fbpx
TFC PICKS

Hedgie: To zero-waste brand που προσφέρει οικολογικές εναλλακτικές σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης

Πώς ένας μικρός σκαντζόχοιρος γίνεται έμπνευση και κίνητρο για τη δημιουργία ενός sustainable brand στην Ελλάδα; Αυτή ακριβώς την απορία είχαμε όταν γνωρίσαμε το Hedgie, ένα νεοσύστατο e-shop με προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, που μπορούν να αντικαταστήσουν πολλά από όσα χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου. Σήμερα, το hedgie.gr διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε zero-waste προϊόντα, την οποία φυσικά φιλοδοξεί να επεκτείνει ακόμη περισσότερο.

Η Αφροδίτη Αραμπατζή, ο άνθρωπος πίσω από τη δημιουργία του brand, μίλησε στο TFC Magazine για όλα όσα την οδήγησαν να πάρει αυτή την απόφαση και να ξεκινήσει το δικό της zero-waste brand.

To Hedgie δημιουργήθηκε από την ανάγκη της Αφροδίτης να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στην Ελλάδα

Η Αφροδίτη Αραμπατζή είναι marketeer και project manager σε πολλά επιτυχημένα projects και brands. Το hedgie.gr αποτελεί για αυτήν μία πολύτιμη προσπάθεια ενίσχυσης της οικολογικής συνείδησης στην Ελλάδα και μια προσωπική υπόσχεση ότι όλοι μας «θα πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο».

«Παρακολουθώ χρόνια το sustainable κίνημα στο εξωτερικό και από τα πρώτα μου βήματα στο χώρο του marketing και της διαφήμισης φρόντισα να το εφαρμόσω, όσο μου το επέτρεπαν οι συνθήκες της αγοράς και η φιλοσοφία του κάθε brand με το οποίο συνεργαζόμουν. Παρακολουθούσα στενά την πορεία των ελληνικών εταιριών που καταπιάνονταν με παρόμοια προϊόντα και αυτό που παρατηρούσα συχνά, ήταν ότι όλες οι εταιρίες στο σύνολό τους αγόραζαν προϊόντα από το εξωτερικό προωθώντας μία φιλοσοφία «ξένη» στους ίδιους και στο κοινό. Εισαγόμενα προϊόντα, με εισαγόμενη «συνείδηση». Αυτό για εμένα έπρεπε να αλλάξει».

“Στόχος μου ήταν να φτιάξω ένα ελληνικό brand το οποίο θα είχε τη δική του φιλοσοφία, τη δική του ενέργεια και το δικό του storytelling”

«Για 2 χρόνια η πραγματοποίηση της ιδέας μου παρέμενε στο συρτάρι. Η αβεβαιότητα στην οικονομία της χώρας και η έλλειψη χρόνου, λόγω φόρτου εργασίας, ήταν τα κυριότερα εμπόδια που με απέτρεψαν από το να δημιουργήσω αυτό το brand, πολύ νωρίτερα! Ώσπου, μια περιπέτεια υγείας, μου έδωσε αρκετό χρόνο να αναθεωρήσω το τι ήταν σημαντικό για εμένα, να αναγνωρίσω ποια ήταν τα πραγματικά εμπόδια και να μου θυμίσει ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην έναρξη κάθε νέου project είναι ταυτόχρονα ένας από τους λόγους που επέλεξα το χώρο του marketing. Μία γλυκιά έξαψη, αυτή η μικρή δόση αδρεναλίνης που χρειάζεσαι για να πας παρακάτω. Και αυτό έκανα.

Πήρα όσο χρόνο μου σύστησαν οι γιατροί για ξεκούραση και ανάπαυση, κι όσο ο καιρός περνούσε, ξεκίνησα να δουλεύω σιγά-σιγά το στήσιμο του brand και της εταιρίας. Ακριβώς ένα χρόνο πριν. Τότε αγόρασα τον Hedgie, έναν αφρικανικό πυγμαίο σκαντζόχοιρο –  για κάποιον προσωπικό λόγο αγαπώ ιδιαίτερα αυτά τα μικρά πλασματάκια – με τον οποίο κάναμε παρέα τα βράδια. Τα αγκάθια του ήταν πηγή έμπνευσης για να πάρει σάρκα και οστά η ιδέα μου. Ο μικρός Hedgie ήταν έτοιμος να πάρει τη θέση του στο logo της νέας εταιρίας».

H φιλοσοφία του hedgie.gr

Το project της Αφροδίτης δεν θα είχε υλοποιηθεί, χωρίς την πολύτιμη στήριξη αγαπημένων φίλων και συνεργατών, που εργάζονται καθημερινά γι’ αυτό. Στόχος δικός της, αλλά και όλης της ομάδας πίσω από το hedgie.gr, είναι να αναδείξουν πώς αντικείμενα καθημερινής χρήσης μπορούν να είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Είτε επειδή βιοδιασπώνται εύκολα, είτε επειδή διαρκούν περισσότερο στο χρόνο, καθυστερώντας την αντικατάστασή τους.

Στο hedgie.gr θα βρεις έξυπνες λύσεις σε καθημερινές δραστηριότητες που σχετίζονται με την καθαριότητα, την περιποίηση και τη λειτουργικότητα, ενώ παράλληλα μειώνουν τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον. Φτιαγμένα με φυσικό τρόπο, τα προϊόντα του hedgie.gr διατηρούν τα γήινα, φυσικά χρώματά τους και φέρνουν μαζί τους τη ζεστασιά σε κάθε χώρο.

Από φυσικά σαπούνια και οικολογικές βούρτσες καθαρισμού, μέχρι σφουγγάρια konjac και wool balls

Στο e-shop του Hedgie θα βρεις προϊόντα για οικιακή -και όχι μόνο- χρήση. Στο e-shop του Hedgie θα βρεις προϊόντα για οικιακή – και όχι μόνο – χρήση. Είτε πρόκειται για χειροποίητο πράσινο σαπούνι σε διαφορετικές μορφές και vegan οικολογικές βούρτσες με ίνες καρύδας, είτε για πιο εξεζητημένα προϊόντα, όπως τα σφουγγάρια konjac και τα wool balls, θα ανακαλύψεις έναν νέο κόσμο με εναλλακτικές προτάσεις στην καθαριότητα του σπιτιού, την προσωπική φροντίδα και την περιποίηση των ρούχων.

Η Αφροδίτη μάς αναφέρει σχετικά:

«Συνήθως, τα προϊόντα περιποίησης δεν τα υπολογίζουμε ως απορρίμματα. Χρησιμοποιούμε είτε προϊόντα μίας χρήσης, είτε σιλικονούχα σφουγγάρια τα οποία δεν είναι φυσικά. Τα σφουγγάρια konjac – τα οποία προέρχονται από τη ρίζα του φυτού konjac – αποτελούν μία ιδανική εναλλακτική επιλογή. Από σκληρό σαν πέτρα, το σφουγγάρι konjac μετατρέπεται σε μαλακό σαν βαμβάκι, αν παραμείνει στο νερό, κι έχει απίστευτη αίσθηση στο πρόσωπο.

Από την άλλη, τα wool balls είναι τα αγαπημένα μου. Έχοντας δύο κόρες στο νηπιαγωγείο, με πολλά ρούχα για πλύσιμο και πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή μου ως εργαζόμενη μητέρα, δεν θα μπορούσα να αποφύγω τη χρήση του στεγνωτηρίου. Τα wool balls πράγματι μειώνουν σημαντικά τον χρόνο στεγνώματος, συμπιέζοντας παράλληλα τη χρήση του στεγνωτηρίου κατά 30%. Είναι ένα πιστοποιημένο, φυσικό προϊόν στο οποίο – προσωπικά – επιλέγω να προσθέτω μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο, αποφεύγοντας τη χρήση μαλακτικού. Τα ρούχα μυρίζουν υπέροχα και η φρεσκάδα διαρκεί περισσότερο».

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της εταιρίας, το Hedgie στηρίζει μικρούς ανεξάρτητους, Έλληνες παραγωγούς.

Επιπλέον, πολλά προϊόντα κατασκευάζονται από την ομάδα του Hedgie. Τα προϊόντα αυτά είναι τα φυτικά κεριά από σόγια, οι διακοσμητικοί δίσκοι, αλλά και τα πλεκτά cotton pads. Ωστόσο, όπως μας πληροφορεί η Αφροδίτη, οι βούρτσες εισάγονται από το εξωτερικό, καθώς είναι δύσκολο να κατασκευαστούν στην Ελλάδα

Πόσο εύκολη είναι η στροφή προς έναν zero-waste τρόπο ζωής;

Όπως έχουμε αναφέρει κι άλλες φορές, δεν πρόκειται για μια αλλαγή που μπορεί να πραγματοποιηθεί εν μία νυκτί. Υπάρχει αρκετή δυσπιστία, αλλά και παράγοντες όπως ο χρόνος και το κόστος που εμποδίζουν τους ανθρώπους από το να φροντίσουν πολύ καλύτερα το περιβάλλον. Αυτή τη σκέψη μοιράζονται και οι άνθρωποι πίσω από το Hedgie:

Το slogan μας είναι το Live & Sustain. Daily. Πρόκειται για μία καθημερινή προσπάθεια στην οποία είναι λογικό να μην μπορούμε να απέχουμε από λανθασμένες συνήθειες. Φροντίζουμε ώστε να λειτουργούμε μέσα από μία κυκλική οικονομία και μέρα με τη μέρα αλλάζουμε περισσότερο. Θα ήταν ψέμα αν σας έλεγα ότι εφαρμόζουμε κατά γράμμα τον zero waste τρόπο ζωής. Καθημερινά προσπαθούμε να έρθουμε πιο κοντά.

Δεν μου αρέσει ο φανατισμός, πιστεύω περισσότερο στην έμπνευση. Δεν είναι ωραίο να κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν σχετικά με την χρήση πλαστικού. Οι αλλαγές θέλουν χρόνο και θετική ενέργεια. Θέλω να εμπνεύσω ανθρώπους, αλλά και να εμπνευστώ από άλλους ανθρώπους.

Μία ακόμη προσπάθεια που γίνεται αφορά τις συσκευασίες των προϊόντων

Στις συσκευασίες του Hedgie, δεν θα βρεις πουθενά πλαστικό. Τα κουτιά που έρχονται στο σπίτι σου είναι κραφτ χαρτόνια, τα οποία μπορείς να εύκολα να επαναχρησιμοποιήσεις. Ακόμη και η χαρτοταινία που χρησιμοποιείται δεν περιέχει καθόλου πλαστικό και φέρει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Αντίστοιχα, και η ευχαριστήρια κάρτα που φτάνει σε σένα μαζί με την παραγγελία σου, είναι εκτυπωμένη από οικολογικό, ανακυκλωμένο χαρτί.

Η ομάδα έχει προβλέψει για την κάθε λεπτομέρεια. Το λογότυπο σε όλες τις συσκευασίες είναι μελάνι με βάση τη σόγια, η οποία αποτελεί ανανεώσιμο πόρο. Η εκτύπωση με αυτά τα μελάνια παράγει πιο ζωντανά χρώματα και δεν αφήνει κατάλοιπα προϊόντα με βάση το πετρέλαιο καθώς αποσυντίθεται.

Στόχος του Hedgie είναι να καταφέρει να εμπνεύσει περισσότερους δημιουργούς, αλλά και να συνεργαστεί με περισσότερους ηθικούς παραγωγούς.

«Από την ελληνική αγορά λείπει η υπόσχεση και φυσικά η δέσμευση σε αυτήν. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω νέους ανθρώπους να τολμούν και να δημιουργούν ένα brand με όραμα και φιλοσοφία».

Πλησιάζοντας προς το τέλος, η Αφροδίτη μάς επισημαίνει:

«Η υπόσχεσή μας είναι ένας καθημερινός αγώνας. Σε κάθε παραγγελία προσθέτουμε ένα δώρο στον πελάτη, ώστε να δοκιμάσει κι άλλα προϊόντα και φυσικά για να τον ευχαριστήσουμε για τη στήριξή του. Φροντίζουμε να κρατάμε μία ανθρώπινη, φιλική επαφή με τους πελάτες μας, ζητώντας τη γνώμη τους για να γίνουμε καλύτεροι! Δεν τα κάνουμε όλα τέλεια, αλλά προσπαθούμε όλο και περισσότερο, ανοίγοντας ουσιαστικό διάλογο μαζί τους. Και φυσικά είμαστε εδώ για να διορθώσουμε ό,τι χρειάζεται!».

Στα επόμενα σχέδια του Hedgie είναι η ανανέωση της κάθε κατηγορίας με νέα προϊόντα

Στο e-shop του hedgie.gr θα προστεθούν κι άλλες οικολογικές βούρτσες για ακόμη περισσότερες χρήσεις, αλλά και υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου από πράσινο σαπούνι.

STAY TUNED!

Βρες το Hedgie:
E-shop | Facebook | Instagram

3
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *