Το cheesecake είναι σήμερα ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά παγκοσμίως. Ίσως να ακούγεται λίγο γραφικό να ισχυριστούμε πως και αυτό τελικά αποτελεί “εφεύρεση” της αρχαίας Ελλάδας. Οι ερευνήτριες και οι ερευνητές, όμως, που ασχολήθηκαν με το ζήτημα, ανακάλυψαν ότι πράγματι, το πρώτο cheesecake του κόσμου μάλλον δημιουργήθηκε στην αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο νησί της Σάμου.
Η “καταγωγή” του cheesecake
Μέχρι σήμερα, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 776 π.Χ έτρωγαν το συγκεκριμένο γλύκισμα, ώστε να πάρουν δυνάμεις. Ωστόσο, οι ανθρωπολόγοι σε σύγχρονες ανασκαφές βρήκαν φόρμες που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή του cheesecake, οι οποίες μπορεί να χρονολογούνται από το 2.000 π.Χ κι έπειτα.
Στο έργο Δειπνοσοφισταί του Αθηναίου του Ναυκρατίτη, υπάρχει η πρώτη καταγραφή για τη συνταγή του cheesecake της εποχής. Συγκεκριμένα, ο ίδιος στο έργο του που χρονολογείται περίπου στο 230 μ.Χ. αναφέρει ότι χτυπούσαν “το τυρί μέχρι να γίνει μία λεία κρέμα”. Έπειτα, το τοποθετούσαν “σε ένα χάλκινο σκεύος”, προσθέτοντας “μέλι και σιτάρι”, το έψηναν, το άφηναν να κρυώσει να σταθεροποιηθεί, κι έπειτα το σέρβιραν. Συνήθως, μάλιστα, το cheesecake αποτελούσε το κέρασμα σε πολλούς γάμους της εποχής.
Οι Ρωμαίοι τροποποίησαν την αρχική συνταγή
Λέγεται ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι ανακάλυψαν τη συνταγή του αρχικού αυτού cheesecake όταν κατέκτησαν την Ελλάδα. Μεταφέροντας, όμως, τη συνταγή πίσω στην πατρίδα τους, πρόσθεσαν ως υλικό και τα αυγά και δημιούργησαν το δικό τους “παραδοσιακό γλυκό” για τις γιορτές και τις άλλες ειδικές περιστάσεις.
Σταδιακά, με τον ίδιο τρόπο ακολούθησαν πολλές άλλες χώρες, που έμαθαν τη συγκεκριμένη συνταγή. Κάθε χώρα όμως τη διαμόρφωνε ανάλογα με τα υλικά που είχε διαθέσιμα. Έτσι, όπως και σήμερα, το cheesecake διέφερε από χώρα σε χώρα και εξελίχθηκε σε πολλά διαφορετικά είδη.
Σήμερα, μερικά από τα πιο περίφημα και χαρακτηριστικά cheesecake είναι αυτό της Νέας Υόρκης, αυτό από το Σικάγο, αλλά και το Βάσκικο. Η ιστορία όλων, όμως, φαίνεται να οδηγεί πίσω στην αρχαία Ελλάδα και τις συνταγές εκείνης της εποχής.
0