Η 8η μέρα του Μάρτη είναι μια μέρα παγκοσμίως αφιερωμένη στις γυναίκες και τα κατορθώματα τους. Γιορτάζουμε το γυναικείο φύλο, διότι για πολλά χρόνια θεωρούνταν το αδύναμο ή το ασθενές, ενώ καθημερινά αποδείκνυε το αντίθετο. Έτσι με πολλούς αγώνες, με μικρά και μεγάλα βήματα φτάσαμε να υπενθυμίζουμε κάθε χρόνο στους εαυτούς μας και στις γυναίκες γύρω μας την αγάπη και τον θαυμασμό μας. Τι προηγήθηκε, όμως, για να φτάσουμε να γιορτάζουμε την μέρα αυτή ετησίως;
Τι σημαντικό είχε συμβεί μέχρι την πρώτη Ημέρα αφιερωμένη στην Γυναίκα;
- Ήδη από το 1893 στη Νέα Ζηλανδία, οι σουφραζέτες με τον αγώνα τους κατέκτησαν το δικαίωμα της ψήφου στις εκλογές για τις γυναίκες.
- Το 1900 για πρώτη φορά οι γυναίκες συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στην Γαλλία.
- Η Μαρί Κιουρί το 1903 γίνεται η πρώτη γυναίκα επιστήμονας που της απονέμεται Βραβείο Νόμπελ.
- Το 1904 ιδρύεται η Διεθνής Συμμαχία των Γυναικών (Σουφραζέτες) στο Βερολίνο με σκοπό την προώθηση και κατάκτηση των ισότιμων γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.
- Οι γυναίκες της Φινλανδίας κατακτούν το δικαίωμα να ψηφίζουν και να εκλέγονται το 1906. Το επόμενο έτος μάλιστα, εκλέγονται οι πρώτες γυναίκες βουλευτές στον κόσμο.
Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 1909 στην Αμερική
Η πρώτη παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες ήταν μάλλον στις αρχές του 1900. Εκείνη την περίοδο παρατηρούνται πολλές κοινωνικοπολιτικές ανακατατάξεις. Μόλις έναν χρόνο πριν, 15 χιλιάδες γυναίκες είχαν διαδηλώσει στην Νέα Υόρκη για τις άνισες και βάρβαρες συνθήκες εργασίας τους. Η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας από το 1909 μέχρι το 1913 εορταζόταν την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου. Η επιλογή έγινε συνειδητά ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και οι εργαζόμενες γυναίκες.
Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Ευρώπη
Στην Αυστρία, τη Δανία και την Γερμανία, η πρώτη Ημέρα της Γυναίκας εορτάστηκε στις 19 Μαρτίου 1911 με ομιλίες και συγκεντρώσεις που φιλοξένησαν πάνω από 1 εκατομμύριο κόσμο παγκοσμίως. Η ιδέα μιας ημέρας αφιερωμένης στην γυναίκα και κυρίως στα δικαιώματα της είχε ήδη διαδοθεί καθολικά.
Η φωτιά στο εργοστάσιο Triangle Shirtwaist στην Νέα Υόρκη
Ένα γεγονός που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους, η πλειονότητα των οποίων ήταν Εβραίες και Ιταλίδες μετανάστριες εργάτριες. Συνέβη μια εβδομάδα μετά την πρώτη Ευρωπαϊκή Παγκόσμια Ημέρα, στις 25 Μαρτίου του 1911. Φυσικά, ένα τέτοιο φοβερό ατύχημα στον εργασιακό χώρο δεν θα μπορούσε να διαφύγει γρήγορα από την προσοχή, αλλά και την μνήμη των πολιτών και κυρίως των γυναικών αγωνιστριών. Το φοβερό αυτό συμβάν έκανε την καθιέρωση της ημέρας στην Γυναίκα ακόμη πιο απαραίτητη. Έτσι, τις επόμενες χρονιές η ημέρα της Γυναίκας ήταν προσανατολισμένη στην μνήμη αυτών των γυναικών.
Το σύνθημα Bread and Roses
Ή πιο συγκεκριμένα Bread For All and Roses Too. Παρμένο από το ομότιτλο ποίημα του Τζέιμς Όπενχάϊμ, έμεινε στην ιστορία ως πολιτικό σύνθημα των γυναικείων αγώνων. Μάλιστα, έχει συνδεθεί άμεσα και με την απεργία του 1912 στην Lawrence της Μασσαχουσέτης από γυναίκες εργάτριες.
Πώς καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου ως η ημέρα της Γυναίκας;
Σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, η 8η Μαρτίου ήταν Ημέρα που αντιστοιχούσε στην μέχρι στιγμής καθιερωμένη 23 Φεβρουαρίου του Ιουλιανού ημερολογίου. Μετά από συζητήσεις, λοιπόν, αποφασίστηκε πως από το 1913 και στο εξής θα γιορτάζεται τότε. Μάλιστα, εκείνη την ημερομηνία παρατηρήθηκε και ο πρώτος εορτασμός της Ημέρας από την Ρωσία, μία χώρα στην οποία η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί ως αργία.
Χρόνια αργότερα, το 1975, εορτάστηκε για πρώτη φορά από τα Ηνωμένη Έθνη. Δυο χρόνια μετά, αποφασίστηκε από την Γενική Συνέλευση πως κάθε κράτος- μέλος μπορεί να επιλέξει μια ξεχωριστή ημέρα, ταιριαστή με την εθνική της ιστορία και αγώνες, ώστε να γιορτάζει τα Γυναικεία Δικαιώματα και την Παγκόσμια Ειρήνη.
Ο θεματικός εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας
Από το 1996 μέχρι και σήμερα, κάθε χρόνο η Ημέρα της Γυναίκας, όχι απλά εορτάζεται, αλλά έχει και τίτλο. Πρώτος αυτών υπήρξε ο “Γιορτάζουμε το παρελθόν, σχεδιάζουμε το Μέλλον“. Για το 2021 μάλιστα, επιλέχθηκε το #ChoosetoChallenge . Μάλιστα η ημέρα έχει και το δικό της χρώμα. Αυτό είναι το μωβ το οποίο συμβολίζει την δικαιοσύνη. Αν λοιπόν, θέλεις να γιορτάσεις την ημέρα συμβολικά, μη ξεχάσεις να την χρωματίσεις μωβ.
Φθάνουμε λοιπόν στο σήμερα, όπου η Γιορτή της Γυναίκας γιορτάζεται με λουλούδια, αγκαλιές και την έκφραση του θαυμασμού προς τις γυναίκες γύρω μας με κάθε τρόπο. Μπορεί να αναρωτιόμαστε εάν υπάρχει τελικά ανάγκη σήμερα για να εορτάζουμε μια μέρα αφιερωμένη στις γυναίκες και τα δικαιώματα τους. Μιας και στις περισσότερες χώρες έχουν πλέον κατακτηθεί και μάλιστα με νόμους. Κι όμως υπάρχει! Όχι μόνο ως ημέρα μνήμης των γυναικείων αγώνων και κατορθωμάτων, αλλά και ως συνεχούς υπενθύμισης πως ποτέ δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Έχουν κατακτηθεί ίσα ανθρώπινα δικαιώματα για όλες τις γυναίκες κάθε χρώματος, τάξης, φυλής, προέλευσης στον κόσμο; Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο και δουλειά μπροστά μας.
Για την ώρα όμως, Χρόνια Πολλά σε κάθε γυναίκα, σε κάθε θηλυκότητα!