fbpx
Blog

H σημαία του pride και η σημασία της για τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας υπερηφάνειας της LGBTQ+ κοινότητας, γνωστός και ως pride month. Αυτός ο μήνας γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο με παρελάσεις pride, διαδηλώσεις, συναυλίες και πολλά άλλα event που φέρνουν την κοινότητα πιο κοντά. Τα ζητήματα της LGBTQ+ κοινότητας ήταν, και συνεχίζουν βέβαια να είναι, άρρηκτα συνδεδεμένα με άλλα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο κατά καιρούς. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι το ζήτημα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. Αν αναρωτιέσαι ποια είναι η σχέση μεταξύ του LGBTQ+ ακτιβισμού και του περιβαλλοντικού ακτιβισμού, εμείς σου δίνουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι σε αυτό το άρθρο. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις πώς η πολύχρωμη σημαία που αντιπροσωπεύει την LGBTQ+ κοινότητα συνδέεται με τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Στις 28 Ιουνίου 1969, στη γειτονιά Greenwich Village του Lower Manhattan στη Νέα Υόρκη συνέβη κάτι που θα άλλαζε την πορεία της ιστορίας. Οι θαμώνες του Stonewall, μερικών ακόμη queer μπαρ, καθώς και οι άνθρωποι της γύρω γειτονιάς βγήκαν στους δρόμους και συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες και εξεγέρσεις κατά της αστυνομικής βίας, της βίας που έκλεψε τη ζωή των αγαπημένων τους ατόμων. Έτσι, την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1970 έγινε και το πρώτο pride parade κατά της αστυνομικής βίας. Αυτή η εξέγερση αποτέλεσε μέρος πολλών διαδηλώσεων ενάντια στις κρατικά εγκεκριμένες επιδρομές σε LGBTQ+ μπαρ που συνέχισαν να πραγματοποιούνται σε ακόμη μεγαλύτερη συχνότητα.

Ακόμα και σήμερα, για κάθε νίκη που έχει διασφαλίσει τα δικαιώματά της κοινότητας, υπάρχουν άλλοι τόσοι άνθρωποι που δεν είναι εδώ για να γιορτάσουν μαζί μας. Παράλληλα, υπάρχουν ακόμη πολλά δικαιώματα που απειλούνται. Αυτό ισχύει δυστυχώς τόσο για τον αγώνα για την απελευθέρωση των LGBTQ+ ατόμων, όσο και για τη φυλετική δικαιοσύνη, για την κυριαρχία των ιθαγενών, τη δικαιοσύνη για την αναπηρία και για την κλιματική δικαιοσύνη.

Οι αγώνες κατά της καταπίεσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους

Οι άνθρωποι που θα επηρεαστούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή είναι αυτοί που βρίσκονται ήδη σε μειονεκτική θέση και αυτό συμπεριλαμβάνει τα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας. Είναι εκείνοι που ζουν στα όρια της φτώχειας, που είναι περιθωριοποιημένοι και κατά μεγάλο ποσοστό είναι queer, μη λευκοί άνθρωποι. Είναι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι και είναι φτωχοί άνθρωποι. Στατιστικά, αυτοί που βιώνουν φτώχεια σε χώρες όπως η Αμερική στην κοινότητα LGBTQ, είναι τρανς άτομα. Αυτά τα άτομα θα αποκλειστούν από την επείγουσα ανακούφιση από καταστροφές. Είναι αυτοί που θα πρέπει σε κάποια στιγμή της ζωής τους να αντιμετωπίσουν τη βία. Έτσι, είναι καίριο ζήτημα να θέσουμε ερωτήματα, όπως το πώς η κλιματική αλλαγή θα πλήξει ειδικά κοινότητες όπως η LGBTQ+.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και θα συνεχίσει να επηρεάζει όλα τα άτομα. Ωστόσο, δεν θα βιώσουν όλα τα άτομα τις επιπτώσεις της με τον ίδιο τρόπο.  Μπορεί η προστασία του πλανήτη να αποτελεί το σημαντικότερο σημείο ενδιαφέροντος του περιβαλλοντικού κινήματος, η προστασία του, όμως, πρέπει να συμπίπτει με την προστασία των ατόμων που απειλούνται σε μεγαλύτερο βαθμό και πιο άμεσα από την κλιματική αλλαγή. Αυτοί οι δύο στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο αν αντιληφθούμε πως η περιβαλλοντική δικαιοσύνη συνδέεται με τη δικαιοσύνη σε θέματα φύλου, ταυτότητας και σεξουαλικότητας στο σύνολό της. 

Η rainbow flag και η σημασία της

Η δημιουργία της σημαίας υπερηφάνειας ξεκίνησε το 1977, όταν ο Harvey Milk, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος εκλεγμένος αξιωματούχος, ανέθεσε στον καλλιτέχνη και ακτιβιστή Gilbert Baker να φτιάξει μια σημαία που θα εκπροσωπούσε την ομοφυλοφιλική κοινότητα. Ο Baker, μαζί με τους φίλους του και ακτιβιστές Lynn Segerblom και James McNamara, σχεδίασαν τότε μια σημαία με οκτώ λωρίδες, με τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Η σημαία χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στην παρέλαση της Ημέρας Ελευθερίας των gay ατόμων το 1978 στο Σαν Φρανσίσκο κι έκτ0τε καθιερώθηκε ως η σημαία της LGBTQ+ κοινότητας. Έπειτα από κάποιες αλλαγές, η σημαία κατέληξε με έξι χρωματιστές λωρίδες, που είναι σήμερα διεθνώς γνωστή ως σύμβολο υπερηφάνειας.

Ο Baker περιέγραψε τη δημιουργία αυτή ως “μια σημαία [που] έρχεται από τον ουρανό” καθώς εμπνεύστηκε από το ουράνιο τόξο για τη δημιουργία της. Η ομοιότητα με το ουράνιο τόξο, είπε πως ήταν αναγκαία, γιατι συμβολίζει τη διαφορετικότητα και την ελπίδα. Ωστόσο, τα τελικά χρώματα σημαίνουν ακόμη περισσότερα. Σήμερα κάθε λωρίδα αντιπροσωπεύει κάτι διαφορετικό: το κόκκινο συμβολίζει τη ζωή και τη ζωτικότητα, το πορτοκαλί τη θεραπεία, το κίτρινο το φως του ήλιου, το μπλε την αρμονία, το βιολετί το πνεύμα και η πράσινη λωρίδα συμβολίζει τη φύση.

Η σημασία της πράσινης λωρίδας

Η πράσινη λωρίδα στη σημαία είναι αυτή που συνδέει την LGBTQ+ κοινότητα με τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και τονίζει για άλλη μία φορά πόσο σημαντική είναι η σύνδεση τους. Το πράσινο ως χρώμα έχει συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με τη φύση στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ακριβώς και η LGBTQ+ κοινότητα έχει εδώ και πολύ καιρό δεσμούς με τον περιβαλλοντισμό.

Queer περιβαλλοντολόγοι έχουν επισημάνει τους αδιαμφισβήτητους δεσμούς μεταξύ κοινωνικών ζητημάτων που πολύ συχνά συζητούνται χωριστά, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι συνθήκες ζωής των LGBTQ+ ατόμων στις σύγχρονες κοινωνίες. Πρέπει να σημειωθεί πως κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να επηρεάζει τις περιθωριοποιημένες κοινότητες περισσότερο από άλλες. Για παράδειγμα, η έλλειψη στέγης είναι ένα θέμα που απασχολεί την queer κοινότητα, καθώς έως και το 40% των άστεγων νέων είναι LGBTQ+ άτομα. Οι άνθρωποι χωρίς επαρκή στέγη είναι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς δεν έχουν δυνατότητα να προστατευτούν κατά τη διάρκεια καταιγίδων και ακραίας ζέστης. Το γεγονός αυτό, καθώς και πολλά άλλα ζητήματα, έχουν οδηγήσει σε πολλές συζητήσεις και δράσεις σχετικές με το περιβάλλον που έχουν ξεκινήσει από την LGBTQ+ κοινότητα και έχουν φτάσει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Φωτογραφία κειμένου: Stavrialena Gontzou on Unsplash

3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *