Μπορεί να μείναμε όλοι με το στόμα ανοιχτό μετά το αυτοκαταστροφικό έργο του Banksy, σίγουρα αυτό όμως δεν αποτελεί μια νέα πρακτική. Πολλοί είναι οι καλλιτέχνες που πειραματίστηκαν με τα όρια της τέχνης προσβάλλοντας τα ίδια τους τα έργα. Προσπαθούσαν πιθανότατα να δούν αν υφίστανται αυτά τα όρια και αν οι ίδιοι μπορούν να τα επαναπροσδιορίσουν. Πολλές φορές μάλιστα ήταν και θέμα ιδιοκτησίας. Μη θέλοντας τα έργα τους να ανήκουν σε κάποιον άλλο ή να καταλήξουν σε λάθος χέρια, προτιμούσαν να τα καταστρέψουν.
Robert Rauschenberg
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Rauschenberg ζήτησε να καταστρέψει και να σβήσει ένα έργο του Willem de Kooning. Κανείς δεν ξέρει ποια βαθιά επιθυμία του εκπλήρωνε ή γιατί πίστευε ότι θα εφεύρει έτσι μια νέα μορφή τέχνης. Συνεχίζοντας να το κάνει αυτό στα μετέπειτα χρόνια, προκάλεσε μεγάλες συζητήσεις. Η βασικότερη; Μπορεί να δημιουργηθεί τέχνη μέσα από την καταστροφή της τέχνης; Από ότι φαίνεται, για τον Rauschenberg, μπορούσε.
Francis Bacon
Όχι πως κάπως μας εκπλήσσει αυτό το όνομα. Ο Francis Bacon ήταν αρκετά γνωστός για μαζοχιστικές του τάσεις και τα βίαια ξεσπάσματα του. Γι’αυτό και μετά τον θάνατο του βρέθηκαν στο εργαστήριο του αρκετοί κατεστραμμένοι πίνακες. Τις περισσότερες φορές ο ίδιος δεν ήταν ευχαριστημένος με την δουλειά του ή έβρισκε άλλους λόγους για να ξεσπάσει στα έργα του.
Agnes Martin
Η Agnes Martin είναι από τις περιπτώσεις καλλιτεχνών που απαρνήθηκαν τα πρώτα τους έργα. Θέλοντας να διαφοροποιηθεί από το οτιδήποτε την είχε χαρακτηρίσει εξ αρχής, θέλησε να το καταστρέψει. Για πολλούς αυτό συνδέεται σαν μια φυσιολογική ροή ανθρώπινης εξέλιξης και ωριμότητας. Στην περίπτωση της Martin ίσως συνδέεται με τον χαμό ενός πολύ αγαπημένου της προσώπου και την μετέπειτα ασταθή ψυχολογική της κατάσταση. Όπως και να’χει, με αυτόν τον τρόπο απομακρύνθηκε από τον αφηρημένο εξπρεσσιονισμό και αγάπησε τον αφαιρετισμό.
Διονύσης Καρυπίδης
Ο πολύ δικός μας καλλιτέχνης Διονύσης Καρυπίδης είναι από τους ανθρώπους που υπερασπίστηκαν έμπρακτα την τέχνη τους στο έπακρο. Το 1997 ο ίδιος είχε δημιουργήσει ένα γλυπτό άγαλμα μια γοργόνας στην παραλία Πορτοκάλι της Χαλκιδικής. Εξαιτίας αυτού όμως τού επιβλήθηκε πρόστιμο με τη δικαιολογία της “παράνομης κατασκήνωσης”. Για να υπερασπισθεί, λοιπόν, το έργο του, πήρε ένα σφυρί και κατέστρεψε το πρόσωπο της περίφημης γοργόνας.
Blu
O Blu μάς απασχολεί για μια άλλη μορφή τέχνης, αυτή του δρόμου. Ο ίδιος δραστηριοποιείται στην Μπολόνια της Ιταλίας και πολλά από τα murals του κοσμούν κτίρια της πόλης. Η πόλη κάποτε αποφάσισε ότι θα μεταφέρει τα έργα του σε γκαλερί τέχνης. Ο ίδιος τότε διαμαρτυρήθηκε λέγοντας πως κάτι τέτοιο εξαλείφει την τέχνη του δρόμου και την κάνει αποκλειστικά απόκτημα συλλεκτών κ.λπ. Πήρε έτσι μια γκρι μπογιά και κατέστρεψε τα έργα 20 χρόνων.
0