. Πώς το εφαρμόζουμε; Κάθε Τετάρτη βράδυ άσε όποια εργασία έχεις και δεν έχεις και άνοιγε ένα ποτήρι κρασί ή έστω μια μπύρα, μια λεμονάδα μαζί με το αγαπημένο σου πιάτο και χαλάρωσε με τους φίλους σου ή το ταίρι σου, διασκέδασε και απόλαυσε την βραδιά.  Οργάνωσε δηλαδή ένα «μικρό παρτάκι» που δεν θα στοχεύει σε ξενύχτια μέχρι πρωίας και hangovers, αλλά στο να ξεφεύγει απλώς ο νους και να χαλαρώνει.

Είναι μια άμεση λύση προκειμένου να αποστασιοποιείσαι έστω για λίγες ώρες από το εργασιακό άγχος. Είναι μια ευκαιρία να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου προκειμένου να είσαι έτοιμος/η να αντιμετωπίσεις δυναμικά και με κέφι τις επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν μέχρι το ρεπό σου. Για αυτό και εφαρμόζεται στα μέσα της εβδομάδας.

Ξέρω ότι το άγχος, τα deadlines και ένα μυαλό κολλημένο στην δουλειά δεν μπορούν με ένα μαγικό κουμπί να εξαφανιστούν

Δεν γίνεται όμως να επιτρέπουμε να μας φθείρουν ολικώς και συνολικώς και να μην βρίσκουμε για μας λίγο χρόνο χαλάρωσης καθημερινά. Χρειάζεται να υπάρχει ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Μέτρον άριστον να λέμε και να το εννοούμε!

Δεν χάνεις λοιπόν κάτι από το να δοκιμάσεις το Lillördag concept έστω μια φορά και να μοιραστείς την εμπειρία σου μαζί μας στα σχόλια. Καλά δεν τα λέω;

Cheers to Wednesdays και ραντεβού σε επόμενο άρθρο!

Featured Artwork: @cacttone | Instagram & Website

14
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *