fbpx
CURRENT OBSESSIONS

Ήδιστον: Η ελληνική επιχείρηση που ξεχώρισε για τα σπιτικά αναψυκτικά και τον artisanal χαρακτήρα της

Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει και τις ηλιόλουστες μέρες να γίνονται πλέον η καθημερινότητά μας, ήρθε η εποχή που θα αναζητούμε και πάλι δροσερές απολαύσεις για να ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα. Αυτές ακριβώς τις απολαύσεις προσφέρει η ελληνική επιχείρηση Ήδιστον, με 27 χρόνια εμπειρίας στα σπιτικά αναψυκτικά, τις σπιτικές μαρμελάδες, τα γλυκά του κουταλιού και πολλά ακόμη προϊόντα.

Η Ήδιστον ξεκίνησε όταν δύο φίλες, η Νάνσυ Λαζάρου και η Αναστασία Αρώνη αγάπησαν πολύ την ελληνική κουζίνα και τα «μαγειρέματα». Όταν ξεκίνησαν πριν από 27 χρόνια, υπήρχε ένας κατακλυσμός από ξένες συνταγές και προϊόντα, ενώ υπήρχε τέτοιος πλούτος στην Ελλάδα.

«Τα πράγματα ήταν απλά…Να θυμηθούμε και να εμφιαλώσουμε όλα αυτά που αγαπήσαμε.»

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Idiston (@idistonhandmade)

Εμείς μιλήσαμε με τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα πίσω από το Ήδιστον για να μοιραστούν μαζί μας όλα όσα ενέπνευσαν τη δημιουργία της Ήδιστον, αλλά και όσα έχουν μεσολαβήσει στα 27 χρόνια λειτουργίας της

«Το πρώτο μας ταξίδι ήταν στις συνταγές των γιαγιάδων μας. Συνταγές υπάρχουν σε κάθε σπίτι, σε παλιά τεφτέρια, ανάμεσα στα φύλλα του τσελεμεντέ ή τις ανακαλύπτεις στην πλατεία, στην ουρά του φούρνου, στις ρούγες, στα καλοκαιρινά μπάνια. Πάντα έχουμε τα αυτιά μας τεντωμένα όπου βρεθούμε».

Η Ήδιστον είναι μία εταιρεία που ξεκίνησε από γυναίκες και συνέχισε προσθέτοντας στην ομάδα πολλές ακόμη γυναίκες αλλά και άντρες, αναδεικνύοντας έτσι την αξία και τη σημασία της γυναικείας επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

«Διαμορφώσαμε ένα περιβάλλον που βασίζεται στην ομάδα. Η συνεχής επικοινωνία μεταξύ μας, η αναγνώριση και εκτίμηση της εργασίας του καθενός, καθώς και η προσπάθεια όλων να κάνουμε το επόμενο βήμα, χωρίς να ρισκάρουμε τη βιωσιμότητα της Ήδιστον είναι η βάση μας. Δεν ξέρω εάν αυτά χαρακτηρίζουν μια «γυναικεία επιχείρηση». Η αλήθεια είναι πάντως πως και οι άνδρες συνεργάτες μας βρήκαν ένα περιβάλλον πολύ πιο φιλικό και ασφαλές και το απολαμβάνουν».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Idiston (@idistonhandmade)

Η Ήδιστον σήμερα: τα προϊόντα και οι πρώτες ύλες

Σήμερα, στον κατάλογο της Ήδιστον θα βρεις σπιτικά αναψυκτικά, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, αλλά και σάλτσες που θα συνοδέψουν τις μαγειρικές σου «περιπέτειες». Η ομάδα της Ήδιστον αφκουγκραζόμενη τις ανάγκες της αγοράς, θέλησε να δημιουργήσει μία ποικιλία από υγιεινές γεύσεις, οι οποίες είναι συνάμα και ενδιαφέρουσες:

«Ξεκινήσαμε την ανάπτυξη των σπιτικών αναψυκτικών, από τα παραδοσιακά, όπως η κλασσική βυσσινάδα και η μανταρινάδα, εώς τις νέες γεύσεις όπως η Λεμονάδα με Ginger, η Pink Lemonade ή η Λεμονάδα με Μαστίχα Χίου. Είναι η ελληνική και υγιεινή απάντηση στα εισαγόμενα αναψυκτικά που περιέχουν χημικά πρόσθετα σε χρώματα και αρώματα. Τα αγαπάμε όλα τα προϊόντα μας, αλλά τα αγαπημένα μας, όπως και όλων, είναι το βύσσινο και η βυσσινάδα.

Όσο για τις πρώτες ύλες που φτάνουν καθημερινά στη Ήδιστον, όλες προέρχονται από μικρούς πιστοποιημένους παραγωγούς. Έχουμε τους ίδιους παραγωγούς από τότε που ξεκινήσαμε και βρισκόμαστε σε άμεση επικοινωνία μαζί τους για το χρόνο και την ποσότητα της σοδειάς τους. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, αναπτυχθήκαμε και μεγαλώσαμε κι εμείς μαζί τους. 

Προσαρμοζόμαστε σε αυτό που θα μας δώσει η φύση το οποίο διαφέρει από χρονιά σε χρονιά. Για παράδειγμα, το σκεπτικό μας πάει κάπως έτσι: Πολύ κρύο φέτος, άρα τα πορτοκάλια θα γίνουν πιο χοντρόφλουδα και θα μας δώσουν ακόμα πιο νόστιμο γλυκό πορτοκάλι και πιο πλούσια μαρμελάδα».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Idiston (@idistonhandmade)

Πώς κυλά μία μέρα στην Ήδιστον;

«Το πρωί στην Ήδιστον έχει πολύ βαβούρα, έρχονται οι προμηθευτές με τα φρούτα από τα αγροκτήματα, ο ζαχαράς, το φορτηγό με τα βάζα. Κατόπιν, αρχίζει ο έλεγχος, η διαλογή, τα πλυσίματα, ο τεμαχισμός και φυσικά το στύψιμο. Όλα αυτά καταλήγουν στα καζάνια μας και στο τέλος της ημέρας τα βάζα μας περιμένουν στη σειρά για να μπουν στα κιβώτια.

Κάπως έτσι η Ήδιστον βρίσκεται στο τραπέζι του πρωινού και αλείφουμε τη μαρμελάδα στο φρέσκο ψωμί, προσθέτουμε το γλυκό κουταλιού στα δημητριακά μας και το απόγευμα στην βεράντα απολαμβάνουμε το σπιτικό αναψυκτικό μας από φρεσκοστυμμένα φρούτα».

Τα βήματα προς μία βιώσιμη και ηθική παραγωγή και η ανάπτυξη της επιχείρησης

Στην Ήδιστον, ο βιώσιμος τρόπος λειτουργίας και παραγωγής ήταν δεδομένος, προτού η λέξη «βιωσιμότητα» γίνει τάση:

«Τα ελληνικά σπίτια -κυρίως στην επαρχία- υπήρξαν μικρογραφίες ανακύκλωσης κι εκεί μάθαμε ότι τίποτα δεν πάει χαμένο. Φυλάμε και προστατεύουμε τώρα, για να έχουμε στο μέλλον. Μάθαμε ότι η φιλία και οι σχέσεις με συνεργάτες είναι πολύτιμες και θέλουν φροντίδα για να αναπτυχθούν και να αντέξουν 27 χρόνια. Η ήπια ανάπτυξη της επιχείρησης μάς προφύλαξε τα χρόνια της κρίσης και εν μέσω άλλων δυσκολιών. Οι επενδύσεις μας στοχευμένες, δάνεια μικρά και σίγουρα διαχειρίσιμα».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Idiston (@idistonhandmade)

Μέχρι σήμερα, η Ήδιστον έχει ταξιδέψει σε 3 ηπείρους

Η Ήδιστον φαίνεται να αρέσει πολύ στο εξωτερικό για τον artisanal χαρακτήρα της. Σημαντικός παράγοντας γι’αυτή την επιτυχία, εκτός από την ποιότητα των προϊόντων, είναι και η συσκευασία, η οποία καθρεφτίζει την αγνότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται σε κάθε συνταγή. ‘Ολα τα προϊόντα ξεχωρίζουν για τα λαχταριστά, φυσικά τους χρώματα, αλλά και για το γεγονός ότι είναι όλα χειροποίητα. 

Όσο για το μέλλον της επιχείρησης, σε μια εποχή που βομβαρδιζόμαστε από μια πληθώρα αγαθών, η Ήδιστον αυτή την εποχή ακούει και δοκιμάζει νέα προϊόντα που αντανακλούν ένα πιο απαιτητικό κοινό νέων ανθρώπων.

Ανακάλυψε την Ήδιστον:
Website | Facebook | Instagram

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *