fbpx
Blog

Kitchens for Good: Mια κοινωνική κουζίνα με αγνά υλικά και προθέσεις

Είναι φορές που τα άσχημα νέα επισκιάζουν τα καλά. Μπορεί να φταίει που ταξιδεύουν πιο γρήγορα, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Ή πάλι επειδή «ενός κακού μύρια έπονται», όπως πρωτοπρόσεξε ο Σοφοκλής. Τι γίνεται όμως με τις ευχάριστες ειδήσεις; Αν είναι να θέσουμε ένα στόχο για το 2021, ας είναι τουλάχιστον αυτός. Ας αντιστρέψουμε τις παροιμίες κι ας κάνουμε τις ευχάριστες ειδήσεις να πολλαπλασιάζονται εκθετικά και να μεταδίδονται ταχύτερα. Ξεκινάμε από σήμερα με το έργο αυτής της κοινωνικής κουζίνας με το ευοίωνο όνομα Kitchens for Good.

Ας αρχίσουμε με τις συστάσεις

Η κοινωνική κουζίνα Kitchens for Good είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός στο San Diego. Άνοιξε τις πόρτες της το 2014 κι από τότε δεν έχει σταματήσει να προσφέρει. Βασικός άξονας της δράσης της είναι το αγαθό του φαγητού σε όλα τα στάδια, από την παρασκευή μέχρι την διανομή του.

Δύο προβλήματα ίσον μία λύση

Μια ρεαλιστική ματιά στις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων του San Diego υπήρξε η αφορμή για αυτήν την κίνηση αλληλεγγύης. Από τη μία, σύμφωνα με τα στοιχεία στην ιστοσελίδα τους, 1 στους 7 κατοίκους υπέφερε από την έλλειψη τροφής. Από την άλλη το 40% των φαγώσιμων στην Αμερική κατέληγε στις χωματερές. Εκεί που άλλοι θα έβλεπαν δύο προβλήματα, οι ιδρυτές της Kitchens for Good είδαν μια ευκαιρία να προσφέρουν.

Μειώνοντας τη σπατάλη φαγητού

Ένας τομέας δράσης της κοινωνικής κουζίνας ακούει στο όνομα Project Reclaim. Όπως δηλώνει και το όνομα, πρόκειται για την ανάκτηση τροφών που δεν κατάφεραν να πωληθούν και θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Φρούτα που δεν έχουν την ιδανική όψη, λαχανικά που λίγο μαράθηκαν και πολλά άλλα τρόφιμα συλλέγονται καθημερινά για καλό σκοπό. Ένα από τα θετικά αφορά και τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές, μαζί και των ρύπων που τα συνοδεύουν.

Μαγειρεύοντας για όσους το έχουν ανάγκη

Το Project Nourish έρχεται να συμπληρώσει την παραπάνω διαδικασία. Τα τρόφιμα ακολουθούν τώρα μια πορεία μέχρι την κεντρική κουζίνα της ομάδας. Εκεί τους δίνεται η απαραίτητη φροντίδα πριν καταλήξουν ως ένα θρεπτικό γεύμα στο τραπέζι μιας οικογένειας που δε θα μπορούσε να το εξασφαλίσει αλλιώς. Αυτό που ξεχωρίζει την κουζίνα Kitchens for Good είναι πως προσφέρει μαγειρεμένο έτοιμο προς κατανάλωση φαγητό, όχι απλώς τις πρώτες ύλες. Έτσι, τα άτομα δε χρειάζεται να διαθέτουν ούτε μαγειρικές ικανότητες, ούτε τα απαραίτητα μαγειρικά σκεύη. Να σημειωθεί εδώ πως όλες οι συσκευασίες είναι βιοδιασπώμενες.

Η εκπαίδευση ως επένδυση στο μέλλον

Όλα αυτά δε θα ήταν εφικτά χωρίς τους μαθητευόμενους του Project Launch. Το τρίτο αλληλοσυνδεόμενο πρόγραμμα της κοινωνικής κουζίνας αφορά την εκπαίδευση ευάλωτων ατόμων στο χώρο της εστίασης. Άτομα που έχουν αποφυλακιστεί, άστεγοι, θύματα ενδοοικογενειακής βίας μπορούν να καλύψουν μία από τις 150 θέσεις ετησίως. Επί 20 μήνες εκπαιδεύονται δωρεάν στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική ή την εξυπηρέτηση. Με τις εξειδικευμένες γνώσεις, την επί πληρωμή πρακτική και τις κοινωνικές δεξιότητες ανοίγονται μπροστά τους επαγγελματικές ευκαιρίες. Έτσι, διασφαλίζεται ότι δε θα επιστρέψουν στις στερήσεις της προηγούμενης ζωής τους. Ο τρόπος τους να ανταποδώσουν αυτήν την ευκαιρία είναι μαγειρεύοντας για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες διαβίωσης.

Η κυκλική οικονομία

Το τέταρτο και τελευταίο κομμάτι του παζλ αποτελεί το Project Kitchen. Επί της ουσίας πρόκειται για την παροχή υπηρεσιών catering ή διοργάνωσης εκδηλώσεων. Οι μαθητευόμενοι έχουν έτσι την ευκαιρία να εξασκήσουν τις γνώσεις τους, ενώ παράλληλα τα έσοδα εξασφαλίζουν την επιβίωση του οργανισμού. Φυσικά, οι δωρεές δεν είναι αμελητέες σε αυτήν την προσπάθεια. Το Dinners for Good είναι μία από τις εκδηλώσεις που ενισχύουν τους σκοπούς του οργανισμού. Σε ένα βίντεο μιας ώρας κορυφαίοι σεφ μοιράζονται μυστικά και κόλπα μαγειρικής για φιλανθρωπικό σκοπό.

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους

Μέσα σε 4 χρόνια η ομάδα του Kitchens for Good έχει προσφέρει πάνω από 267 χιλιάδες γεύματα. Ο αριθμός των ατόμων που αποφοίτησαν από τους εκπαιδευτικούς κύκλους αγγίζει τους 249. Από αυτούς το 86% έχουν εξασφαλίσει εργασία που τους αποφέρει τα προς το ζην. Το catering απέφερε κέρδη ύψους 4.9 εκατομμύρια δολάρια, που συνεισέφεραν στη λειτουργία του οργανισμού.

Τα καλά νέα μπορεί να μην έχουν ταχύτητα, έχουν όμως δύναμη.

Featured Image: kitchensforgood.org
8
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *