fbpx
CinemaTFCinema

Ένας αγνώριστος Johnny Depp για χάρη της ταινίας Minamata

Η νέα ταινία του Johnny Depp έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και έκανε πολλούς να μιλάνε για εκείνη. Το Minamata έχει ως γλώσσες του τα Αγγλικά και τα Ιαπωνικά και μέσω του Βερολίνου αναζητά παγκόσμια διανομή. Μιας και είχαμε καιρό να τον δούμε κάπου αγνώριστο, καλό θα ήταν το Minamata να καταφέρει να φτάσει σε όλες τις αίθουσες του κόσμου.

Η ιστορία του Minamata είναι μια ιστορία οικολογικής καταστροφής με πολλές συνέπειες στους ανθρώπους

Το context μάς καθοδηγεί στην Ιαπωνία του 1971. Ο Johnny Depp υποδύεται τον W. Eugene Smith, έναν φωτογράφο που ενώ έζησε τις εντάσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και των φωτογραφικών ρεπορτάζ, φαίνεται να έχει κολλήσει σε εκείνη ακριβώς την δεκαετία. Ξεχασμένος πλέον από πολλούς, δουλεύει στο Life Magazine μη καταφέρνοντας να φτάσουν οι φωτογραφίες του στα εξώφυλλα. Αντιμετωπίζει μάλιστα βαρύ πρόβλημα αλκοολισμού, φαίνεται αρκετά καταθλιπτικός και είναι σχεδόν αδύνατον να δουλέψει κανείς μαζί του πλέον. Ώσπου έρχεται το θέμα που αφορά μια παραλιακή περιοχή της Ιαπωνίας με το όνομα Minamata. Ο W. Eugene Smith ταξιδεύει στη Minamata για να καλύψει με φωτορεπορτάζ την είδηση ότι οι κάτοικοι της Minamata δηλητηριάζονται από υδράργυρο λόγω κάποιων παράνομων ενεργειών στην περιοχή. Αυτό είναι και το θέμα που ο ίδιος χρειαζόταν απ’ότι φαίνεται για να ξαναβρεί την όρεξη για ζωή. Και ναι πολύ καλά κατάλαβες. Πρόκειται για μια πραγματική ιστορία.

Ένας αγνώριστος Johnny Depp για χάρη της ταινίας Minamata
Larry D. Horricks

Ο Johnny Depp αγόρασε τα δικαιώματα από το βιβλίο που έγραψε ο ίδιος ο Smith με την γυναίκα του περιγράφοντας την εμπειρία τους εκεί.

Οι σεναριογράφοι που το μετέφεραν στην μεγάλη οθόνη, ταξίδεψαν οι ίδιοι στην Minamata. Eκεί θέλησαν να μιλήσουν με τους επιζώντες και τις οικογένειες τους για να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Ο πιο καθοριστικός ρόλος όμως είναι αυτός του Johnny Depp. Αρχικά ο ίδιος αισθάνθηκε μια βαθύτερη ένωση με τον άνθρωπο που θέλησε να υποδυθεί. Όπως και ο Smith, έτσι και ο Depp, έχει περάσει αυτή την “σκοτεινή” περίοδο προσδοκώντας να βρεθεί κάτι που θα τον ενθουσιάσει και θα τον βγάλει από το βάλτο. Όπως έγινε με τον Smith και το φωτορεπορτάζ στη Minamata, έτσι έγινε πολλές φορές και με τον Depp και τις ταινίες του.

Ένας αγνώριστος Johnny Depp για χάρη της ταινίας Minamata
japantoday.com

Αλλά και ο τρόπος που ο Johnny Depp προσέγγισε τον ρόλο έχει κάτι να μας πει

Μπορεί θεωρητικά να είναι ο κεντρικός χαρακτήρας, δεν θέλει όμως να τραβήξει τα βλέμματα πάνω του. Όπως και ο Smith, έτσι κι εκείνος στάθηκε πίσω από την κάμερα του, απλός παρατηρητής. Δεν παρεμβαίνει και δίνει όλο τον απαραίτητο χώρο στους Ιάπωνες κατοίκους να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Αλλά ακόμα και όταν ο ίδιος δεν βρίσκεται σε κάποια σκηνή, η παρουσία του είναι αισθητή. Ο ίδιος αποτελεί το δίαυλο ανάμεσα στους θεατές και τα θύματα της οικολογικής καταστροφής.

Όπως και να’χει, εμείς ελπίζουμε ότι στην Berlinale ο Depp θα καταφέρει τον στόχο του. Μετά από όσα συνέβησαν στην προσωπική του ζωή είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρο το ότι έφερε εις πέρας ένα τέτοιο πρότζεκτ. Και για άλλη μια φορά φυσικά, εμφανίστηκε αγνώριστος στη μεγάλη οθόνη.

Featured Image: Larry D. Horricks
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *