Ξέρουμε πως μετά από τόσες μέρες μέσα στο σπίτι όταν σε ρωτάνε την τυπική ερώτηση “τι κάνεις;” θέλεις να βάλεις τα γέλια -ή τα κλάματα- αναλόγως το mood. Δε το κάνεις, όμως. Κοιτάς γύρω σου, είσαι με τις πιτζάμες -στη καλύτερη περίπτωση- παρέα με το laptop σου και μάλλον ένα ποτήρι κρασί ή μια μπίρα. Πώς να το περιγράψεις όλο αυτό; Λες απλά ένα “καλά, εδώ αράζω” και αφήνεις τα ευκόλως εννοούμενα στον συνομιλητή σου. Κι όμως, υπάρχει λέξη να εκφραστείς, να ταυτιστείς, να μην νιώθεις ο μόνος τεμπέλης άνθρωπος τέλος πάντων.
Πώς θα πεις “πίνω, μόνος σπίτι με εσώρουχα και όχι, δεν θέλω να βγω” με μια λέξη;
Κalsarikännit είναι η λέξη που ψάχνεις. Τόσο εύκολη και απλή, ναι! Δεν ξέρω, βέβαια αν ο σκοπός είναι να την υιοθετήσεις -αν αυτό είναι εφικτό- ή απλά να νιώσεις πως δεν είσαι ο μόνος/η. Και όχι απλά δεν είσαι μόνος/η, αλλά σκέψου πόσοι ακόμα υπάρχουν στην Φινλανδία που συνηθίζουν να περνούν έτσι τα βράδια τους, για να υπάρχει και λέξη που να μπορεί να το περιγράψει. Εγώ, πάντως, έμαθα στα μαθήματα Γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο ότι γεννιούνται καινούριες λέξεις όταν υπάρχει ανάγκη να εκφραστεί ένα καινούριο concept. Στη περίπτωσή μας, η ανάγκη μοιάζει επιτακτική!
Σαν μια μικρή βοήθεια, μπορούμε να πούμε ότι η λέξε προφέρεται κάπως έτσι: “karl-zar-ee-can-ee”. Υπάρχουν, μάλιστα, και ανάλογα emoji για το concept αυτό. Σε περίπτωση δηλαδή που δυσκολεύεσαι να προφέρεις τη λέξη, έχεις και εναλλακτική. Τι θα΄λεγες, λοιπόν, για δυο νέα emojis στη συλλογή σου;
12