fbpx
Blog

Gatekeeping & βιωσιμότητα: Ώρα να καταρρίψουμε μερικούς μύθους

Το τελευταίο διάστημα, η περιβαλλοντική επιβάρυνση και καταστροφή έχει δημιουργήσει την ανάγκη αλλαγής του καθημερινού τρόπου ζωής μας. Ο στόχος είναι να έρθουμε πιο κοντά σε μια βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον καθημερινότητα. Είτε προσπαθείς εδώ και αρκετό καιρό, είτε έχεις ξεκινήσει τώρα να αλλάζεις την καθημερινότητα σου με βιώσιμες εναλλακτικές, θα πρέπει να ξέρεις ότι κάθε προσπάθεια και κάθε αλλαγή -μεγάλη ή μικρή- είναι εξαιρετικά σημαντική!

Ένα άτομο μόνο του δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση και συχνά η υπερπροσπάθεια και η απότομη αλλαγή δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’όσα λύνει. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί και δεν χρειάζεται να υπάρχει ανταγωνισμός. Γι’αυτό ας μυθοποιήσουμε μερικές απόψεις που ακούς συχνά γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος.

Μύθος νο.1: Δεν γίνεται να υπερασπίζεσαι το περιβάλλον, αν δεν είσαι vegan

Η υπερκατανάλωση κρέατος έχει προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στο περιβάλλον και η στροφή σε έναν vegan τρόπο ζωής είναι μια διαδεδομένη άποψη. Αν όμως συνεχίζεις να καταναλώνεις κρέας, δεν σημαίνει ότι δεν νοιάζεσαι για το περιβάλλον. Η υγεία σου παραμένει σημαντική και μία τέτοια αλλαγή στη διατροφή ίσως να μην είναι εύκολη για όλους τους οργανισμούς. Επιπλέον, ανάλογα με την περιοχή που ζεις, οι vegan επιλογές ενδέχεται να μην είναι αρκετές και οικονομικές. Συνεπώς, το πρόβλημα δεν είναι η απλή κατανάλωση τροφίμων, την οποία χρειάζεσαι για να επιβιώσεις, αλλά η υπερκατανάλωση και η σπατάλη πόρων.

Μύθος νο.2: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείς τίποτα πλαστικό

Η ελάττωση του πλαστικού είναι το πρώτο πράγμα που προσπαθείς όταν ξεκινάς να ζεις πιο βιώσιμα. Ο τελείως plastic- free τρόπος ζωής, όμως, παραμένει δύσκολος. Τα περισσότερα τρόφιμα στο εμπόριο είναι πλαστικοποιημένα και η αγορά τους με δική σου σακούλα είναι μερικές φορές αδύνατο. Όσα μάλιστα είναι plastic- free, συνήθως είναι και πιο ακριβά. Επιπλέον, σε πολλές περιοχές υπάρχει πρόβλημα με το νερό κι αυτό οδηγεί στην χρήση εμφιαλωμένων που είναι κατά βάση σε πλαστικό. Η χρήση του πλαστικού σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναγκαία και δεν ευθύνεσαι εσύ γι’ αυτό. Προσπάθησε να μειώσεις το πλαστικό που εσύ χρησιμοποιείς, χωρίς να αισθάνεσαι άσχημα για ένα πλαστικό μπουκάλι που μπορεί να αγόρασες.

Μύθος νο.3: Δεν πρέπει να αγοράζεις από fast- fashion μαγαζιά

Σίγουρα έχεις ακούσει για το κακό που προκαλούν τα fast-fashion μαγαζιά στο περιβάλλον, αλλά και στους ανθρώπους. Δεν γίνεται, όμως, να κατηγορείς ένα άτομο για το σύστημα στο οποίο ζούμε και για τον τρόπο που λειτουργούν οι πολυεθνικές. Η οικονομική κατάσταση του καθενός είναι προσωπική υπόθεση. Συχνά, στα eco- friendly, τοπικά μαγαζιά οι επιλογές είναι πιο ακριβές και περιορισμένες. Επιπλέον, τέτοιου είδους μαγαζιά, όπως και τα thrift- stores, δεν καλύπτουν τις ανάγκες όλων των σωματότυπων. Σε αυτά τα προβλήματα έρχεται να προστεθεί και το ότι η στροφή σε second hand μαγαζιά έχει γίνει μια “μόδα” που έχει αρχίσει να προκαλεί πρόβλημα υπερκατανάλωσης. Το νόημα σε όλο αυτό είναι να μην γίνονται υπερβολικές και άσκοπές αγορές που θα οδηγηθούν στα σκουπίδια. Είτε ψωνίζεις από μαγαζί fast-fashion, ή thrift store, σκέψου καλά αν χρειάζεσαι πραγματικά αυτό το προϊόν ή αν θα το βαρεθείς άμεσα.

Μύθος νο.4: Δεν γίνεται να μιλάς για το περιβάλλον, αν δεν έχεις σπουδάσει κάτι ανάλογο

Σίγουρα όσοι έχουν μελετήσει την οικολογία και το περιβάλλον σε ακαδημαϊκό επίπεδο γνωρίζουν πολλά περισσότερα από όσους ενημερώνονται διαφορετικά. Δεν χρειάζεται όμως κάποιο ανάλογο πτυχίο για να ενδιαφερθείς για το περιβάλλον και να ενημερωθείς για το πώς να βελτιώσεις την κατάσταση. Είναι ευθύνη και υπόθεση όλων μας να βοηθήσουμε και να ελαττώσουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Μάλιστα στις μέρες μας μπορείς εύκολα να ενημερωθείς για το πώς θα βοηθήσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι σωστή ενημέρωση και όρεξη για να βελτιωθείς και να εμπνεύσεις τους ανθρώπους δίπλα σου να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν.

Επομένως, σταμάτα να αμφισβητείς τις επιλογές σου διαρκώς και μην ακούς την κριτική άλλων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει τέλειος τρόπος να γίνει κάτι. Αρκεί να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε.

5

Leave a Reply

Your email address will not be published.