Με αφορμή τα 132 χρόνια από τη γέννηση του Le Corbusier το TFC Magazine αποφάσισε να κάνει ένα αφιέρωμα στο μεγάλο Ελβετό αρχιτέκτονα.
Ο Charles-Édouard Jeanneret-Gris , γνωστός ως Le Corbusier ,γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1887 και είναι γνωστός καθώς εισήγαγε στην αισθητική της αρχιτεκτονικής του Μοντερνισμού την ομορφιά της Μηχανικής. Περιέγραψε το σύγχρονο σπίτι ως «μια μηχανή για να ζει κανείς μέσα της» . Εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 13 ετών και ως αρχιτέκτονας υπήρξε σε μεγάλο βαθμό αυτοδίδακτος. Επηρέασε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και χαρακτηρίστηκε “Μιχαήλ Άγγελος του 20ού αιώνα” .
Ο Le Corbusier με το χαρακτηριστικό του ύφος, το παπιγιόν, τα στρογγυλά γυαλιά αποτέλεσε μία από τις ευφυέστερες προσωπικότητες στο χώρο της αρχιτεκτονικής. Η δημιουργική του φάση διήρκεσε έξι δεκαετίες με τον ίδιο να έχει υπογράψει 75 κτίρια σε 12 χώρες και 42 σημαντικά πολεοδομικά έργα.
Σήμερα θεωρείται πρωτοπόρος του Μοντέρνου Κινήματος στην αρχιτεκτονική με τις ακόλουθες καινοτομίες του:
- Εκμοντέρνισε τις αρχιτεκτονικές τεχνικές και τεχνολογίες, δίνοντας στην αρχιτεκτονική ανάπτυξη καθ’ύψος.
- Δημιούργησε μία νέα αρχιτεκτονική διάλεκτο με την αρχιτεκτονική να δίνει χώρο στο φως .
- Aναγνώρισε τις κοινωνικές και προσωπικές ανάγκες των ανθρώπων δημιουργώντας λειτουργικούς χώρους
Τις αρχές σχεδιασμού του αποτέλεσαν πέντε χαρακτηριστικά τα οποία υιοθέτησε κατά τη μελέτη της παραδοσιακής μεσογειακής αρχιτεκτονικής :
Η πιλοτή , η ελεύθερη κάτοψη, οι ζώνες ανοιγμάτων, η επίπεδη ,βατή στέγη και η ελεύθερη, γυάλινη πρόσοψη. Το παρεκκλήσι Notre Dame du Haut είναι ένα από τα ελάχιστα έργα του που αγνοεί αυτές τις αρχές, διαθέτοντας καμπύλες επιφάνειες και τυχαία, μικρά ανοίγματα στην πρόσοψη. Για την πολεοδομία πίστευε ότι τα βασικά υλικά είναι ο χώρος, ο ήλιος, τα δέντρα, ο σίδηρος και το οπλισμένο σκυρόδεμα. Δεν έχτισε αμέτρητα κτίρια, αλλά όλα του τα έργα είναι εμβληματικά και αποτελούν μέχρι και σήμερα αντικείμενο συζήτησης και μελέτης.
Ο Le Corbusier στα έργα του χρησιμοποίησε χρώματα που επέλεξε προσεκτικά ώστε να αποδίδουν τη σκέψη του στο χώρο :
- Το πράσινο για να προσαρμοστεί η αρχιτεκτονική στο περιβάλλον και να παραμείνει σε επαφή με τη φύση.
- Το κίτρινο συμβολίζοντας την αρχιτεκτονική που αναπτύσσεται με το φως.
- Το μπλε εντείνοντας τη συνεχή επαφή με το χώρο.
- Το κόκκινο αντιπροσωπεύοντας τον άνθρωπο που είναι η κινητήρια δύναμη της δημιουργίας του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεκαεπτά έργα του Le Corbusier μπήκαν στη λίστα των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ενδεικτικά κάποια από αυτά:
Bonus:
Σε όποιον σαγηνεύεται από τον κόσμο της αρχιτεκτονικής προτείνουμε να διαβάσει το βιβλίο του σπουδαίου Le Corbusier : ‘’Vers Une Architecture’’.