fbpx
TFCinema

5 + 1 καλύτερες ταινίες των 70s

Μία ακόμα καλοκαιρινή εβδομάδα που βράζουμε όλοι στο ζουμί μας και το TFC Magazine συνεχίζει το ταξίδι στο χρόνο. Σειρά πλέον έχει η δεκαετία του ’70, κατά την οποία είχαμε την εμφάνιση κάποιων από των επιδραστικότερων ταινιών μέχρι και σήμερα, ταινίες φαντασίας και ταινίες που έγραψαν ιστορία και έχουν χαρακτηριστεί ως all time classics.

Οι επιλογές είναι αμέτρητες, όμως ανέλαβα το δύσκολο αυτό καθήκον, όσο αναποφάσιστη και να είμαι. Ακολουθούν, λοιπόν, οι επιλογές για τις καλύτερες ταινίες των 70s, μετά από μια υποκειμενική διαδικασία επιλογής:

1.A Clockwork Orange (1971) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

5 + 1 καλύτερες ταινίες των 70s

Ξεκινάμε από τα βασικά με το cult classic του Κιούμπρικ “A Clockwork Orange”. Με το ημερολόγιο να δείχνει 2019 και τη λέξη “Kubrickian” να έχει μπει και επίσημα στο Αγγλικό λεξικό, δεν μπορούμε παρά να έχουμε πρώτο στη λίστα την ταινία αυτή. Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Άντονι Μπέρτζες, η ταινία εκτυλίσσεται γύρω από τη ζωή του Αλεξ και των φίλων του. Εκείνοι περνούν το χρόνο τους με αμφιλεγόμενους τρόπους και βουτηγμένοι στην ανομία. Ο Άλεξ συλλαμβάνεται και γίνεται το πειραματόζωο μιας μελέτης για ένα φάρμακο το οποίο δίνεται σε εγκληματίες, προκειμένου να προκαλέσει απέχθεια ακόμα και στη σκέψη του σεξ ή της βίας. Καθόλου ελαφρύ και πάντοτε επίκαιρο.

2. Taxi Driver (1976) του Μάρτιν Σκορτσέζε

5 + 1 καλύτερες ταινίες των 70s

Δεν έχω και πολλά να πω για αυτήν την ταινία. Από την πλοκή και μόνο, γνωρίζω ότι δεν εκπλήσσει εύκολα κάποιον: Ο Τράβις υποφέρει από αϋπνίες και όντας ο μοναχικός χαρακτήρας που είναι, ξεκινάει να δουλεύει ως ταξιτζής, οργώνοντας τους δρόμους της Νέας Υόρκης κάθε βράδυ. Σιγά σιγά χάνει την επαφή με την πραγματικότητα. Oνειρεύεται πως καθαρίζει την πόλη καθημερινά και σιγά σιγά εθίζεται στην ιδέα ότι θα σώσει τον κόσμο. Πρόκειται για μία ταινία από αυτές που αλλάζουν τη ζωή σου με μία ερμηνεία από έναν νεαρό Ρόμπερτ Ντε Νίρο που τσακίζει κόκκαλα.

3. Serpico (1973) του Σίντεϊ Λούμετ

5 + 1 καλύτερες ταινίες των 70s

Περνάμε τώρα σε έναν άλλο θρύλο του Αμερικανικού κινηματογράφο που ακούει στο όνομα Αλ Πατσίνο. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, ο Πατσίνο ενσαρκώνει τον Φρανκ Σέρπικο, έναν Νεοϋορκέζο αστυνομικό που ακολουθεί το νόμο κατά γράμμα σε αντίθεση με τους συναδέλφους του, οι οποίοι τον αποφεύγουν και του αναθέτουν επικίνδυνες αποστολές. Ο Φρανκ τότε στρέφεται στους ανώτερούς του, οι οποίοι τον αγνοούν και έτσι αποφασίζει να δημοσιεύσει τις κατηγορίες, που, αν και στρέφει επιτέλους τα βλέμματα αυτών που πρέπει, στοχοποιεί και τον εαυτό του παράλληλα. Μία απλή, σχετικά, ταινία, η οποία είναι γυρισμένη στην εντέλεια και είναι στιβαρή και επίκαιρη, περνώντας το μήνυμά της όπως πρέπει.

4. Alien (1979) του Ρίντλεϊ Σκοτ

5 + 1 καλύτερες ταινίες των 70s

Ένα franchise το οποίο τραβάει ακόμα και σήμερα. Ένα που ίσως και να ξεκίνησε τον κανόνα ότι “το πρώτο είναι το καλύτερο”, αφού κανένα από τα επόμενα κεφάλαιά του δεν μπόρεσαν να σταθούν στο μπόι του πρώτου “Alien” (Φιντσερ όσο και να σε αγαπάω, το Alien 3 δεν ήταν η καλύτερή σου στιγμή). Στο βαθύ διάστημα, λοιπόν, το πλήρωμα του Nostromo, ξυπνά πρόωρα στις κάψουλες τους στο δρόμο της επιστροφής για να ερευνήσουν ένα κάλεσμα από κάποιο εξωγήινο σκάφος. Το πλήρωμα βλέπει μία φωλιά με αυγά μέσα στο σκάφος. O τρόμος απλώνεται όταν ένας οργανισμός από ένα από τα αυγά, ενσωματώνεται σε ένα μέλος του πληρώματος, κάνοντάς τον να πέσει σε κώμα. Από τις σημαντικότερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας στην ιστορίας της 7ης τέχνης, οι οποίες γίνονται καλύτερες με την πάροδο του χρόνου.

5. The Exorcist (1973) του Γουίλιαμ Φρίντκιν

5 + 1 καλύτερες ταινίες των 70s

Ήμουν ανάμεσα σε αυτό και το “Halloween”. Αν και δεν πάω συνήθως με την προφανή επιλογή, νομίζω πως εδώ πρέπει να το κάνω. Ο “εξορκιστής” δε χρειάζεται και πολλές συστάσεις. Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Γουίλιαμ Πίτερ Μπλέιτι του 1971, ο “εξορκιστής” είναι η πιο γνωστή horror ταινία όλων των εποχών. Aν και της λείπουν τα γραφικά, μπορεί να κάνει ακόμα και σήμερα το αίμα του θεατή να παγώσει. Έχει γίνει η αφορμή για όποια ταινία έχουμε δει έκτοτε με επίκεντρο την δαιμονική “κατοχή”, από καλά θρίλερ μέχρι παρωδίες.

5 + 1. Star Wars Episode IV: A New Hope του Τζορτζ Λούκας

Από εκεί ξεκίνησαν όλα. Η πρώτη ταινία Star Wars και η πρώτη της original τριλογίας. Ένα franchise που αγαπήθηκε από όλες τις γενιές, έχει μεγαλώσει άλλες και συνεχίζει να επηρεάζει τις τρέχουσες, δεν μπορεί να μην κάνει την εμφάνισή του σε αυτή τη λίστα για αυτονόητους λόγους. Ευχαριστούμε Τζορτζ.

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *