fbpx
TFCinema

Η ταινία Ford v Ferrari ανεβάζει γρήγορα ταχύτητες στην ανδρεναλίνη

Ford v Ferrari ο τίτλος, και όπως όλοι φανταζόμαστε η ταινία πραγματεύεται τη διαμάχη μεταξύ των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών. Μία διαμάχη που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60, όταν η Ford αποφασίζει να κατασκευάσει ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο με στόχο τη συμμετοχή στον ιδιαίτερα απαιτητικό αγώνα 24 ωρών του Le Mans. Απώτερος σκοπός της αμερικανικής εταιρείας είναι μία επιβλητική νίκη έναντι του αντίπαλου δέους. Tης εταιρίας που μονοπωλεί τις πρώτες θέσεις στο βάθρο του συγκεκριμένου αγώνα για πολλά συναπτά έτη, της Ferrari.

Τα στελέχη της Ford, μη έχοντας εμπειρία σε τέτοιου είδους αγώνες και αποφασισμένοι για την επίτευξη του στόχου τους, ζητούν τη βοήθεια του θρυλικού οδηγού αγώνων και νυν πωλητή αυτοκινήτων Carroll Shelby (Matt Damon). Ο Shelby ως περήφανος αμερικανός ενστερνίζεται αμέσως την ιδέα. Σύντομα οργανώνει την ομάδα των μηχανικών του και επιστρατεύει τον ταλαντούχο αλλά οξύθυμο οδηγό αγώνων Ken Miles (Christian Bale). Την βάση της πλοκής αποτελεί η σχέση των δύο πρωταγωνιστών. Ο Carroll Shelby παρουσιάζεται ως χαρακτήρας που έχει γευτεί τη δόξα, είναι κοινωνικός και αντιλαμβάνεται πως λειτουργούν οι ανθρώπινες σχέσεις. Αντίθετα, ο Ken Miles αν και ταλαντούχος έχει μείνει στην αφάνεια. Φαίνεται ευερέθιστος και θερμόαιμος, αδιαφορώντας πλήρως για το αν γίνεται συμπαθής ή όχι. Το κοινό πάθος των δύο όμως για τους αγώνες και τα αυτοκίνητα αποτελεί κινητήριο δύναμη για την εξέλιξη της πλοκής.

Αξίζει να αναφερθούμε σε άλλες δύο σπουδαίες αντιθέσεις που δρομολογούν την πλοκή.

Αρχικά αυτή μεταξύ της φιλοσοφίας του Carroll Shelby, του Ken Miles και της ομάδας τους, με αυτή των στελεχών της Ford. Από τη μία έχουμε καθημερινούς ανθρώπους, παθιασμένους με το αντικείμενο τους και έτοιμους να δουλέψουν με μεράκι και αυταπάρνηση πάνω σε αυτό. Από την άλλη βλέπουμε ανθρώπους αλλοτριωμένους από τον αμερικανικό τρόπο ζωής σε μία μεγάλη εταιρεία, με αυτοσκοπό την επίτευξη ενός στόχου. Άλλη μία αντίθεση είναι αυτή της εκλεπτυσμένης και λεπτεπίλεπτης προσέγγισης των Ιταλών της Scuderia Ferrari, τόσο ως προς τα οχήματα που κατασκευάζουν όσο και ως προς τους αγώνες με την ευρύτερη έννοια, έναντι του στυγνού αμερικανικού επαγγελματισμού της Ford.

Η ταινία διαδραματίζεται στην αγαπημένη, τόσο για εμάς όσο και για πολλούς σκηνοθέτες της εποχής μας καθώς φαίνεται, δεκαετία του ‘60. Η αισθητική της εποχής είναι εμφανής σε κάθε καρέ. Τα καταπληκτικά κοστούμια, τα πανέμορφα αυτοκίνητα και ένα διαρκώς ηλιόλουστο Los Angeles συνθέτουν εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η κάμπριο Porsche 911 που οδηγεί, συνήθως λίγο νευρικά, ο Carroll Shelby. Aλλά και όλες οι σκηνές με τα φινετσάτα στελέχη της Ferrari.

Το Ford vs Ferrari είναι μία ταινία με θέμα τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Δεν παραλείπει, όμως, να θίξει θέματα όπως ο σεβασμός προς το άθλημα, ο υγιής ανταγωνισμός, το πάθος για τη νίκη και όλα εκείνα που οφείλεις να θυσιάσεις για να φτάσεις σε αυτή. Έχει πανέμορφες εικόνες και απολαυστικούς διαλόγους με τους Christian Bale και Matt Damon. Oι δυό τους πλέον διεκδικούν επάξια τις υποψηφιότητες για τα χρυσά αγαλματίδια. Παράλληλα η αδρεναλίνη, η δράση και οι έντονες συγκινήσεις  ενός αγώνα σαν αυτού του Le Mans μεταφέρονται με ελάχιστες απώλειες στο θεατή. Η σχετικά μεγάλη διάρκεια της ταινίας ίσως να θεωρηθεί ένα από τα ελάχιστα αρνητικά της στοιχεία, ίσως και όχι.

Κάπως έτσι ο  James Mangold μετά τα Logan και Walk The Line υπογράφει άλλη μία ταινία υψηλού επιπέδου. Το Ford v Ferrari είναι μία συγκινητική ιστορία για τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού και όχι μόνο.


Δείτε επίσης: Doctor Sleep: Καταφέρνει να λάμψει παρά τις δυσκολίες

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *