fbpx
CinemaCultureTFCinema

Η America Ferrera μέσα από τις 5 καλύτερες ερμηνείες της

Το Barbie effect κρατάει καλά, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και εγχώρια – κυρίως εδώ στο TFC σύμπαν. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω πάει να ξαναδώ την Barbie ακόμα, αλλά είμαι σίγουρη πως θα πάω. Μέσα σε όλα τα καλά που μας έχει κάνει η Greta Gerwig με τους αξιομνημόνευτους γυναικείους μονολόγους σε κάθε ταινία της, έκανε και κάτι ακόμα. Μας θύμισε την America Ferrera.

Θυμάσαι τότε που βλέπαμε Μαρία, η Άσχημη – τι, μόνο εγώ; – και αναρωτιόμασταν σε ποια σειρά έχει βασιστεί; Ήταν το Ugly Betty, και η Betty ήταν η America Ferrera. Από το δυναμικό της κινηματογραφικό ντεμπούτο στο Real Women Have Curves το 2002, η Ferrera κέρδισε σημαντική αναγνώριση παίζοντας σύνθετους ρόλους παρά το νεαρό της ηλικίας της.

Αποπνέοντας χάρη, ευφυΐα και ωριμότητα στον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο, κέρδισε μια υποψηφιότητα για το Independent Spirit Award, και έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της ανάμεσα σε τηλεοπτικούς και κινηματογραφικούς ρόλους. Ίσως αναγνωρίζεις περισσότερο τη φωνή της ως Astrid στο How to Train Your Dragon, ή ως Amy Sosa στο sitcom Superstone (2015 – 2021), όμως οι 5 παρακάτω ερμηνείες της θα σε βάλουν ακριβώς στο κλίμα του τι εστί America Ferrera.

Ana Garcia στο Real Women Have Curves (2002) της Patricia Cardoso

Ένας από τους πιο αξιομνημόνευτους ρόλους της Ferrera είναι αυτός της Ana García στο Real Women Have Curves, που αποτέλεσε και το ντεμπούτο της. Η ταινία ακολουθεί το πέρασμά της στην ενηλικίωση, μίας νέας γυναίκας που θέλει να πάει στο κολέγιο ενώ οι γύρω της πιστεύουν ότι πρέπει να μείνει σπίτι και να φροντίζει την οικογένειά της. Για να ικανοποιήσει και τις δύο ανάγκες, η Ana εργάζεται με τη μαμά της σε ένα εργοστάσιο ραπτικής το καλοκαίρι το οποίο θα τη βοηθήσει να μάθει τις πραγματικότητες της ζωής, προτού πάρει μια απόφαση.

Yolanda “Yoli” Vargas στο Gotta Kick It Up (2002) του Ramón Menéndez

Το Gotta Kick It Up είναι μια πρωτότυπη ταινία του Disney Channel που αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας κοριτσιών γυμνασίου που δημιούργησαν μια χορευτική ομάδα με το όνομα The Dancing Barrios. Υπό την καθοδήγηση της αφοσιωμένης δασκάλας τους, της κας Bartlett (Susan Egan), τα κορίτσια ανακαλύπτουν το ταλέντο, το πάθος και τη δύναμη της ομαδικής εργασίας τους καθώς προσπαθούν να κερδίσουν έναν διαγωνισμό χορού. Ο χαρακτήρας της Ferrera, Yolanda “Yoli” Vargas, είναι ένας από τους κύριους χαρακτήρες του The Dancing Barrios. Η Yoli είναι μια ταλαντούχα χορεύτρια που φέρνει ενέργεια, αποφασιστικότητα και αίσθηση του χιούμορ στην ομάδα. Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, η Yoli αντιμετωπίζει προσωπικές προκλήσεις, βρίσκει τη φωνή της και μαθαίνει τη σημασία του να πιστεύει στον εαυτό της και να υποστηρίζει τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Blanca στο How the Garcia Girls Spent Their Summer (2005) της Georgina Garcia Riedel

Η ταινία της Riedel ακολουθεί τρεις γενιές Μεξικανοαμερικανών γυναικών που ζουν σε μια μικρή πόλη της Αριζόνα καθώς ανακαλύπτουν τον έρωτα, τη σεξουαλικότητα και την τους εαυτούς τους κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού. Κάθε γυναίκα κάνει το δικό της προσωπικό ταξίδι, αμφισβητώντας τις κοινωνικές προσδοκίες και τις παραδόσεις. Η Doña (Lucy Gallardo), συναντά έναν κηπουρό που ονομάζεται Don Pedro (Jorge Cervera Jr.), ο οποίος της διδάσκει κηπουρική, αλλά σύντομα τα πράγματα ανάμεσά τους εξελίσσονται πιο ρομαντικά. Η Lolita, η κόρη της Doña, διχάζεται ανάμεσα σε δύο άνδρες, ενώ η Blanca (America Ferrera), η κόρη της Lolita και μια έφηβη στο κατώφλι της ενηλικίωσης, ξεκινά ένα καλοκαιρινό ειδύλλιο με το νέο αγόρι στην πόλη. Η ιστορία της ενηλικίωσης της Blanca εξερευνά τα θέματα της πρώτης αγάπης, της σεξουαλικής αφύπνισης και της πολυπλοκότητας της πολιτισμικής ταυτότητας.

Martha στο Under the Same Moon (2007) της Patricia Riggen

Μια ταινία ανάμεσα στο Μεξικό και την Αμερική, στα ισπανικά και στα αγγλικά, που αφηγείται την ιστορία της Rosario, μιας ανύπαντρης μητέρας που αφήνει τον γιο της, Carlitos, στη φροντίδα της γιαγιάς του για να περάσει παράνομα τα σύνορα στις ΗΠΑ για μια καλύτερη ζωή . Όταν η γιαγιά του Carlitos πεθαίνει, ο Carlitos ξεκινά μια αποστολή για να πάει μαζί με τη μητέρα του στις ΗΠΑ, ώστε να μπορεί να είναι μαζί με ό,τι έχει απομείνει από την οικογένεια που πραγματικά νοιάζεται για αυτόν. Η America Ferrera παίζει τον ρόλο της Martha, και ενώ ο ρόλος της είναι μικρός, αξίζει να αναφερθεί ως μια από τις καλύτερες ερμηνείες της σε μια τόσο συγκλονιστική ταινία.

Gloria στο Barbie (2023) της Greta Gerwig

Η live-action μεταφορά της Barbie από την Greta Gerwig ακολουθεί το εμβληματικό δίδυμο Barbie και Ken να διασκεδάζουν στον τέλειο και πολύχρωμο κόσμο της BarbieLand. Ωστόσο, όταν μπαίνουν στον κόσμο των ανθρώπων, σύντομα μαθαίνουν για τα θαύματα και τα εμπόδια της ζωής ανάμεσά τους. Στην ταινία, η America Ferrera παίζει τον ρόλο ενός ανθρώπου και βοηθού του CEO της Mattel, Gloria. Η αγάπη της για τις κούκλες Barbie την οδηγεί μαζί με την κόρη της στη BarbieLand, από τον πραγματικό κόσμο, και τελικά πρέπει να βοηθήσει στη διάσωση της BarbieLand από την πατριαρχία.

3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *