fbpx
Tv-serious

It’s gonna be legen -wait for it- dary!

Συντάκτρια: Βασιλική Κατιδου

Σειρά της εβδομάδας είναι το πασίγνωστο, ανεπανάληπτο, AWESOME (Barney,2005-2014) “How I Met Your Mother”- εν συντομία, HIMYM- που, αν δεν ξέρεις, καλό θα ήταν να μάθεις. Μια από τις πιο πετυχημένες κωμικές σειρές του 2000κάτι, πολλές φορές συγκρινόμενο με το “FRIENDS” και με φανατικότατο κοινό, το “How I Met Your Mother” πήρε μια γνωστή συνταγή και την έφτιαξε από την αρχή. Brief introduction: η ιστορία ξεκινάει με τον πατέρα, Ted Mosby, να διηγείται στα παιδιά του το πώς γνώρισε την μητέρα τους. Βέβαια, για να φτάσει σε αυτό το σημείο χρειάζεται γύρω στις 8-8,5 σεζόν, αλλά αξίζει η αναμονή. Mέσα σε αυτές περιγράφει την ζωή του και τις εμπειρίες του, μαζί με τους καλύτερους του φίλους, μέχρι επιτέλους να καταφέρει να την γνωρίσει.

Διαρκεί 9 ολόκληρες σεζόν -λιγότερες από το Grey’s Anatomy, αλλά με την διαφορά ότι γίνεται καλύτερο απ’ ό,τι χειρότερο- και 5 άτομα, Ted, Marshall, Lilly, Robin και Barney είναι η παρέα της οποίας τις περιπέτειες βλέπεις επί 9 σεζόν -σε αντίθεση πάλι με Grey’s Anatomy, κανείς δεν πεθαίνει…Εμ… 6 πράγματα, λοιπόν, που κάνουν το HIMYM awesome af -πώς θα μπορέσω να διαλέξω άραγε; Oh, well, challenge accepted (Barney,2005-2014) -btw, ο Barney καθιέρωσε την φράση που χρησιμοποιείς ασυναίσθητα σήμερα.

1.Legen-wait for it!

Ας ξεκινήσω από τον τίτλο του άρθρου, γιατί αν δεν ξέρεις το HIMYM θα χρειαστείς μία μικρή εξήγηση. Η έκφραση ανήκει στον Barney, αγαπημένο φίλο του Ted – αλλά όχι κολλητό, κι ας τον διορθώνει συνέχεια- που είναι ο πιο επιτυχημένος γυναικάς που θα γνωρίσεις ποτέ σε σειρά. Ό,τι συμβαίνει στην ζωή του Barney είναι συνήθως legendary -τόσο πολύ, που αξίζει δραματική παύση στο ενδιάμεσο. Βέβαια, να θυμάσαι: whatever you do in this life, it’s not legendary, unless your friends are there to see it!

2. Intervention

Όποτε κάποιος στην παρέα λοξοδρομεί -δηλαδή αποκτά ένα νέο obsession, όπως η βρετανική προφορά της Lilly μετά από πολλές ταινίες James Bond- θεωρείται ηθικό καθήκον και υποχρέωση να τον σταματήσουν. Hence, η παράδοση των interventions, όπου αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο του HIMYM. Χμμ, μέχρι να γίνει intervention λόγω των πολλών interventions. Whatever.

3. Let’s go to the mall!

Η Robin Scherbatsky είναι μια δημοσιογράφος που φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της Αμερικής. Φεύγει από τον Καναδά, λοιπόν, για να κυνηγήσει το όνειρό της -όμως πίσω της έχει αφήσει ένα κρυφό, σκοτεινό παρελθόν. Από τις πιο αστείες στιγμές του HIMYM και το constant obsession του Barney. Ψάξτο στο youtube και δεν θα σε απογοητεύσει -το βιντεάκι της οδήγησε σε μια καινούργια “παράδοση” για την παρέα, το…-wait for it-…

4. The Slap Bet

Φαντάσου να χάνεις σε ένα στοίχημα και να πρέπει να φας 5 χαστούκια, όπου το καθένα μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε. Constant terror είναι το αποτέλεσμα για τον χαμένο της υπόθεσης, αν και ο Barney είναι ένα άτομο που δεν λυπάσαι ιδιαίτερα. Καλά, ίσως λίγο όταν ταράζεται κάθε φορά που τον πλησιάζει ο Marshall. Still.

5. But umm

Μπορεί η Robin να νομίζει ότι οι φοιτητές του Ted την ξέρουν γιατί βλέπουν την εκπομπή της – στις 4 η ώρα τα χαράματα-, αλλά η αλήθεια είναι άλλη. Οκ, κανείς δεν βλέπει την εκπομπή της. Oύτε οι καλύτεροί της φίλοι -δες το επεισόδιο με την καλύτερή της εκπομπή ever να παίζει στο background όσο οι άλλοι μαλώνουν. Όταν καταλαβαίνει ότι οι παύσεις της -but ummm- έχουν γίνει drinking game και είναι ο λόγος που είναι τόσο γνωστή, τους εκδικείται. But ummm, what else did you expect?

6. The Playbook

Όταν είσαι σωστός player, έχεις και τα έγγραφα στοιχεία να το αποδείξεις. Μέσα στο playbook είναι – “every scam, con, hustle, hoodwink, gambit, flimflam, stratagem, and bamboozle I’ve ever used or hope to use to pick up chicks and give them the business.”(Barney, 2005-2014) Τι να πρωτοδιαλέξω δεν ξέρω – το The Scuba Diver (page 136) που περιλαμβάνει τον Barney ντυμένο με στολή δύτη ή το εξαιρετικά πετυχημένο The Mrs. Stinsfire (page 117); Πάρε μια γεύση από το τελευταίο.

Κλείνοντας με τo HIMYM…

Πίστεψέ με, είμαι σίγουρη ότι έχω αδικήσει πολλά άλλα -but time is money και είναι και εξεταστική, πρέπει να πάμε να διαβάσουμε κάτι εκτός internet και το ξέρουμε και οι δύο. Ας κλείσω με την εξής παρατήρηση: τo HIMYM είναι μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση της νεοϋορκέζικης ζωής από το FRIENDS -καλά για Seinfeld ούτε λόγος, αυτό είναι ο ορισμός του εγωκεντρικού και κακόψυχου σε κωμωδία-, όπου η επιτυχία βρίσκεται στο ότι αισθάνεσαι τους χαρακτήρες και τα προβλήματά τους πιο κοντά, με μια ιδιαίτερη οικειότητα.

Δεν γίνεται να μην σε συγκινήσει ο αθεράπευτος ρομαντισμός του Ted ή η -εξαιρετικά καλά, θα έλεγα- κρυμμένη ευαισθησία του Barney, έστω σε κάποια φάση της σειράς. Όχι ότι και στις άλλες σειρές δεν έχουν θέματα οι χαρακτήρες, αλλά επιμένω: η προσέγγιση είναι αρκετά πιο ανθρώπινη και πιο προσεκτική, ώστε να μειώνεται αισθητά η συναισθηματική απόσταση μεταξύ του θεατή και του χαρακτήρα. Τώρα, αν διαφωνείς, κοίτα -in my defence, είναι μετά τις 2 όταν το γράφω και, αν έχεις δει HIMYM, ξέρεις πολύ καλά: nothing good happens after 2am.(Ted’s mother, 2005-2014)


0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *