Τα φωτογραφικά καρέ μάς χαρίζουν ένα αθάνατο στιγμιότυπο ενός πολύ συγκεκριμένου τόπου και χρόνου. Κοιτάζουμε κι εμείς κάτι που ένα ζευγάρι μάτια και μια καλλιτεχνική αντίληψη θεώρησαν αξιοσημείωτο. Αποκτούμε, λοιπόν, μια αντίληψη όχι μόνο για αυτό που βρίσκεται εμπρός της κάμερας, αλλά και για το άτομο πίσω από αυτήν. Μέσα από τις 110 εικόνες της έκθεσης «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια» και τη δραματοποιημένη ξενάγηση που τις συνόδευσε, ίσως να φτάσαμε ένα βήμα πιο κοντά στο να γνωρίσουμε τον ιδιοφυή φωτογράφο.
Λίγα λόγια για τον Φρεντ Μπουασονά
Ο Φρεντ Μπουασονά γεννήθηκε στη Γενεύη στα μέσα του 19ου αιώνα. Η φωτογραφία δεν ήταν άγνωστη στην οικογένειά του. Το 1864 ο πατέρας του ίδρυσε ένα φωτογραφικό στούντιο. Μέχρι και σχεδόν έναν αιώνα μετά η οικογενειακή επιχείρηση συνέχιζε υπό τη διεύθυνση του έβδομου γιου του Φρεντ, Πολ. Ανήσυχο και πρωτοπόρο πνεύμα ο Φρεντ Μπουασονά πειραματίστηκε τόσο με τα τεχνικά κομμάτια της φωτογραφίας, όσο και με την έμπνευση. Από πορτρέτα αριστοκρατών και εργατών έως τα ταραγμένα κύματα της Μεσογείου, δε σταμάτησε να ψάχνει το ιδανικό φως. Η Μεσόγειος και ιδιαίτερα η Ελλάδα, την οποία απαθανάτιζε επί τρεις δεκαετίες, υπήρξαν καθοριστικές για την καριέρα του.
Η έκθεση
Το MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης φιλοξενεί από τον Σεπτέμβριο την έκθεση «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια». Πρόκειται για μια σπουδαία συνεργασία μεταξύ πολιτιστικών φορέων της Γενεύης και της Θεσσαλονίκης. Συνολικά 110 φωτογραφίες και εγκαταστάσεις ήχου και εικόνας έχουν στηθεί επιμελώς.
View this post on Instagram
Η έκθεση χωρίζεται νοητά και εννοιολογικά σε τρεις άξονες
Ξεκινώντας την περιήγηση συναντάμε φωτογραφίες της οικογένειας καταγωγής του Φρεντ, αλλά και αυτής που δημιούργησε με την Ωγκύστα. Ακολουθούμε τα πρώτα του βήματα μέσα στο οικογενειακό στούντιο. Χαζεύουμε τα πορτρέτα των ανθρώπων που πόζαραν για χάρη του. Παιδιά που ετοιμάζονται να κάνουν την πρώτη τους βουτιά. Γυναίκες που επιστρέφουν από κονσέρτα. Αριστοκράτισσες στους κήπους των παλατιών τους.
Το δεύτερο σκέλος είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα και όσα τον μάγεψαν. Ο Μπουασονά επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα το 1903 και δεν έπαψε να επιστρέφει μέχρι το 1930. Σκηνές την ελληνικής υπαίθρου εναλλάσσονται σε αυτό το μέρος της έκθεσης. Μας ταξιδεύουν από τα Ιωάννινα και τον Όλυμπο, την κορυφή του οποίου άγγιξε, μέχρι την Κέρκυρα και την Αθήνα. Η εντυπωσιακή αποτύπωση του φωτός στα μάρμαρα του Παρθενώνα έχει χαραχτεί στη μνήμη μας. Γυναίκες να υφαίνουν, ζευγάρια να αρραβωνιάζονται και φίλοι να γλεντούν επέζησαν στον 21ο αιώνα χάρη στις λήψεις του Μπουασονά.
Περνώντας στο τρίτο και τελευταίο μέρος της έκθεσης μαγευόμαστε από τα μεσογειακά τοπία. Όπως μαρτυρά και ο τίτλος της έκθεσης, ο Μπουασονά προσπάθησε να ακολουθήσει το μυθικό ταξίδι του Οδυσσέα. Αναζητούσε μανιωδώς στα κάδρα του Κύκλωπες, Νύμφες και θαλάσσια τέρατα. Για κείνον η εμφάνιση των φωτογραφιών ήταν η Ιθάκη του.
Ποιος ήταν όμως ο Φρεντ Μπουασονά μέσα από τον «φακό» της συζύγου του;
Η Ωγκύστα Μπουασονά συνόδευσε τον Φρεντ στη ζωή, αλλά και σε ένα από τα ταξίδια του στην Ελλάδα. Οι επιστολές της προς τους γονείς της και το ημερολόγιό της εκείνης της εποχής έχουν διασωθεί και μεταφραστεί. Η Καλλιόπη Ευαγγελίδου μάς περιμένει στην είσοδο μεταμορφωμένη σε Ωγκύστα για να μας ξεναγήσει. Ζωντανεύει μπροστά μας τα κάδρα και τις συνθήκες υπό τις οποίες δημιουργήθηκαν. Μοιράζεται το θαυμασμό, αλλά και την ανησυχία και το παράπονο για την απαιτητική Τέχνη του συζύγου της. Διηγείται συγκινητικά, αλλά και ευτράπελα σκηνικά κατά την παραμονή τους στην ελληνική ύπαιθρο. Οι φιλόξενοι άνθρωποι και το άπλετο φως της Ελλάδας σημάδευσαν ανεξίτηλα τις αναμνήσεις της. Η σκηνοθεσία και η ερμηνεία της Καλλιόπης Ευαγγελίδου μάς έκαναν να ξεχάσουμε ότι απ’έξω μάς περιμένει ο Θερμαϊκός και ο 21ος αιώνας.