fbpx
ArtMusicPeople

Γιάννης Κότσιρας | Το κακό δε νικιέται με κακό

Συντάκτρια: Ιωάννα Κοντορίνη

Όσο διαβάζεις, άκου για να προετοιμάζεσαι: Ελευθερία Αρβανιτάκη & Γιάννης Κότσιρας – Δυο Ζωές

Οι καλοκαιρινές συναυλίες σιγά σιγά ξεκινούν κι εμείς είμαστε έτοιμοι -εφόσον το αποφασίσει και ο καιρός- να κάνουμε τον χειμώνα καλοκαίρι.

Στις 12 Ιουνίου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Γιάννης Κότσιρας θα βρεθούν στο Θέατρο Δάσους για μία βραδιά γεμάτη τραγούδια που έχουμε αγαπήσει, παλιά και καινούρια.

Λίγο πριν έρθει αυτή η μέρα, μιλήσαμε με τον Γιάννη Κότσιρα για τη μουσική, τις συνεργασίες και τις στιγμές που ξεχωρίζει καλλιτεχνικά. Για τον ίδιο δε χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Έτσι κι αλλιώς, ποιος δεν έχει συνδέσει στιγμές δικές του με κάποια από τις επιτυχίες του; Και ποιος δε νιώθει να εκφράζεται δυνατά, πιο δυνατά κάθε φορά που ένα νέο τραγούδι του καλλιτέχνη κυκλοφορεί;

Τι θα ακούσουμε στη συναυλία με την Ελευθερία Αρβανιτάκη;

Θα ακούσετε μία από τις καλύτερες συναυλίες που έχετε πάει. Τα γνωστά κι αγαπημένα, αλλά και καινούρια τραγούδια που ευελπιστούμε να αγαπηθούν. Όπως πάντα και ένα αφιέρωμα στο γνήσιο λαϊκό τραγούδι, μέσα από το οποίο γεννηθήκαμε εγώ και φυσικά η Ελευθερία.

Ποια στιγμή από την πορεία σας θα ξεχωρίζατε; Πότε θυμάστε να νιώσατε μία ολοκλήρωση από αυτό που κάνετε μέσω της μουσικής;

Σίγουρα ξεχωρίζω τις συνεργασίες μου με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Γιάννη Μαρκόπουλο και τον Μίμη Πλέσσα. Φυσικά και τη συνεργασία μου με τον Trevor Horn, για το τραγούδι της Ολυμπιακής φλόγας το 2004. Πέρα από αυτά όμως, η στιγμή που αισθάνομαι περισσότερη ικανοποίηση από την πορεία μου είναι όταν παίζω στο εξωτερικό. Ο σεβασμός των ξένων θεατών και η απόλυτη ταύτισή τους με αυτό που παρουσιάζω, με κάνουν να νιώθω πολύ υπερήφανος για όσα έχω κάνει.

Με ποια τραγούδια σας έχετε ένα δέσιμο παραπάνω;

Νομίζω πως η «Αλεξάνδρεια», το «Και πάλι παιδί» και το καινούριο «Καρδιά μου», είναι αυτά που όταν τα τραγουδώ νιώθω μια ακούραστη ικανοποίηση.

Νοσταλγείτε παλαιότερες συνεργασίες;

Είναι κάποιες συνεργασίες οι οποίες εκτός από την επιτυχία τους, έφεραν στη ζωή μου πολύ σημαντικούς ανθρώπους. Εκτός λοιπόν από την συνεργασία μου με την Ελευθερία, οι συνεργασίες μου με την Αλεξίου, τον Μικρούτσικο, τον Μητροπάνο, τον Μπάση, την Τσαλιγοπούλου και τον Μαχαιρίτσα, είναι αυτές που πέρα από πολύ όμορφες καλλιτεχνικές στιγμές, έφεραν στη ζωή μου σπουδαίους ανθρώπους τους οποίους αγαπώ και τιμώ.

Θα αλλάζατε κάτι σε δουλειές που έχετε κάνει ή ακόμα και σε δουλειές που αποφασίσατε να μην κάνετε;

Τίποτα απολύτως. Ακόμη και σε κάποιες που έγιναν λάθη ή απλά δεν πήγαν καλά, δε θα άλλαζα απολύτως τίποτα. Άλλωστε αυτές είναι που με έκαναν καλύτερο άνθρωπο και καλλιτέχνη.

Μέσα στα χρόνια, έχουν αλλάξει οι επιρροές και οι πηγές έμπνευσής σας;

Δε θα το έλεγα. Σίγουρα η εποχή έχει αλλάξει, αλλά όχι τα δικά μου κριτήρια και η ιδεολογία μου απέναντι στη μουσική αλλά και στη ζωή. Ίσως, το μόνο που έχει πραγματικά αλλάξει είναι πως, λόγω της πρόσφατης δημιουργίας της οικογένειάς μου, αναπτύχθηκαν κάποια αισθητήρια που δεν υπήρχαν όσο ήμουν μόνος μου.

Ποια είναι τα συναισθήματά σας όταν βλέπετε άλλους καλλιτέχνες να ερμηνεύουν δικά σας τραγούδια;

Χαρά και υπερηφάνεια. Τίποτα λιγότερο.

Πώς βλέπετε την προτίμηση μίας μερίδας του νεανικού κοινού σε τραγούδια που γίνονται viral για ένα διάστημα και -συνήθως- στερούνται ουσιαστικού περιεχομένου;

Θεωρώ ότι είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Αυτό πάντα συνέβαινε. Ίσως με άλλους φορείς και σε άλλες εποχές, αλλά η ανάγκη του κόσμου να ταυτιστεί προσωρινά με κάτι ανούσιο, υπήρχε πάντα. Αυτό που έχει αλλάξει είναι πως για να γίνεις πλέον viral, όπως λέτε, ή να μπεις στις τάσεις-trends, δε χρειάζεται να δημιουργήσεις κάτι ενδιαφέρον. Απλά χρειάζεται να αγοράσεις τη θέση σου σε αυτά. Όταν αποφασίσει δηλαδή ο οποιοσδήποτε πως θέλει να μπει σε αυτές τις λίστες, το μόνο που έχει να κάνει είναι να “χώσει” χρήμα. Έτσι, ικανοποιεί τη φιλοδοξία του και ταυτοχρόνως τον μαθαίνουν κάποιοι άνθρωποι. Μετά από λίγο ξεχνούν την ύπαρξή του, αλλά τουλάχιστον ο ίδιος αισθάνεται πως κάτι έκανε στη ζωή του.

Εσείς είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αντιμετωπίζει τη δουλειά σας;

Προσωπικά, δεν έχω κανένα παράπονο. Σίγουρα πάντα υπάρχει το αίσθημα της αδικίας όταν ακούω ανόητα τραγούδια να τραβούν περισσότερο το ενδιαφέρον από κάποια δικά μου. Αυτό όμως φεύγει σχεδόν άμεσα, καθώς αυτά που έχω ζήσει και συνεχίζω να ζω είναι υπέροχα και δυστυχώς τα νεότερα παιδιά δε θα τα ζήσουν…

Νιώθετε ότι έχετε πλέον μία πιο άμεση επικοινωνία με το κοινό, ότι έχετε έρθει πιο κοντά;

Αυτό είναι βέβαιο. Έχω ωριμάσει και έχω ξεφύγει από όλες εκείνες τις ανασφάλειες και τις ανησυχίες που είχα νεότερος. Πλέον, απευθύνομαι σε κόσμο που πραγματικά με ενδιαφέρει και ευτυχώς παραμένει μεγάλο το κοινό.

«Κι εκεί που λες “Ποτέ ξανά”, το ίδιο λάθος κάνεις», ένας στίχος από το τραγούδι σας «Καρδιά μου» που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Θα μπορούσαν οι λέξεις αυτές να περιγράψουν το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα;

Μεγάλη κουβέντα ανοίγουμε. Η αλήθεια είναι πως σαν λαός δε φημιζόμαστε για τη μνήμη μας. Ξεχνάμε εύκολα. Μονίμως ψάχνουμε τον σωτήρα στον αποδεδειγμένο καταστροφέα μας. Είμαστε μια χώρα που μας αρέσει να κορδωνόμαστε για την καταγωγή μας από τους αρχαίους Έλληνες και ταυτοχρόνως κάνουμε τα πάντα για να επιβεβαιώσουμε το αντίθετο.

Είναι αστείο, για παράδειγμα, να βρίζουμε όλοι μαζί από το πρωί μέχρι το βράδυ την Ευρώπη και τις πολιτικές που μας εφαρμόζουν και την ίδια στιγμή να δοξάζουμε και να ψηφίζουμε με πάθος τους φανατικότερους υποστηρικτές αυτών των πολιτικών. Είναι παρανοϊκό και ταυτόχρονα θλιβερό να φωνάζεις για το πόσο Χριστιανός είσαι και την ίδια στιγμή να χαίρεσαι για τη δυστυχία των άλλων. Nα χαίρεσαι και να επικροτείς τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Με λίγα λόγια, φωνάζεις φανατισμένα για το πόσο πιστός στη θρησκεία σου είσαι και την ίδια στιγμή κάνεις όλα αυτά που η θρησκεία σου καταδικάζει.

Διατηρείτε την αισιοδοξία σας για μία αλλαγή προς το καλύτερο ή κάτι τέτοιο αργεί να έρθει;

Πάντα θα είμαι αισιόδοξος. Πάντα θα ελπίζω στην αλλαγή της νοοτροπίας μας, με την πεποίθηση πως κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσουμε ότι το κακό δε νικιέται με κακό…

Μουσικά, να περιμένουμε κάτι τους επόμενους μήνες;

Μέσα στο 2019 θα κυκλοφορήσει ένα καινούριο άλμπουμ, του οποίου προάγγελος είναι το «Καρδιά μου». Ευελπιστώ να καταφέρω να το ολοκληρώσω μέσα στη χρονιά.


Ελευθερία Αρβανιτάκη & Γιάννης Κότσιρας
Τετάρτη 12 Ιουνίου, 21:30 | Θέατρο Δάσους
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *