fbpx
CultureTV SeriesTv-serious

H νέα σειρά ‘Shōgun’ έρχεται σύντομα στο Disney+ και είναι μία ιστορία επικών διαστάσεων

Το 1980, το μυθιστόρημα του James Clavell, Shōgun, μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη μικρή οθόνη με τη μορφή μίνι σειράς 5 επεισοδίων. Περισσότερα από 40 χρόνια αργότερα, η επική αυτή ιστορία έρχεται και πάλι στις οθόνες μας, στην πλατφόρμα του Disney+  με μία σειρά 10 επεισοδίων.

Το Shōgun αφορμάται από πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις

Πρόκειται για μία ιστορία η οποία κινείται σε πολλά διαφορετικά επίπεδα ταυτόχρονα. Εκκινώντας από την Ιαπωνία του 17ου αιώνα, όταν το πλοίο ενός Βρετανού ναυτικού ναυαγεί σε ένα μικρό, ιαπωνικό χωριό. Είναι ο John Blackthorne, ο Προτεστάντης που ταξίδεψε σχεδόν όλον τον κόσμο πολεμώντας τους Πορτογάλους, και η φιγούρα του οποίου βασίζεται στο πραγματικό πρόσωπο του William Adams.

Kurt Iswarienko/FX

Όταν ο ίδιος φτάνει στην Ιαπωνία με αυτόν τον τραγικό τρόπο, η ίδια η χώρα βρίσκεται για πολλοστή φορά σε πολιτικό αναβρασμό. Με τον βασικό αρχηγό νεκρό και πολλούς άλλους να προσπαθούν να αναλάβουν τη θέση του, ο Blackthorne τοποθετείται αναπάντεχα στο μάτι του κυκλώνα, και ξαφνικά βλέπει μία ευκαιρία επιβίωσης μέσα από όλη αυτή την κατάσταση. Σταδιακά, βέβαια, συναντά πολλά άλλα πρόσωπα που πρόκειται να καθορίσουν τη μοίρα του και το αν τελικά θα καταφέρει ποτέ να επιστρέψει σπίτι του.

Μία κλεφτή ματιά στην φεουδαρχική Ιαπωνία, η οποία ήταν γεμάτη αθέμιτες συνεργασίες, πολιτικές διαμάχες, προδοσία και θάνατο

Πέρα, από τον Blackthorne, ο Yoshii Toranaga και η Toda Mariko αποτελούν πρόσωπα-κλειδιά καθ’όλη τη διάρκεια της ιστορίας, των οποίων οι στόχοι άλλοτε συγκλίνουν και άλλοτε αποκλίνουν επικίνδυνα. Αυτό όμως που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ήδη από το πρώτο επεισόδιο, είναι το πώς το Shōgun κρατά τις ισορροπίες μεταξύ των πολιτισμών. Μέσα από τα μάτια του Blackthorne, ενός λευκού άντρα του δυτικού κόσμου, βλέπουμε και εξερευνούμε από την αρχή μία διαφορετική γλώσσα και κουλτούρα, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε πρόσβαση και στις συζητήσεις και τις σκέψεις των ανθρώπων της Ιαπωνίας για τον ίδιο.

Kurt Iswarienko/FX

Παρακολουθώντας τα πρώτα επεισόδια της σειράς, οι χαρακτήρες παρουσιάζονται με τρόπο τέτοιο ώστε ποτέ να μην αισθάνεσαι πως κάποιος μένει πίσω. Αντιθέτως, προσφέρεται ο χρόνος και ο χώρος για την εξέλιξη του κάθε χαρακτήρα, κάτι που για μία σειρά όπως το Shōgun είναι πραγματική πρόκληση. Νέα πρόσωπα εμφανίζονται σχεδόν σε κάθε επεισόδιο και όλα συνδέονται ώστε πάντοτε να μπορείς να συμπληρώνεις τα κομμάτια του παζλ.

Ένα επικό δράμα μεγάλων διαστάσεων

Η ιστορία του Shōgun συνοδεύεται άψογα από μία παραγωγή επικών διαστάσεων, ανάλογη προηγούμενων τηλεοπτικών σειρών, όπως το Game of Thrones, αλλά και κινηματογραφικών θεαμάτων όπως το φετινό Napoleon. Όπως όλα δείχνουν, πρόκειται ήδη για μία από τις καλύτερες σειρές του 2024, η οποία φαίνεται πως ξεπέρασε πολλά εμπόδια για να φτάσει στις οθόνες με ένα τόσο άρτιο αποτέλεσμα.

Το Shōgun κάνει πρεμιέρα στο Disney+ στις 27 Φεβρουαρίου.

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *