fbpx
ARCH & the City

10 γυναίκες αρχιτέκτονες της Θεσσαλονίκης που μας εμπνέουν καθημερινά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής το TFC Magazine κάνει ένα αφιέρωμα σε 10 σύγχρονες γυναίκες αρχιτέκτονες της Θεσσαλονίκης οι οποίες με το έργο τους κάνουν την πόλη μας ομορφότερη. Αν δεν τις γνωρίζετε ήδη θα σας τις συστήσουμε εμείς:

Κατερίνα Κοτζιά και Κορίνα Φιλοξενίδου

Οι γνωστές στον αρχιτεκτονικό κόσμο K&K Architects, ξεκίνησαν την κοινή τους πορεία από πολύ νωρίς. Πιο συγκεκριμένα, από τις σπουδές τους στο ΑΠΘ από όπου και αποφοίτησαν το 1997. Από τότε μετρούν χρόνια κοινής επαγγελματικής πορείας, κοινών στόχων και επιτευγμάτων στο χώρο της αρχιτεκτονικής. Σχεδιάζουν με στόχο οι χώροι τους να έχουν δυνατή και καθαρή ταυτότητα, ενθαρρύνοντας τη διάδραση και τη συμμετοχή των χρηστών. Το 2006 σχεδίασαν και επιμελήθηκαν την ελληνική συμμετοχή στην 10η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία με τίτλο: «Το Αιγαίο, μια διάσπαρτη πόλη.»

Χριστίνα Τσιραγγέλου

Ίδρυσε το αρχιτεκτονικό της γραφείο 157+173designers με τον Μπάμπη Παπανικολάου το 2009. Έκτοτε δεν έχει σταματήσει να εξελίσσεται και να δημιουργεί. Την διακρίνει η αγάπη της για τη λεπτομέρεια, την απλότητα, την πρωτοτυπία και τον πειραματισμό. Μαζί με το συνεργάτη της έχουν σχεδιάσει και τη δική τους σειρά αντικειμένων για το σπίτι. H ίδια θεωρεί ότι η συμμετοχή της ως αρχιτέκτονας τόσο στη σχεδιαστική όσο και στην κατασκευαστική διαδικασία τη βοηθά να αντιλαμβάνεται καλύτερα τον χώρο και την εξελίσσει ως επαγγελματία. Πολλά έργα της έχουν διακριθεί σε διεθνές επίπεδο κι εμείς ανυπομονούμε για την επόμενη δουλειά της!

Έλενα Σίτη, Φένια Δούκα και Χριστίνα Αλεξοπούλου

Το αρχιτεκτονικό γραφείο των T Square architects αποτελεί σίγουρα γυναικεία υπόθεση καθώς πίσω του κρύβονται τρεις σπουδαίες γυναίκες αρχιτέκτονες. Στόχος τους είναι η ένταξη της λειτουργικής αρχιτεκτονικής σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Αυτό είναι έφικτο μέσω του συνδυασμού της με την τέχνη και το γραφιστικό σχεδιασμό. Κεντρική φιλοσοφία και των τριών γυναικών είναι η δημιουργία ενός νέου τρόπου συμπεριφοράς μέσα στον χώρο, με αποτέλεσμα την καλλιέργεια μιας νέας εμπειρίας για τον χρήστη. Το portfolio τους περιλαμβάνει πλήθος εκπληκτικών έργων όπως ξενοδοχεία, διαμερίσματα, ιδιωτικές κατοικίες αλλά και επαγγελματικούς χώρους.

Μαΐτα Χατζηιωαννίδου

Εμείς την γνωρίσαμε μέσα από το αρχιτεκτονικό γραφείο loopo studio κι από τότε δε σταματήσαμε να την ακολουθούμε. Ασχολείται με το σχεδιασμό του χώρου και την απόδοση ιστοριών με μορφές και χρώματα, εργαζόμενη ως αρχιτέκτονας και εικονογράφος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Έχει μάλιστα συμμετάσχει και διακριθεί σε διεθνείς και εγχώριους διαγωνισμούς εικονογράφησης, ταινιών μικρού μήκους και γραφιστικής. Οι καινοτόμες ιδέες, η αστείρευτη δημιουργικότητα και η φρεσκάδα που αποπνέει την έχουν πλέον καθιερώσει ως μία από τις πιο εμπνευσμένες νέες γυναίκες αρχιτέκτονες της πόλης μας.

Ευδοκία Βουδούρη

Ίδρυσε το αρχιτεκτονικό της γραφείο Ark4lab μαζί με τον συνεργάτη της Γιώργο Τυροθουλάκ. Από τότε λειτουργεί σαν ένα ανοικτό αρχιτεκτονικό εργαστήρι με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αυτό που τη διακρίνει είναι η εμμονή στην αυθεντικότητα και η στενή συνεργασία με τους χρήστες. Σκοπός της είναι η παραγωγή χωρικών εμπειριών μέσα από τη μελέτη των αρχών της κοινωνικής συνεύρεσης. Από το 2010 έχει σχεδιάσει έργα κάθε κλίμακας και επιδιώκει να συμμετέχει από τη φάση του σχεδιασμού ως και τη φάση της κατασκευής των κτιρίων που δημιουργεί.

Δομινίκη Δαδάτση και Ελένη Παυλίδου

Το 2008 η Δομινίκη Δαδάτση ιδρύει το αρχιτεκτονικό της γραφείο Not a Number Architects με τον συνεργάτη της Ερμή Αδαμαντίδη στο Λονδίνο. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και η δουλειά της έχει δημοσιευθεί σε διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικά περιοδικά. Το 2018 στο γραφείο γίνεται συνέταιρος η Ελένη Παυλίδου με την πολυετή εμπειρία της δίπλα σε παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτονικά γραφεία. Αυτό που διακρίνει και τις δύο σπουδαίες αρχιτέκτονες είναι ο εποικοδομητικός διάλογος με τον πελάτη και το μοναδικό όραμα που έχουν για κάθε έργο τους. Προτιμούν να επενδύουν χρόνο στη σχεδιαστική έρευνα και την κριτική ανάλυση. Έτσι μπορούν να αξιοποιούν και να αναδεικνύουν τη μοναδικότητα κάθε έργου, αντί να χρησιμοποιούν προκαθορισμένους τύπους σχεδιασμού. Αυτό ίσως είναι και το κλειδί της επιτυχίας τους!

Αυτές ήταν ελάχιστες από τις ταλαντούχες γυναίκες αρχιτέκτονες της πόλης μας που αντιπροσωπεύουν τη νέα γενιά αρχιτεκτόνων με μια πιο φρέσκια και δημιουργική ματιά. Ελπίζουμε στο μέλλον να δούμε ακόμη περισσότερα έργα τους που θα ομορφύνουν όχι μόνο την πόλη μας, αλλά και άλλες πολλές περιοχές ανά τον κόσμο. Keep it up!

7
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *