Αυτό που κάποιος θα προσδιόριζε ως «Μεσογειακή αρχιτεκτονική» δεν είναι παρά μια παρακαταθήκη τυπολογιών και σχεδιαστικών αρχών που πηγάζουν από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των χωρών της Μεσογείου. Εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών, τα σπίτια των μεσογειακών χωρών υιοθέτησαν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Βασικότερο εξ’ αυτών είναι η λειτουργία της κατοικίας σε σχέση με τον προσανατολισμό. Με τα μεγάλα ανοίγματα να βρίσκονται στο νότο και τα μικρότερα στο βορρά, η «μεσογειακή» κατοικία υιοθετεί την βασικότερη αρχή του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Η σχέση της κατοικίας με την πορεία του ήλιου και των εποχών σχετίζεται και με τη σύνδεση του εσωτερικού με τον υπαίθριο χώρο. Η καλοκαιρία έδινε ανέκαθεν χώρο στην υπαίθρια ζωή, και γι’ αυτό η αυλή-ημιυπαίθριος χώρος, παίρνοντας διαφορετικές μορφές από χώρα σε χώρα, πάντα εμφανίζεται στη βασική τυπολογία τα κατοικίας. Τέλος, το τρίτο διακριτό χαρακτηριστικό των μεσογειακών δομών είναι τα υλικά. Πέτρα και ξύλο, σε απεριόριστες παραλλαγές, έχουν δώσει μια πολύ αναγνωρίσιμη μορφή σε όλα τα μήκη και πλάτη της Μεσογείου.
Τι γίνεται, λοιπόν, όταν η αρχιτεκτονική δανείζεται το λεξιλόγιο της παράδοσης και το μεθερμηνεύει στη σύγχρονη εποχή; Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα παραδείγματα σύγχρονων κατοικιών με «αέρα Μεσογείου». Το πάντρεμα της παρακαταθήκης με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική τεχνολογία δημιουργεί ζηλευτά αποτελέσματα.
A House with Four Gardens – draftworks*architects
Λευκωσία, Κύπρος
Η ιδέα του εσωτερικού κήπου ως μέρος της κατοικίας αποτελεί στοιχείο της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Κύπρου. Η κατοικία λοιπόν είναι σχεδιασμένη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον κήπο ως ζωτικό χώρο. Οι κήποι σε αυτή την κατοικία εξυπηρετούν βασικές καθημερινές ανάγκες, όπως τη ρύθμιση του αερισμού και της θερμοκρασίας. Ο νότιος κήπος «μπλοκάρει» τον ήλιο κατά τους θερινούς μήνες και προσφέρει έναν άνετο ημιυπαίθριο χώρο για το χειμώνα. Ο βόρειος κήπος προσφέρει ένα δροσερό μέρος για το καλοκαίρι. Παράλληλα, ο ανατολικός κήπος φιλτράρει τις πρωινές ακτίνες του ήλιου και δημιουργεί ωραία ποιότητα στα υπνοδωμάτια. Τέλος ο εσωτερικός κήπος κατατέμνει το σπίτι και δημιουργεί ροή κινήσεων.
Περισσότερα για το project εδώ
The Coach House – AP Valetta
Balzan, Μάλτα
Πρόκειται για μια προσθήκη σε ένα από τα βοηθητικά κτίρια του Palazzo Bossio, κατασκευής του 18ου αιώνα. Στόχος του project ήταν η οργάνωση του χώρου να διατηρήσει τα αυθεντικά της στοιχεία συνδυάζοντάς τα με τις νέες ανάγκες. Για το λόγο αυτό όλες οι προσθήκες για τη μετατροπή του κτίσματος σε σύγχρονη κατοικία είχαν ως βασική αρχή το σεβασμό στα υλικά και την αναστρεψιμότητα.
Περισσότερα για το project εδώ
Mediterranean Villa – Paz Gersh Architects
Tel Aviv, Ισραήλ
Η κατοικία αυτή επαναπροσδιορίζει τα όρια μεταξύ εσωτερικού κι εξωτερικού χώρου στο ισόγειο επίπεδο. Προσανατολισμένο σε σχήμα L γύρω από έναν υπαίθριο χώρο στο νότιο τμήμα, εκμεταλλεύεται τη διαφάνεια για άπλετο φυσικό φωτισμό. Οι όμορφοι μεσογειακοί κήποι που περιβάλλουν το σπίτι ενισχύουν τη σύνδεση με το εξωτερικό. Στο σχεδιασμό, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, έπαιξε καθοριστικό ρόλο η σύγχρονη μετάφραση των στοιχείων της τοπικής αρχιτεκτονικής, αλλά και του σχεδιασμού στη Μεσόγειο γενικότερα.
Περισσότερα για το project εδώ
Patio House – OOAK Architects
Κάρπαθος, Ελλάδα
Αφετηρία για το συγκεκριμένο project ήταν το άγριο, αδάμαστο τοπίο των Δωδεκανήσων. Η ένωση της γης με τη θάλασσα, η καθηλωτική θέα και η άγρια φύση δημιούργησαν στους αρχιτέκτονες το εξής ερώτημα; Πώς μπορεί μια κατοικία να ενταχθεί σε ένα τόσο έντονο τοπίο χωρίς να το μιμηθεί; Η απάντηση ήρθε μέσω ενός κτίσματος που αξιοποιεί τη σοφία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και ανοίγεται προς τη Μεσόγειο. Η κατοικία αρθρώνεται πάνω σε δύο φυσικά πλατώματα. Κέντρο του σχεδιασμού γίνεται για άλλη μια φορά ο κεντρικός ημιυπαίθριος χώρος, ενώ τα μεγάλα ανοίγματα ενοποιούν με εξαιρετικό τρόπο την κατοικία αυτή με το Αιγαίο.
Περισσότερα για το project εδώ
Εξοχική κατοικία στη Νάξο – Ζήσης Κοτιώνης & συνεργάτες
Νάξος, Ελλάδα
Η κατοικία αυτή καταφέρνει να εναρμονιστεί πλήρως με το κυκλαδίτικο τοπίο μέσα από ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο. Διαμορφώνεται σε επίπεδα ακολουθώντας την κλίση του εδάφους, ενώ οι επιμέρους χώροι “δένονται” μέσω μιας εγκάρσιας σκάλας που διατρέχει την κατοικία. Τα πλατώματα που δημιουργούνται λόγω της κλίσης λειτουργούν ως ημιυπαίθριοι χώροι. Έτσι, όλο το σπίτι ανοίγεται αμφιθεατρικά προς τη θέα.
Περισσότερα για το project εδώ
Mediterranean Villa – Architectural office TOBIS-inzenjering
Pula, Κροατία
Άλλη μια επέμβαση αποκατάστασης και επανάχρησης ενός κτιρίου που χρονολογείται στο 1890. Ο στόχος της επέμβασης συνοψίζεται στην ιδέα της απόλυτης εναρμόνισης του παλιού με το καινούριο. Η προσθήκη του ορόφου γίνεται με σύγχρονα υλικά, αφήνοντας το παραδοσιακό πετρόχτιστο κομμάτι να αναπνεύσει. Οι χώροι διημέρευσης προσανατολίζονται προς το νότο και αποκτούν άμεση σχέση με τον κήπο. Το ξύλο και η πέτρα συνομιλούν με την νέα τεχνολογία και δίνουν μια αυθεντική αίσθηση στο χώρο.
Περισσότερα για το project εδώ
Lledoner XXXII House – Minimal Studio
Alcudia, Ισπανία
Το project αυτό υλοποιήθηκε μόλις το 2020 στη Μαγιόρκα. Χτισμένο ανάμεσα σε ιστορικά τείχη, το κτίριο αυτό διατηρεί έναν πολύ έντονο χαρακτήρα. Η διαμόρφωση αυτής της κατοικίας καταφέρνει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το χώρο λειτουργικά, διατηρώντας την αυθεντική αύρα του νησιού της Μεσογείου. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με τη χρήση των υλικών και των χρωμάτων. Το ξύλο και η πέτρα, σε συνδυασμό με το λευκό και το φυσικό φως, διατηρούν αναλλοίωτη την αίσθηση της ιστορικότητας του τόπου, μέσα από μια σύγχρονη ματιά.
Περισσότερα για το project εδώ
Palerm House – OHLAB
Lloret De Vista Alegre, Ισπανία
Η κατοικία αυτή βρίσκεται επίσης στη Μαγιόρκα και αξιοποιεί στο έπακρο το μεσογειακό κλίμα, καθώς οργανώνεται με βασικά πυρήνα τον ημιυπαίθριο χώρο. Χαρακτηριστικό του project είναι οι απλές λύσεις και η αξιοποίηση των τοπικών υλικών για ένταξη στο περιβάλλον και ενεργειακή αποδοτικότητα. Τα φυτά συμβάλλουν στο φυσικό σκιασμό και υπάρχει σύστημα επανάχρησης του βρόχινου νερού για την άρδευση των κήπων. Τα κεραμικά, ξύλινα και λίθινα στοιχεία προέρχονται όλα από τα φυσικά αποθέματα του νησιού.
Περισσότερα για το project εδώ
LJ House – Pietra Alborno
Ventimiglia, Ιταλία
Η σχέση με τη γη και η απλότητα είναι οι βασικές αρχές σχεδιασμού της συγκεκριμένης κατοικίας. Το σύγχρονο, λιτό και άνετο design συνδυάζεται με στοιχεία των παραδοσιακών σπιτιών της μεσογείου, όπως η δίρριχτη εμφανής ξύλινη στέγη και ο ημιυπαίθριος χώρος. Τα υλικά εντείνουν την αίσθηση σύνδεσης με το γύρω περιβάλλον, ενώ αξιοποιούνται ηλιακά πάνελ και άλλες μέθοδοι εξοικονόμησης ενέργειας.
Περισσότερα για το project εδώ
BS House – Reisarchitettura
Ostuni, Ιταλία
Η κατοικία αυτή επαναπροσδιορίζει μέσα από μια σύγχρονη ματιά τις παραδοσιακές μορφές και υλικότητες της ιταλικής υπαίθρου. Για άλλη μια φορά, η σύνδεση του εσωτερικού με το εξωτερικό γίνεται ο πυρήνας του σχεδιασμού. Επιπλέον, πρόκειται για μια “έξυπνη” κι ενεργειακά ανεξάρτητη δομή, που αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις νέες τεχνολογίες.
Περισσότερα για το project εδώ