Ο μόνος λόγος για τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσου με τον όρο “γυναίκες rappers” είναι γιατί μιλάμε για ένα μουσικό είδος άρρηκτα συνδεδεμένο με το αρσενικό φύλο. Το έτος, όμως, είναι 2021 και μαζί με πολλά άλλα αλλάζει και η μουσική σκηνή. Και συγκεκριμένα η rap που εκπροσωπείται από το γυναικείο φύλο. Ξεκινώντας από την Sha-Rock και τη Lady B στα 70s, περάσαμε στις Salt-N-Pepa, Lauryn Hill, Queen Latifah και MC Lyte στα 80s. Ακολουθούμε πιστά την Missy Elliot από τα 90s και συνεχίζουμε τις τελευταίες δεκαετίες με Nicki Minaj, Lil’ Mama και Cardi B. Παρά τη δυναμικότητα των παραπάνω κυριών και την εντεινόμενη εκπροσώπηση του είδους, οι γυναίκες έχουν συνυφαστεί με την pop, καθώς η rap συνεχίζει να προβάλλεται ως το κυρίαρχο μουσικό είδος και επομένως δεν αποδίδεται στις γυναίκες.
Ο άνεμος όμως άλλαξε στην δεκαετία που διανύσαμε και πέρα από τις ήδη γνωστές βασίλισσες της rap, στην αλλαγή αυτή βοήθησαν και καλλιτέχνιδες όπως η Rapsody, η Lizzo και η Megan Thee Stallion με τη σεζόν 2019-2020 να ανήκει στην τελευταία, της οποίας το κομμάτι “Savage” έγινε internet sensation και συγκεκριμένα εν μέσω καραντίνας. Υπάρχει όμως και μία μερίδα καλλιτέχνιδων, που στέκονται ένα βήμα πίσω από τις προαναφερθείσες κυρίες και ήρθε η ώρα να τις ανακαλύψεις. Έχουμε και λέμε:
1.Princess Nokia
Ξεκινάμε με γνώριμα νερά, καθώς η Princess Nokia δεν είναι άγνωστη και πόσο μάλλον στο Ελληνικό κοινό. Η Destiny ξεκίνησε την πορεία της πριν περίπου 6 χρόνια και επιχείρησε διάφορα ονόματα προτού καταλήξει σε αυτό. Η ίδια είναι υποστηρίκτρια του διατομικού φεμινισμού και αυτό φαίνεται τόσο από τη μουσική της όσο και από την γενική στάση της στα μέσα. Πολλές οι επιτυχίες της, ακόμα περισσότερο ευρηματική και ωμή η μουσική της υπόσταση. Οι στίχοι της, ευθείς και η μορφή της μοναδική. Τον Φεβρουάριο κυκλοφόρησε 2 δίσκους, “Everything Sucks” και “Everything is Beautiful“. Αυτό είναι ένα επίπεδο κυκλοθυμίας που με εκφράζει τα μάλα.
2. Young M.A.
Η Young M.A. ή αλλιώς Katorah Marrero, μετράει ήδη κοντά στα 8 χρόνια στην Αμερικανική rap μουσική σκηνή. Έχει δουλέψει με πολλά γνωστά ονόματα, όπως επίσης έχει περιοδεύσει με τον 21 Savage και έχει ανοίξει συναυλία της Beyonce. Η Marreno ήταν από πολύ νωρίς ανοιχτή σχετικά με το σεξουαλικό της προσανατολισμό και μέσα από τις δικές της εμπειρίες, φροντίζει να υποστηρίζει όποιους δεν νιώθουν ακόμα άνετα στη δική τους ζωή. Θέλησε από την αρχή της καριέρας της να εξομαλύνει την ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών στη ραπ, επομένως το στιχουργικό της περιεχόμενο περιλαμβάνει θέματα που αφορούν τη βία, τα πλούτη και το σεξ. Το ντεμπούτο της κυκλοφόρησε μόλις πριν ένα χρόνο, έπειτα από μία σειρά singles και mixtapes. Τρεχάτε.
3. Little Simz
Φεύγουμε από τη γηραιά ήπειρο και πηγαίνουμε στο μεγάλο νησί πέρα από τον Ατλαντικό. Η Little Simz ή αλλιώς Simbiatu ‘Simbi’ Abisola Abiola Ajikawo, έρχεται από την καρδιά του Λονδίνου κατευθείαν στις δικές μας. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία ιδιαίτερη λατρεία της γράφουσας, οπότε bare with me. Η Simz έχει ένα ιδιαίτερο στιλ στη μουσική της και δεν ταιριάζει με τη συμβατική εικόνα της γυναίκας rapper που μπορεί να έχεις στο μυαλό σου. Είναι χαμηλών τόνων και εκφράζεται σχεδόν αποκλειστικά μέσω της μουσικής της. Ακολούθησε το όνειρό της σπουδάζοντας το αντικείμενο μετά το σχολείο, ενώ η διαφορετική της παιδεία στη μουσική γίνεται αντιληπτή από τα πολλά διαφορετικά στοιχεία funk, post-bop και jazz-funk που ακούγονται στον ήχο της. Η ελπίδα να την δούμε σε ελληνικό έδαφος σβήνει σταδιακά καθώς δεν ξέρει κανείς αν το Lalibela Festival στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί, αν κρίνουμε από το ότι οτιδήποτε άλλο έχει ακυρωθεί.
4. Leikeli47
Ξαναπάμε στην Αμερική και αυτή τη φορά θα μιλήσουμε για τη Leikeli47. Το πραγματικό της όνομα άγνωστο, καθώς η ίδια, στην μία δεκαετία που μετράει η καριέρα της, έχει προτιμήσει να κρατήσει την ταυτότητά της κρυφή. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο την χρήση ψευδώνυμου, αλλά και την κάλυψη του προσώπου της με μπαντάνα ή ακόμα και μπαλακλάβα σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις της. Η χαρακτηριστική της δήλωση ότι “Όντες μαύροι, πρέπει να μάθουμε να φοράμε μάσκες από νωρίς”, δεν αφήνει και πολλές απορίες περί της προτίμησής της. Η Leikeli ήταν από πάντα ένα ντροπαλό κορίτσι που ήθελε να ασχοληθεί με τη μουσική, αλλά αυτό δεν τη σταματησε. Έχει κυκλοφορήσει δύο ολοκληρωμένους δίσκους, ενώ έχει δώσει κομμάτια της και στην σειρά του HBO, “Insecure” της Issa Rae.
5. Tierra Whack
Συνεχίζουμε σε Αμερικανικό έδαφος και θα πάω στη συνομήλικη Tierra Whack. Ξεπερνώ τη σκέψη του τι έχω κάνει εγώ στα 24 χρόνια μου και θα σταθώ στο ιδιαίτερα γοητευτικό στιλ της. Σε ένα πάντρεμα rap και alternative R&B, η Tierra έχει φτάσει μέχρι και τα Grammys του 2019 και όχι άδικα. Η πρωτοποριακή της κίνηση στο ντεμπούτο της να συμπεριλάβει 15 κομμάτια, έστρεψε το βλέμμα πολλών επάνω της, αρχικά, για μία και μόνο ιδιαιτερότητα: 15 κομμάτια, 15 λεπτά. Το “Whack World” αποτελείται από σχεδόν αποκλειστικά μονόλεπτες συνθέσεις, που λειτουργούν σαν μικρά ορεκτικά για την ίδια την Tierra. Ανοίγουν το δρόμο με μεγάλη επιτυχία και μυστήριο για τα επόμενα μουσικά της εγχειρήματα. Δούλεψε.
6. Kodie Shane
Ωραία, είχαμε την 24χρονη και τώρα πάμε στην 21χρονη. Πολύ καλή κίνηση αυτή για την αυτοεκτίμησή μου, αλλά that’s life. Η νεαρή Kodie μάς έρχεται από την Ατλάντα. Κατατάσσεται στην κατηγορία των καλλιτέχνιδων που εναλλάσσονται μεταξύ τραγουδιστριών και rappers και αυτό λειτουργεί υπέρ της. Στους 3 δίσκους της, αυτός που λειτούργησε ως σημείο καμπής για την Shane, ήταν το “Young HeartThrob“. Ο δίσκος, όπως και το εξώφυλλό του παραπέμπουν σε προγενέστερες δεκαετίες, δημιουργώντας νοσταλγία και παράλληλα διδάσκοντας τους ακροατές. Παράλληλα, απέφυγε τις συνεργασίες, σε αντίθεση με άλλους που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτές για προώθηση.
7. BbyMutha
Αλλιώς γνωστή ως Britnee Moore, η BbyMutha έρχεται από το Tennessee. Το stage name της προέρχεται από το πώς την αποκαλούσε η ερωμένη του φίλου της με την οποία την απάτησε. Έγινε μητέρα σε νεαρή ηλικία και στα μόλις 30 της χρόνια μέχρι σήμερα, έχει 4 παιδιά. Η ίδια περιγράφει τον εαυτό της ως μία μητέρα στο σπίτι που απλά δουλεύει ως rapper. Έχει κυκλοφορήσει μόνο EPs και singles, ενώ το ντεμπούτο της ακόμα αναμένεται. Έχει κάνει όμως αρκετή αίσθηση στο χώρο, ιδιαίτερα αφού το κομμάτι της “Rules” ακούστηκε παντού. Λατρεύει την τέχνη της και ασχολείται με αυτή από παιδί, καθώς αποτελούσε τη διέξοδό της κατά τη διάρκεια μίας πολυτάραχης περιόδου.
8. HAWA
Πηγαίνουμε σε ακόμα πιο μικρές ηλικίες και μαζί με αυτές και στα ανάλογα επίπεδα της αυτοπεποίθησής μου. Η 19χρονη HAWA από την Νέα Υόρκη. Υιοθέτησε το όνομά της από το Κοράνι και μεταφράζεται ως Εύα, από το γνωστό ζεύγος. Η ανατροφή της περιέλαβε μέρη όπως η Γουινέα, η Γαλλία και τελικά οι ΗΠΑ. Αν πρέπει να την εντάξουμε σε μια μουσική κατηγορία αυτή θα είναι η πολύ γενική κατηγορία της rap, χωρίς να μπορέσουμε να τη συγκεκριμενοποιήσουμε. Η HAWA μπαίνει στην ομάδα των genre-benders και αψηφά τα συμβατικά όρια της rap. Δεν ξέρουμε πολλά περισσότερα για εκείνη. Προτείνουμε σίγουρα το πρώτο της EP, “The One”.
9. Le Juiice
Σε μία πολύ τυχαία μου εξερεύνηση πριν αρκετό καιρό, έπεσα επάνω στη Le Juiice. Η αυτοαποκαλούμενη ως “Trap Mama“, είναι από την Ακτή Ελεφαντοστού και δραστηριοποιείται στο χώρο τα τελευταία χρόνια. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου το 2018, φροντίζει να κάνει αισθητή την παρουσία της, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο. Είτε είναι με clips είτε freestyles, δείχνει επί μονίμου βάσεως ότι δεν υπολείπεται της έμπνευσης. Χαρακτηρίζει το μουσικό της είδος ως “juicy trap” με παιδικούς τόνους και μερικές φορές βλοσυρές μελωδίες. Well, δεν θα μπορούσα να το πω καλύτερα μόνη μου.
10. Jean Deaux
Ακόμα μία συνομήλικη λατρεία μου είναι η Jean Deaux, αλλιώς Zoi Harris, από την Αμερική. Μία από τις μεγαλύτερες επιρροές της είναι η Missy Elliot και δεν υπάρχει καμία έκπληξη σε αυτό, αν κανείς ακούσει τη μουσική της. Το δε όνομά της, προέρχεται από έναν στίχο κομματιού του Rick Ross. Παράλληλα με τη solo καριέρα της, συμμετέχει και στα συγκροτήματα Medicine Woman και The Village 777. Οι κριτικοί και το κοινό είναι με το μέρος της και φαίνεται ότι έχει ακόμα πολλά να δώσει. Με δύο EPs και μερικά singles, η Deaux δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από καμία άλλη κυρία από αυτή τη λίστα. Το πάντρεμα του neo soul με τις πιο μοντέρνες πτυχές του hip hop είναι και αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα στον θόρυβο του 2020.
10 + 1 Noname
Η τελεία σε ετούτη τη λίστα θα μπει με την Fatimah Nyeema Warner, η οποία είναι γνωστή ως Noname. Η Fatimah είναι και αυτή από την Αμερική και ξεκίνησε την καριέρα της πριν περίπου 10 χρόνια, πρώτα με απαγγελίες rap ποίησης, μία διαδικασία γνωστή και ως slam poetry στο εξωτερικό, και ύστερα με τη μουσική. Στις επιρροές της στιχουργικά αναφέρει την Toni Morrison και την Patricia Smith, ενώ για τη μουσική της, εκτός άλλων, κάνει λόγο και για την Avril Lavigne. Από τους πιο κοντινούς της φίλους είναι και ο Chance The Rapper, ο οποίος συνεργάστηκε μαζί της, ύστερα από τη γνωριμία τους στο YOUMedia projects στη Washington. Το 2020 θα ήταν ίσως και το καλύτερο για εκείνη, με την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου της αλλά και με μία μεγάλη περιοδεία μπροστά της. Προς το παρόν, έχουμε δύο ήδη υπάρχοντες δίσκους και μερικά singles που μπορούμε να απολαύσουμε.
3