fbpx
BlogCinemaCulturePeopleTFCinema

Καλοκαίρι σημαίνει θερινό: Μία κουβέντα με τους ανθρώπους του θερινού σινεμά Ελληνίς

Καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, ήρθε η στιγμή να επικεντρωθούμε σε κάτι για το οποίο ανυπομονούμε πολύ κάθε καλοκαίρι και θα λέγαμε πως το έχουμε ταυτίσει απόλυτα με τα καλοκαίρια μας. Νομίζω έχεις καταλάβει πού αναφέρομαι: φυσικά, στο θερινό σινεμά!

Παγωμένη μπύρα, μια χούφτα ποπ-κορν στο χέρι, ψίθυροι με την παρέα, τζιτζίκια στη διαπασών και μια μεγάλη οθόνη μέσα στα στενά της πόλης, είναι ακριβώς που μας έρχεται στον νου για το θερινό σινεμά.

Είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον κύριο Γιάννη Ζαφειρίου, ιδιοκτήτη του θερινού σινεμά «Ελληνίς», ο οποίος να απαντήσει στο βασικό ερώτημα μας: γιατί αγαπάμε τελικά το θερινό σινεμά και ποιο μοναδικό στοιχείο έχει και ξεχωρίζει;

Θερινό σινεμά Ελληνίς
Φωτογραφία: Γλυκερία Ζακίλα

Διάβασε λεπτομερώς τη συνέντευξη παρακάτω για να καταλάβεις κι εσύ στο τέλος «τι εστί θερινό σινεμά».

Αρχικά, θα θέλαμε να ρωτήσουμε πώς προέκυψε το όνομα Ελληνίς. Αν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος στο παρασκήνιο.

«Το θερινό σινεμά είναι Ελλάδα», αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που ονομάστηκε έτσι το θερινό σινεμά «Ελληνίς». Το θερινό σινεμά είναι ένα ελληνικό φαινόμενο.

Τι είδους ταινίες θα συναντήσουμε στο θερινό σινεμά «Ελληνίς» το φετινό καλοκαίρι;

Θα βρούμε ταινίες όλων των ειδών. Αρκετές νέες κυκλοφορίες για το φετινό καλοκαίρι. Για να φανταστείτε, υπάρχουν τρία blockbuster, που σπανίως κυκλοφορούσαν αυτή την εποχή. Σίγουρα θα δει κανείς εδώ την ταινία Barbie, Indiana Jones, το Mission Impossible και αρκετές ευρωπαϊκές ταινίες. Τον Σεπτέμβρη, μάλιστα, θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε εδώ την ταινία Γάμος αλά ελληνικά και την ταινία Έγκλημα στην Βενετία.

Πώς βλέπετε εσείς το θερινό σήμερα μέσα στο πέρασμα των χρόνων;

Το θερινό σινεμά είναι μια ολοκληρωμένη καλοκαιρινή έξοδος. Παλαιότερα, το θερινό σινεμά ήταν κάτι πιο κλασικό, είχε σχέση με το γιασεμί ως άρωμα, σήμερα έχει γίνει πιο μοντέρνο. Το θερινό σινεμά είναι εμπειρία. Θα το χαρακτήριζα ως εμπειρία, γιατί έρχεσαι για να παρακολουθήσεις μια ταινία και να νιώσεις ελευθερία. Είναι τόσο ωραίο με το κλίμα της Ελλάδας, να περνάς δύο-τρεις ώρες ευχάριστα κάπου έξω και όχι σε κάποιον κλειστό χώρο. Γι’αυτό κι εμείς στο Ελληνίς ακολουθούμε την φράση «βγαίνουμε έξω».

Ελληνίς 2
Φωτογραφία: Γλυκερία Ζακίλα

Με την πάροδο του χρόνου, ποια στιγμή έχει αποτυπωθεί στον νου σας κατά την προβολή μιας ταινίας στο θερινό σινεμά;

Εξαιρετική και συγχρόνως αστεία στιγμή ήταν σε μια εποχή όπου αρκετοί υπουργοί πραγματοποιούσαν, όπως και σήμερα, ομιλίες στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο. Να σημειώσουμε εδώ ότι το Ελληνίς βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Βελλίδειο. Εξαιτίας, λοιπόν, των ομιλιών, ο κόσμος συνήθως δεν έρχεται στο θερινό σινεμά. Έτσι, κατά την διάρκεια μιας ομιλίας, είχαν έρθει κυριολεκτικά δύο άτομα που παρά τις εντάσεις και τις συγκρούσεις με βροχή δακρυγόνων, κατάφεραν να παρακολουθήσουν ανέμελα την ταινία τους.

Τα νέα άτομα πρωταγωνιστούν στα θερινά σινεμά;

Ναι, η αλήθεια είναι πως σήμερα οι νέοι άνθρωποι πρωταγωνιστούν στα θερινά σινεμά. Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την περίοδο της καραντίνας, ανακάλυψαν εκ νέου μία αγάπη για τα θερινά σινεμά. Γνώρισαν τι εστί θερινό σινεμά και θεωρώ πως έγιναν «φανατικοί οπαδοί» του.

Πριν την καραντίνα, πριν την εποχή του COVID-19, υπήρχαν και πολλά άτομα που δεν ήξεραν την ύπαρξη του θερινού σινεμά. Δεν το είχαν ενταγμένο στην διασκέδαση τους. Και μετά την περίοδο της καραντίνας, έχει αλλάξει και το target group μας, από τις ηλικίες 35+, συναντούμε πλέον αρκετούς φοιτητές, νέους που έρχονται τακτικά, ακόμη και τουρίστες. 

Πιστεύετε ότι θα υπάρχει θερινό σινεμά «αύριο»;

Θεωρώ πως το θερινό σινεμά αντιμετώπισε τις δυσκολίες του και επιβίωσε. Και επειδή σήμερα το επιλέγουν ακόμη περισσότεροι νέοι ως διασκέδαση, θεωρώ ότι θα υπάρχει. Από το μόνο που μπορεί να κινδυνεύσει στο μέλλον είναι ίσως από την ανοικοδόμηση.

Ελληνίς 3
Φωτογραφία: Γλυκερία Ζακίλα

Ως τελευταία ερώτηση, θα θέλαμε να μας πείτε με ποιο συναίσθημα ή με ποια εικόνα, εσείς προσωπικά συνδέετε το θερινό σινεμά;

Πέρα από το γεγονός ότι συνδέεται άρρηκτα με το καλοκαίρι και την Ελλάδα, γιατί ξαναλέω πως το θερινό σινεμά είναι κάτι ελληνικό, εμένα προσωπικά μου φέρνει το συναίσθημα της ελευθερίας, όταν μιλώ γι’αυτό.

«Το θερινό σινεμά είναι εμπειρία», είναι η φράση που θα αποτυπωθεί στον νου κάθε φαν των θερινών σινεμά. Ευχαριστούμε πολύ το θερινό σινεμά Ελληνίς και όλη την ομάδα του για την θερμή φιλοξενία, καθώς και τον κύριο Γιάννη Ζαφειρίου για την υπέροχη, γεμάτη με συναισθήματα συνέντευξη.

Τελικά τι είναι για σένα το θερινό σινεμά;

Ραντεβού σε επόμενο άρθρο!

Φωτογραφικό υλικό από την αγαπημένη μας Γλυκερία Ζακίλα.

10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *