fbpx
Blog

Flapper Girls: Οι επαναστατημένες γυναίκες των ’20s που πήγαν κόντρα στους πατριαρχικούς περιορισμούς

Φορούν κοντά φορέματα, βάφονται έντονα, έχουν bob κουρέματα, καπνίζουν και χορεύουν στους ρυθμούς της τζαζ. Είναι το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο των Roaring Twenties. Σας παρουσιάζουμε τα flapper girls, τις θηλυκότητες που τάραξαν την κοινωνία των ’20s.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Δεν είναι τυχαίο ότι τα flapper girls εμφανίζονται δυναμικά στην Αμερική το 1920, δηλαδή τη χρονιά που δόθηκε δικαίωμα ψήφου στη γυναίκα, και δύο χρόνια μετά την λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο ρόλος της γυναίκας αλλά και η ίδια, αλλάζει δραματικά. Ο ποδόγυρος ανεβαίνει, τα μαλλιά κόβονται, τα ξυραφάκια εμφανίζονται και η γυναίκα επιτέλους δουλεύει. Έχει τον δικό της μισθό, γίνεται ανεξάρτητη. Διαθέτει πλέον χρήματα για να αγοράσει make-up, δεν καταπιέζεται από τον κορσέ και φοράει παντελόνια. Φτάνοντας στο 1918, η λήξη του πολέμου συνοδεύεται από αμέτρητες απώλειες. Έτσι, οι γυναίκες αποφασίζουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, να εκμεταλλευτούν κάθε ελευθερία και να διεκδικήσουν όλα όσα τους αξίζουν.

Άνετα ρούχα, τσιγάρα και σεξ

Πρόκειται για τα χειραφετημένα κορίτσια, που θέλουν να ζήσουν μακριά από τις σεμνότυφες συμπεριφορές και τις στερεοτυπικές αντιλήψεις. Τα flapper girls φοράνε «σκανδαλώδη» shift dresses και φούστες μέχρι το γόνατο, μήκος σχεδόν απαγορευτικό για τα δεδομένα της εποχής. Το ύφασμα πέφτει ανάλαφρα και ακολουθεί την σιλουέτα τους, ώστε να μην καταπιεστεί ξανά το σώμα, αλλά ούτε η αναπνοή τους. Αρέσκονται στο casual σεξ, ενώ παράλληλα πίνουν και καπνίζουν χωρίς να περιμένουν την έγκριση κάποιου άντρα. Ο αμερικάνικος όρος και η κουλτούρα γύρω από το flapper σταδιακά εξαπλώνονται παντού, ενίοτε με διαφορετικές ονομασίες, όπως garçonne και joven moderna, αλλά η νοοτροπία παραμένει ίδια.

Τι σημαίνει flapper;

Δύο θεωρίες είναι κυρίαρχες για την ονομασία flapper. Η πρώτη συνδέεται με τις γαλότσες που φορούσαν αυτές οι γυναίκες, έχοντας λυτά κορδόνια, με αποτέλεσμα να ακούγεται ο ήχος «φλαπ» σε κάθε τους βήμα. Η δεύτερη θεωρία μάς μεταφέρει στο 1890, τότε που η λέξη flapper παρομοίαζε τις σύγχρονες γυναίκες με πουλιά που μαθαίνουν να χτυπάνε τα φτερά τους, προσπαθώντας να πετάξουν. Ένας όρος που προσπαθεί να περιγράψει τις έφηβες που ανακαλύπτουν τον κόσμο.

flapper girls 2
southwalesargus.co.uk.

«Παράξενα και απερίσκεπτα κορίτσια»

Εκείνη την εποχή, τα μέσα τις χαρακτηρίζουν θρασείς, απερίσκεπτες και επιρρεπείς στο να αψηφούν τους κανόνες. Συγγραφείς, ψυχολόγοι και εκπαιδευτικοί, τις θεωρούν απειλητικές για τη συμβατική κοινωνία, αντιπροσωπεύοντας μια νέα ηθική τάξη. Τι έκαναν άραγε και κέρδισαν όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς; Ζούσαν ως απελευθερωμένες θηλυκότητες. Χόρευαν σε τζαζ κλαμπ, έβγαιναν ραντεβού, οδηγούσαν αυτοκίνητα και αγαπούσαν τα αθλήματα.

Τρεις από τις πιο διάσημες και ισχυρές flappers του Hollywood ήταν η Colleen Moore, η Clara Bow και η Louise Brooks. Με τα κοντά μαλλιά και τους ρόλους που επέλεγαν να ενσαρκώσουν, παρουσίασαν έναν νέο κόσμο στο γυναικείο κοινό θέλοντας να το αφυπνίσουν. Τους έδειξαν πως η ζωή δεν είναι μόνο το ό,τι αφορά το νοικοκυριό. Πως υπάρχουν πολλά περισσότερα για τα οποία είναι ικανές και οφείλουν να κάνουν.  Και οι τρεις τους, αντιλαμβάνονταν πως ζουν σε μια κοινωνία που δεν δέχεται εύκολα αλλαγές. Ήξεραν πως για να διεκδικήσουν πλήρη ισότητα, πρέπει να αλλάξουν πρώτα τη δική τους νοοτροπία και αντίληψη.

Τα flapper girls εμφανίστηκαν για να συνεχίσουν με τον δικό τους τρόπο το έργο των Gibson Girls της δεκαετίας του 1890, των γυναίκων που ήταν μεν απελευθερωμένες, αλλά με περιορισμούς, που ήταν προοδευτικές, αρκεί να μην αποτελούσαν απειλή για τους άντρες.

Οι flappers όμως, φορούσαν cloche καπέλα, μεταξωτές κάλτσες, περιδέραια με χάντρες, δαχτυλίδια και ανταγωνίζονταν επάξια τους άνδρες, ιδίως στον επιχειρηματικό κόσμο. Άφησαν πίσω τα μακριά μαλλιά, τις καμπύλες, το έντονο μπούστο, πήγαν κόντρα σε ό,τι θεωρούσε ο κοινωνικός περίγυρος μέχρι τότε πως αντιπροσωπεύει την θηλυκότητα. Άλλαξαν σχεδόν τα πάντα στη γυναικεία εμφάνιση, θέλοντας να διεκδικήσουν το δικαίωμα να ντύνονται όπως θέλουν, όχι όπως τις θέλουν. Όλα αυτά που σήμερα είναι καθημερινότητα, τότε λογίζονταν ως μια εξαιρετικά προκλητική συμπεριφορά.

Σκέψου σαν flapper

Όποιο κι αν είναι το φύλο σου, όποια κι αν είναι η σεξουαλικότητα ή η εμφάνισή σου, σκέψου σαν ένα υπέροχο flapper. Προσπάθησε να αφήσεις πίσω τα «κουτάκια» και τις κοινωνικές ταμπέλες και άλλαξε πρώτα εσύ την κοσμοθεωρία σου. Ναι, δεν είναι εύκολο, γιατί ακόμα και σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο που δεν δέχεται αλλαγές. Αξίζει όμως να προσπαθείς για όλα όσα θες. Think like a flapper.

Φωτογραφία κειμένου: via thecollector.com
Πληροφορίες: secretsofsolo.com

3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *