fbpx
Tv-serious

It’s Friday Night and full of Lights

Συντάκτρια: Βασιλική Κατίδου

Σήμερα αποφάσισα να σου μιλήσω για μια σειρά που ταιριάζει γάντι στην ώρα που θα δεις δημοσιευμένο τούτο εδώ το άρθρο -το λες και μοιραίο, το λες και κλισέ, εγώ πάλι το λέω κλασσικά ευφυές. Είναι Παρασκευή, είναι βράδυ και τέτοια ώρα στην Αμερική τα παιδάκια στο λύκειο είναι απασχολημένα με ένα μόνο πράγμα -αν κατεβάζουν καλή ομάδα-, το “football”! Όχι μόνο τα παιδάκια, βέβαια, αλλά ένα ολόκληρο χωριό μπορεί να ζει και να αναπνέει με τις επιτυχίες της σχολικής ομάδας – στο Friday Night Lights, με coach τον Eric Taylor, δεν έχεις βέβαια να φοβάσαι τίποτα. Τώρα, αυτός τι ζει με όλους τους χωρικούς εκεί πέρα, είναι άλλο θέμα…

Ετοιμάσου, λοιπόν, για τους 5 λόγους που επιβάλλεται να δεις το Friday Night Lights – τόσους, όσους και οι σεζόν της. Αν οι 5 σεζόν δεν είναι ικανοποιητικές για σένα -που ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να βρεις μια καλή σειρά με πολλούς κύκλους για να φυτεύεσαι αποτελεσματικότερα- θα επιχειρήσω να σε πείσω -και θα το πετύχω. You’ll see.

Όλο το team – σχεδόν- και ο Eric σε στιγμές ψυχραιμίας.
1. The story

Ο φίλος μας ο Eric, του Friday Night Lights, είναι ένας προπονητής football, που καταλήγει στο Dillon του Texas με την οικογένειά του για να κοουτσάρει τη σχολική ομάδα Dillon Panthers -σπάνιο το όνομα panthers σε ομάδα στην Αμερική, τι να σου πω. Φτάνοντας εκεί, αρχίζει και πιάνει το feel της περιοχής, νιώθοντας τον φανατισμό των κατοίκων στο πετσί του. Άσε που ξεκινάει να δουλεύει με τις χειρότερες προοπτικές – ο κύριος παίκτης του τραυματίζεται σοβαρά από το πρώτο κιόλας παιχνίδι!

Εκτός από τον Eric, θα έρθεις σε επαφή και με τις ζωές τόσο των παικτών, όσο και των υπόλοιπων μελών της οικογένειας. Συνεπώς, η σειρά αφηγείται -με μεγάλη ακρίβεια, θεωρώ- τη ζωή των ανθρώπων σε ένα κλασσικό χωριό της Αμερικής, τα προβλήματα της καθημερινότητας, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες, ενώ σε φέρνει σε επαφή με μια όχι τόσο γνωστή πτυχή της Αμερικής, που σπάνια θα νιώσεις σε τέτοιο βάθος και διάρκεια.

2. The characters

Δεν γίνεται να μην συμπαθήσεις το 80% των χαρακτήρων στο Friday Night Lights -σσσ, είναι μαθηματικά υπολογισμένο! Κάποιοι χαρακτήρες θα σε προδιαθέτουν να ξεράσεις με το που μπαίνουν στο πλάνο -ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε και τα σχετικά. Ωστόσο, η σειρά αυτή πετυχαίνει το σημαντικότατο έργο να σε φέρει σε επαφή με προσωπικότητες και προβλήματα, με τα οποία, καλώς ή κακώς, δεν θα ερχόσουν ποτέ στην ζωή σου, με μια αξιοθαύμαστη δόση ρεαλισμού. Θα μπεις στην διαδικασία να προβληματιστείς με τις επιλογές του καθενός, αλλά κυρίως να νιώσεις τις συνέπειες των αποφάσεων τους. Αν κάτι χαρακτηρίζει αυτή την σειρά, είναι το πόσο πραγματικά ανθρώπινη είναι. Όσο για τους κύριους πρωταγωνιστές, αυτοί αποτελούν λόγο να δεις την σειρά από μόνοι τους – βλέπε ναααααμπερ 4.

3. Football!

Αναρωτήθηκες ποτέ τι ακριβώς είναι αυτό το πράγμα που κάνει τους Αμερικανούς να παθιάζονται με τόσο σθένος, ώστε να χτυπιούνται και να σπρώχνονται σε ένα γήπεδο επανειλημμένα; Ε, εγώ ναι. Το Friday Night Lights σε βοηθάει να καταλάβεις τι ακριβώς είναι αυτό το “football” εκεί στα ξένα, όχι μόνο σαν vague idea αλλά με τους κανόνες του και τα θέματά του. Κατ’ εμέ, δεν μπορείς να λέγεσαι σωστό Αμερικανάκι άμα δεν ξέρεις τους στοιχειώδεις όρους του παιχνιδιού – και όχι, το Hollywood δεν φτάνει, ακούς; Συνεπώς, αν είσαι σαν και μένα, με μια φυσική απέχθεια σε οτιδήποτε επιτάσσει να κουνηθείς αλλά με πολλή διάθεση να κρίνεις κατά πόσο το κάνουν σωστά οι άλλοι, βρήκες το μέσο να μάθεις για ένα νέο αγχωτικό σπορ. Παρακαλώ.

Το “relationship goals” που λέγαμε.
4. Eric and Tami

Αυτό το ζευγάρι είναι relationship goals -για τώρα και για πάντα. Είναι το ζευγάρι που θα ήθελες να έχεις σαν οικογενειακούς φίλους, μόνο και μόνο για να κράζεις τους γονείς σου που δεν είναι έτσι, ή σαν παππούδες που θα μεγαλώσουν τα παιδιά σου με τις καλύτερες αξίες. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πως αυτοί οι δυο καταφέρνουν να διατηρούν μια ισορροπία, τόσο μεταξύ τους, όσο και με την κόρη τους, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα πόσα χαζά θέματα με τους ηλίθιους χωρικούς που μπλέξανε. Ο δρόμος τους δεν είναι πάντα εύκολος, αλλά επιμένουν να κάνουν το σωστό και να συνεχίζουν να μένουν ερωτευμένοι, με μια άνεση μεταξύ τους που ανάθεμα αν την συναντάς συχνά. Το πιο σημαντικό πράγμα που μου πρόσφερε αυτή η σειρά είναι αυτό: το υπόδειγμα σχέσης που δείχνει πως, όταν υπάρχει έρωτας και σεβασμός, όλα είναι εφικτά και όλα αντιμετωπίζονται.

5. Clear eyes, Full hearts, Can’t lose!

Μέχρι και μπλούζα το έκανα. Θα το ακούς συνέχεια, θα σε παθιάζει όλο και παραπάνω, μέχρι που θα το συνδυάσεις με ένα heartwarming feeling όποτε το ξαναακούσεις στη ζωή σου. Καλά, εντάξει, λίγο δύσκολο, οπότε πες το πολύ 2 φορές μέχρι να πεθάνεις, I guess. Still, εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο το συναίσθημα που εμπνέει το Friday Night Lights: μια ελπίδα για το μέλλον, αρκεί να μένεις πιστός σε αυτό που είσαι και μην σταματώντας ποτέ να προσπαθείς για το καλύτερο. Άλλωστε, με τόσο χαμό που γίνεται, θες δεν θες τα values σου θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Random facts:

1.  Ο τύπος που παίζει τον Tim Riggins – aka Taylor Kitsch – είναι το eye candy της 2ης σεζόν του True Detective.

2.  Το σύνθημα αυτό το βρήκα σε προεκλογική εκστρατεία του Mitt Romney -μακριά από μας!

3.  Η σειρά αυτή δεν έκανε ποτέ καλά νούμερα, αλλά πήρε πολύ καλές κριτικές και είχε ένα σταθερό fan base – including me.

4.  Υπάρχει το short version με την ομώνυμη ταινία και τον Billy Bob Thornton ως coach. Αν την δεις, ετοιμάσου για mindfuck με τους πρωταγωνιστές που πέρασαν από την ταινία στην σειρά.

5.  Η προφορά τους με πεθαίνει. Southern drawl, άμα έχεις ακουστά- y’all!

Bonus:

*Πάρε motivational speech από τον coach.*


0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *