Συντάκτης: Χρήστος Χριστακίδης
Το sequel της επιστροφής των δεινοσαύρων του Στίβεν Σπίλμπεργκ ακολουθεί τους ρυθμούς του προκατόχου του αλλά προσφέρει ακόμη περισσότερη δράση και χάος, με μια ελαφρώς πιο σκοτεινή ματιά, βασισμένη πάντα στους κανόνες των χολιγουντιανών blockbuster.
Η εισπρακτική επιτυχία του Jurassic World (2015) , του reboot της τριλογίας του Jurassic Park, που έκανε θραύση τη δεκαετία του ’90, ήταν αναμενόμενη καθώς οι φαν ανυπομονούσαν για μια ακόμη περιπέτεια βασισμένη στα προϊστορικά τέρατα που ο Στίβεν Σπίλμπεργκ τους έκανε να αγαπήσουν. Τα 1.6 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως έκαναν το Jurassic World την πιο επικερδή ταινία της Universal και η εταιρία παραγωγής δεν άργησε να κάνει την προσπάθεια για εκ νέου κατάρριψη του ρεκόρ με το δεύτερο μέρος της τριλογίας, “Jurassic World: Fallen Kingdom“.
Τρία χρόνια μετά λοιπόν, ο Κόλιν Τρεβόροου, ο οποίος είχε σκηνοθετήσει την πρώτη ταινία, και ο Ντέρεκ Κόνελι, επιστρέφουν στο σενάριο του νέου επεισοδίου, ενώ τη σκηνοθεσία του εγχειρήματος αναλαμβάνει ο Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα του “The Orphanage” και του “The Impossible“. Το δεύτερο μέρος της νέας τριλογίας όφειλε να είναι ακόμα πιο διασκεδαστικό από το πρώτο, ακόμα πιο χαοτικό και σίγουρα ακόμα πιο προσηλωμένο στο fan service. Έτσι έγινε λοιπόν, το “Jurassic World: Fallen Kingdom” ακολουθεί τη χιλιομαγειρεμένη συνταγή των χολιγουντιανών blockbuster επιτυχιών αλλά χάνει σε κάποια σημεία το μέτρο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά που είναι δύσκολο να μην προσέξεις.
Πλοκή
Στην νήσο Νουμπλάρ, το μέρος στο οποίο ήταν χτισμένο το θεματικό πάρκο Jurassic World, οι εναπομείναντες δεινόσαυροι απειλούνται από αφανισμό καθώς το ηφαίστειο του νησιού έχει ξυπνήσει και η επερχόμενη έκρηξη του θα αποβεί μοιραία για τα προϊστορικά πλάσματα. Η Κλερ, πρώην διευθύντρια του πάρκου και νυν αγωνίστρια για την προστασία των δεινοσαύρων, με τη βοήθεια του επιχειρηματία Λόκγουντ, φίλο του ιδρυτή του Jurassic Park, Τζον Χάμοντ, θα ταξιδέψει και πάλι πίσω στη νήσο για να σώσει όσους περισσότερους δεινοσαύρους μπορεί. Θα χρειαστεί όμως και τη βοήθεια του Όουεν καθώς στο νησί βρίσκεται ακόμα και η Μπλου, ένας ιδιαίτερος και εξαιρετικά ευφυής δεινόσαυρος, η οποία μπορεί να σωθεί μόνο με τη δική του συμβολή. Όταν η Κλερ και ο Όουεν καταλάβουν ποιοι είναι οι πραγματικοί σκοποί των ανθρώπων που τους συνόδευσαν στο νησί, θα προσπαθήσουν να σώσουν τους δεινοσαύρους όχι μόνο από το ηφαίστειο αλλά και από τα αδίστακτα χέρια των επιτήδειων.
Πρώτα Σχόλια
Η αρχική σεκάνς της ταινίας σε προειδοποιεί για το πόσο επικίνδυνο είναι να γυρίσει κάποιος στο -ερειπωμένο πλέον- νησί του Jurassic World. Το θέμα είναι όμως ότι όσο επικίνδυνοι κι αν είναι οι δεινόσαυροι κι όση καταστροφή κι αν προκάλεσαν στην πρώτη ταινία, η ανθρωπότητα οφείλει να τους διασώσει και να αποτρέψει την εκ νέου εξαφάνιση τους. Μιλάμε βεβαία για την εξαφάνιση πλασμάτων που υπάρχουν έτσι κι αλλιώς τεχνητά στον πλανήτη, αλλά αυτό για τους πρωταγωνιστές δεν έχει καμία σημασία. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο κενό στο σενάριο της ταινίας. Κενό που και μέσα στην ίδια την ταινία υπογραμμίζει και ο ίδιος ο Δρ. Μάλκολμ, χαρακτήρας της αυθεντικής τριλογίας. Στις υπόλοιπες πτυχές του σεναρίου τα πράγματα ακολουθούν την κλασσική τους ροή, με τους καλούς να μάχονται ενάντια στους εκμεταλλευτές των δεινοσαύρων, με τα οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα να βγαίνουν στην επιφάνεια και με τα απαραίτητα plot twist να κάνουν την εμφάνιση τους την κατάλληλη ώρα.
Όσον αφορά το σκηνοθετικό και το τεχνικό κομμάτι της ταινίας μπορούμε να πούμε ότι η δουλειά είναι εξαιρετική. Τα ειδικά εφέ και τα CGI των δεινοσαύρων είναι γι’ ακόμη μία φορά καταπληκτικά, οι σκηνές δράσης είναι σκηνοθετημένες άψογα και ο Μπαγιόνα έφερε στην τριλογία το σασπένς και το σκοτεινό τόνο κάποιων από τα θρίλερ που έχει σκηνοθετήσει. Επιπλέον, οι σκοτεινότεροι τόνοι καταλήγουν σε μια πιο ενήλικη ματιά, κατάλληλη στο ύφος της ταινίας. Τέλος, η μουσική του Μίχαελ Τζιατσίνο είναι πραγματικά εκπληκτική και δίνει ακόμη περισσότερη ένταση στα γεγονότα.
Ερμηνείες
Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών αναλώνονται σε κραυγές τρόμου και badass ατάκες από τον Κρις Πρατ. Ο ίδιος είναι διασκεδαστικός σε κάποια σημεία αλλά ο χαρακτήρας του δεν έχει κανένα βάθος και καταλήγει πιο πολύ ως κωμικός παρά ως ο ήρωας πρωταγωνιστής της πρώτης ταινίας. Η Μπράις Ντάλας Χάουαρντ στον ρόλο της Κλερ, η οποία πλέον αντί για αδίστακτο αφεντικό, είναι ακτιβίστρια και αγωνίστρια για την προστασία των δεινοσαύρων, δεν κάνει στην ουσία τίποτα το σημαντικό και ο πρωταγωνιστικός ρόλος δεν φαίνεται πουθενά. Από τους υπόλοιπους χαρακτήρες επίσης ουδείς ξεχώρισε, ενώ η στρατολόγηση του Τζεφ Γκόλντμπλουμ πιο πολύ λειτούργησε ως cameo για το fan service παρά ως σημαντικός ρόλος στην ταινία.
Συνεπώς
Το Jurassic World: Fallen Kingdom” είναι μια άκρως διασκεδαστική ταινία, κατάλληλη για παρακολούθηση στο σινεμά, αλλά δεν θα ευχαριστήσει εκείνους που θα νοιαστούν τόσο για την όλη ιστορία των δεινοσαύρων και το πως το σενάριο εξελίσσεται για να καταλήξει στο τρίτο μέρος της τριλογίας. Πιο πόλυ μάλλον θα κερδίσει εκείνους που θα πάνε σινεμά για να δουν ακόμα ένα δυνατό και εκκωφαντικό χολιγουντιανό blockbuster.
0