fbpx
BookTypewriter

Jeffrey Eugenides: Middlesex

Συντάκτρια / Φωτογράφος: Κουκαρούδη Νάντια

Για Αρχή

«Γεννήθηκα δύο φορές: πρώτα σαν κοριτσάκι, μια μέρα του Γενάρη του 1960 ξεχασμένη από την αιθαλομίχλη, στο Ντητρόιτ· και πάλι μετά, σαν έφηβος, σε κάποιο θάλαμο στα Επείγοντα, κοντά στο Πετόσκυ του Μίσιγκαν, τον Αύγουστο του 1974».

Πλοκή

Η πρώτη φράση του Middlesex αποκαλύπτει όλα όσα χρειάζεται να ξέρει ο αναγνώστης για την πλοκή. Το βιβλίο δεν περιορίζεται μόνο στην ιστορία του Καλ Στεφανίδη, ενός intersex ατόμου που μέχρι την ηλικία των δεκατεσσάρων μεγάλωσε σαν Κάλλι, αλλά πάει πίσω στο χρόνο και μέσα από τις ιστορίες τριών γενεών της οικογένειάς του, αποκαλύπτει τα μυστικά που οδήγησαν στην παραλλαγή των φυλετικών του χαρακτηριστικών.

 Ξεκινώντας από την καταστροφή της Μικράς Ασίας, η ιστορία της οικογένειας Στεφανίδη μεταφέρεται από την Ελλάδα στην Αμερική του 1920. Έχοντας σαν φόντο το Detroit, ο Eugenides αναβιώνει τον αγώνα των Ελλήνων μεταναστών, την προσπάθειά τους να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία και να ζήσουν το Αμερικάνικο όνειρο. Μέσω των περιπετειών τριών γενεών της οικογένειας Στεφανίδη, το βιβλίο αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα της εποχής, από την ποτοαπαγόρευση μέχρι την εξέγερση του Detroit το 1967, τον πόλεμο του Βιετνάμ και το τέλος του 20ου αιώνα. Παράλληλα, το Middlesex είναι γεμάτο από μυθολογικές αναφορές, μιας και όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος ο συγγραφέας, ο Ερμαφρόδιτος ήταν η έμπνευσή του για αυτή την ιστορία, ενώ δεν λείπει και το βιωματικό στοιχείο αφού ο Eugenides, όπως αποκαλύπτει και το επίθετό του, προέρχεται από Ελληνοαμερικανική οικογένεια.

Jeffrey Eugenides- Middlesex

Κριτική

Το Middlesex είναι ένα βιβλίο που εκ πρώτης όψεως μπορεί να σε τρομάξει, μιας που έχει 747 σελίδες, αλλά η ανάγνωσή του είναι πολύ ευχάριστη. Πέρα από τους καλογραμμένους χαρακτήρες, η υπόθεση και ο τρόπος γραφής δεν σε αφήνουν να σταματήσεις να διαβάζεις. Για μένα, το Middlesex έχει θέση ανάμεσα στο καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει, καθώς πέρα από την πλοκή του,ο Eugenides δε διστάζει να μιλήσει ξεκάθαρα για θέματα που θεωρούνται ταμπού και να τα απενεχοποιήσει με τον δικό του τρόπο. Ακόμα και μετά το τέλος του βιβλίου ένα είναι σίγουρο· η οικογένεια Στεφανίδη, οι περιπέτειες και τα βιώματά της θα τριγυρίζουν στο μυαλό σου για πολύ καιρό και πέρα από τα μαθήματα Αμερικανικής ιστορίας και Ελληνικής μυθολογίας, ίσως σε βοηθήσουν να αναθεωρήσεις πολλές απόψεις και σκέψεις σου.

Αν ψάχναμε για κάτι αρνητικό, το μόνο που θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει είναι ότι υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες και είναι δύσκολο, ειδικά στην αρχή να ξεχωρίσεις σε ποιόν αναφέρεται το κάθε κομμάτι. Αυτό βέβαια είναι αναπόφευκτο αφού το χρονικό πλαίσιο του βιβλίου εκτείνεται από την Μικρασιατική καταστροφή μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα. Επίσης, λόγω των πολλών ιστορικών, πολιτικών και κοινωνικών αναφορών, που ο Eugenides δένει με πολύ έξυπνο τρόπο με τις ζωές των χαρακτήρων του,  κάποιες λεπτομέρειες του βιβλίου μπορείς να τις αντιληφθείς αν γνωρίζεις Αμερικάνικη ιστορία. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να απολαύσεις το βιβλίο διαφορετικά. Αν ανατρέξεις να διαβάσεις περισσότερα στοιχεία για τα γεγονότα που αναφέρονται στο βιβλίο, τότε το Middlesex θα σου προσφέρει πολλά περισσότερα από ένα απολαυστικό ανάγνωσμα.

Με 10 Λέξεις: Ένα βιβλίο που θα σου προσφέρει πολλά. Αξίζει το διάβασμα!

Extra Info:  Το Middlesex κέρδισε το βραβείο Pulitzer στην κατηγορία της μυθοπλασίας για το 2003.

Το βιβλίο κυκλοφορεί με τον ίδιο τίτλο από τις εκδόσεις Πατάκη, μεταφρασμένο στα ελληνικά από την Άννα Παπασταύρου.


0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *