fbpx
Blog

Η σφιχτή αγκαλιά του κορσέ και οι σύγχρονες θηλυκότητες

Κορσές. Το ιδανικό εσώρουχο για να δημιουργήσει κάθε θηλυκότητα την τέλεια με καμπύλες σιλουέτα. Η κοιλιά εξαφανίζεται, το μπούστο πρωταγωνιστεί και η μέση μετατρέπεται στο απόλυτο δαχτυλίδι. Άλλωστε, η ίδια η λέξη κορσές, cors, μεταφράζεται ως μικρό σώμα, έχοντας τις ρίζες της στο λατινικό corpus. Τι κι αν η μόδα αλλάζει διαρκώς, τα trends είναι εφήμερα και οι σωματότυποί μας τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους; Ο κορσές παραμένει.

Εμφανίζεται τον 16ο αιώνα, ως ένα στενό αμάνικο εσώρουχο, αποτελώντας την βάση για το πώς θα τοποθετηθούν τα υπόλοιπα υφάσματα στο σώμα και απαιτώντας τη βοήθεια τουλάχιστον δύο ατόμων για να εφαρμοστεί. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που η γυναίκα δεν έχει την ελευθερία να ντυθεί μόνη της, και η ιδανική σιλουέτα είναι συνυφασμένη με ένα άκαμπτο υλικό. Αν έχεις παρακολουθήσει την σειρά Bridgerton, σίγουρα σου έρχονται εικόνες.

Κατά το πέρασμα των χρόνων, ο κορσές εξελίσσεται παίρνοντας νέες μορφές

Τον 17ο αιώνα, οι αδερφοί Warner προσπαθούν να τον τροποποιήσουν, κάνοντάς τον πιο φιλικό, ενώ ιδανικά θα επιθυμούσαν οι γυναίκες να πάψουν να τον φοράνε. Έτσι, εμφανίζεται ο W.B. κορσές, με υλικό που δεν πιέζει τα εσωτερικά όργανα, γνωρίζοντας γρήγορα επιτυχία.

wb κορσές
Διαφήμιση κορσέ, 1885

Ωστόσο, στη βικτωριανή εποχή, ο κορσές επιλέγει να εγκαταλείψει την άνεση

Γίνεται πιο στενός, στοχεύοντας στην μακρόστενη μέση, την άρτια εφαρμογή του κρινολίνου και γίνεται ένα από τα πρώτα προϊόντα μαζικής παραγωγής. Όμως, η χρυσή εποχή του κορσέ, έρχεται έναν αιώνα μετά, σε μορφή «S». Προστίθενται μπανέλες, τα κορδόνια στην πλάτη γίνονται ακόμα πιο σφιχτά και η αναπνοή δεν είναι στα καλύτερά της, μιας και τα πλευρά παραμορφώνονται. Ναι, αλλά το σώμα φαίνεται υπέροχο. Οι άντρες απολαμβάνουν το θέαμα και οι γυναίκες είναι όσο θηλυκές τις επιθυμεί η κοινωνία.

Έρχεται όμως η στιγμή, που ο κορσές επιτέλους αποτελεί παρελθόν

Από το 1912 και μετά, η γυναίκα πρέπει να εργαστεί, χρειάζεται άνετα ρούχα. Προσπαθεί να γίνει ανεξάρτητη και το να ντύνεται μόνη της είναι κάτι που το θέλει πολύ. Ο Paul Poiret, είναι ο πρώτος που ξεκινάει να δημιουργεί φορέματα που ακολουθούν τη φυσική γραμμή του σώματος, απορρίπτοντας μια για πάντα τον κορσέ.

Και, αφού ο κλασικός, σκληρός κορσές υπήρξε αντικείμενο καταπίεσης και δυσφορίας, γιατί σήμερα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή fashion trend; Γιατί όλ@ μας έχουμε μπει στον πειρασμό να βρούμε τον ιδανικό;

κορσές
Οι διαφορετικοί τύποι του κορσέ – Διαφήμιση

Γιατί σήμερα είναι επιλογή μας

Δεν μας υποχρεώνει κανείς και τίποτα να τον αγοράσουμε. Είναι δική μας απόφαση, σε μια προσπάθεια είτε να τονώσουμε τη θηλυκότητά μας, είτε να αλλάξουμε στιλ, είτε επειδή μας αρέσει να συμβαδίζουμε με τις τάσεις της μόδας. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για συμβιβασμό.

Βέβαια, ας είμαστε ειλικρινείς. Η σημερινή κοινωνία, όσο κι αν προμοτάρει το body positivity, το diversity, όσο κι αν θέλει να είναι open minded, έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει. Ακόμα είναι δύσκολο να βρεις ρούχα σε πολύ μικρά ή πολύ μεγάλα μεγέθη, ακόμα υπάρχουν άτομα που σχολιάζουν τα «παραπάνω κιλά», το «πολύ αδύνατο σώμα», ακόμα υπάρχουν πολλά μελανά σημεία. Μη δίνεις σημασία. Προφανώς και δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, αλλά το σώμα σου ανήκει μόνο σε σένα. Με καμπύλες ή χωρίς, είναι δικό σου και θα το ντύνεις με όποιον τρόπο νιώθεις εσύ όμορφα.

That’s it.

5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *