fbpx
TFCinema

5+1 καλύτερες ταινίες των 60s

To κινηματογραφικό throwback συνεχίζει και αυτήν την εβδομάδα από το TFCinema με τις καλύτερες ταινίες των 60s. Για όλους εσάς που θέλετε να νοσταλγήσετε μέσα από διαχρονικές ταινίες που άφησαν το δικό τους στίγμα στην έβδομη τέχνη.

Η δεκαετία του 1960 ήταν μια υπέροχη περίοδος για τον κινηματογράφο. Μερικές από τις καλύτερες και πιο αξέχαστες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου έγιναν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η δεκαετία του ’60 είδε την αλληλεπικάλυψη πολλών από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες και αστέρια της Χρυσής Εποχής του Hollywood.

1. Le Petit Soldat (1963) του Jean-Luc Godard

5+1 καλύτερες ταινίες των 60s

O Godard είναι θαυμάσιος, οι ταινίες του είναι υπέροχες με αρκετά πολιτικοποιημένο περιεχόμενο. Το Le Petit Soldat αποτελεί ένα δοκίμιο κοινωνικοπολιτικής προέλευσης. Είχε άμεση σχέση με τη κοινωνική σύγχυση των πνευματικών διανοούμενων της Γαλλίας σχετικά με τον πόλεμο της Αλγερίας. Η ταινία διαδραματίζεται στη Γενεύη, όπου ο Μπρούνο, λιποτάκτης του γαλλικού στρατού, καταφεύγει στην Ελβετία για να μην πολεμήσει στην Αλγερία. Εκεί θα γνωρίσει τη Βερόνικα, γυναίκα-σταθμό στη ζωή του. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ταινία απαγορεύθηκε για ένα διάστημα στους γαλλικούς κινηματογράφους εξαιτίας ορισμένων αναφορών σε βασανιστήρια.

«Μάης δίχως θλίψη, Ιούνιος φονικός… »

2. Blow-Up (1966) του Michelangelo Antonioni

5+1 καλύτερες ταινίες των 60s

To Blow-Up είναι κάτι παρπάνω από αυτό που νομίζεις. Παρ ‘όλη την επιφανειακή ψυχαγωγία που προσφέρει, προκαλεί στον θεατή ένα βαθύ στοχασμό. Ένας Λονδρέζος φωτογράφος βρίσκει κάτι τελείως περίεργο στις φωτογραφίες μιας μυστήριας ομορφιάς σε ένα ερημικό πάρκο που έχει απαθανατήσει ο ίδιος. Αυτή η ταινία μυστηρίου με ψήγματα θριλερ, θα σε κάνει να ερωτευτείς τη σκηνοθετική λήψη του Antonioni.

3. 2001: Α Space Odyssey (1968) του Stanley Kubrick

5+1 καλύτερες ταινίες των 60s

Στα τέλη των ’60s, ο κόσμος του θεαθείναι ενθουσιάστηκε από τη συγκεκριμένη ταινία, εξαιτίας των πρωτοποριακών εφε και τη σκηνοθετική προσέγγιση του Stanley Kubrick. Πρόκειται για μια ταινία-σταθμό ως προς την μετεξέλιξη των ταινιών sci-fi, εφόσον ο Kubrick με το Space Odyssey έθεσε τα standards των ταινιών πολύ υψηλά.

4. To Kill a Mockingbird (1962) του Robert Mulligan

5+1 καλύτερες ταινίες των 60s

Σίγουρα έχεις ακουστά το βιβλίο της Harper Lee, To Kill A Mockingbird, που αφηγείται την ιστορία ενός δικηγόρου που υπερασπίζεται έναν νέγρο που κατηγορείται για βιασμό και τα παιδιά του ενάντια στις προκαταλήψεις. Ο Robert Mulligan έκανε το ακατόρθωτο και το έφερε στη σκηνή του κινηματογράφου. Ένα αριστούργημα που έχει γράψει τη δική του ιστορία σε αυτόν τον κόσμο.

5. Cléo de 5 à 7 (1962) της Agnès Varda

Agnès Varda, ίσως μια από τις σημαντικότερες γυναίκες δημιουργούς της έβδομης τέχνης και πρωτοπόρος της γαλλικής Nouvelle Vague. Η υπόθεση της ταινίας ανήκει στην αφήγηση 2 ωρών από την ζωή μίας νεαρής γυναίκας, της Cleo, από τις 5 μέχρι τις 7 το απόγευμα. Η πρωταγωνίστρια περιμένει εναγωνίως τα αποτελέσματα κάποιων ιατρικών εξετάσεων. Η περιπλάνηση της πρωταγωνίστριας στα σοκάκια του Παρισιού δίνει μια αίσθηση μυστικής συνομιλίας με την ίδια την πόλη. Η χρήση της κάμερας στο χέρι (καινοτομία που δημιούργησαν οι σκηνοθέτες της Nouvelle Vague) δίνει αυτή τη μοναδική αίσθηση ρεαλισμού.

5+1. Jules et Jim (1962) του François Truffaut

5+1 καλύτερες ταινίες των 60s

Παρίσι, 1912. Δύο φίλοι, ο Jules και ο Jim, ζουν τις χαρές μιας ανέμελης ζωής. Η σαγήνη της Katrin θα τους υποτάξει και οι τρεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις περιπλέξεις της μοίρας και το έρωτα. Ο François Truffaut δηλώνει για την ταινία Jules et Jim: “Στην ταινία υπάρχουν δύο θέματα. Το ένα είναι η φιλία που προσπαθεί να επιπλεύσει. Το άλλο είναι το Αδύνατο –το αδύνατο τού να ζήσεις σ’ ένα τρίγωνο. Η ιδέα του φιλμ είναι ότι το ζευγάρι δεν αποτελεί ικανοποιητική λύση, αποτελεί όμως την μοναδική λύση γιατί απλούστατα δεν υπάρχει άλλη.”

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *