fbpx
FestivalsTFCinema

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης | Oι προτάσεις μας για το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Δύο μέρες έμειναν μέχρι να πέσει η αυλαία για το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όμως, όπως γίνεται πάντα, αυτές είναι ίσως και οι σημαντικότερες μέρες. Εμείς εδώ συνεχίζουμε ακάθεκτοι.

Οι προτάσεις μας, λοιπόν, για το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, είναι οι εξής:

Παπίσα / Papicha (Γαλλία, Αλγερία, Βέλγιο, Κατάρ 2019)

Αλγερία, 1997. Η χώρα σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο, φέρνοντας την αυταρχική κυβέρνηση αντιμέτωπη με τρομοκρατικές ομάδες φονταμενταλιστών, που επιθυμούν να μετατρέψουν τη χώρα σε θεοκρατικό ισλαμικό κράτος. Σε αυτό το πνιγηρό περιβάλλον, οι γυναίκες που αρνούνται να συμμορφωθούν με τον ατελείωτο κατάλογο απαγορεύσεων γίνονται αντικείμενο βίαιων επιθέσεων και διώξεων. Μια νεαρή φοιτήτρια, παθιασμένη με τη μόδα, αποφασίζει να επαναστατήσει από το δικό της μετερίζι. Πείθει τις γυναίκες που φοιτούν στο πανεπιστήμιό της να διοργανώσουν μια επίδειξη μόδας, η οποία αποκτά συμβολικές διαστάσεις αντίστασης ενάντια στον σκοταδισμό.

  • Σάββατο 9 Νοεμβρίου στις 12:00 στην αίθουσα Ολύμπιον
  • Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 20:15 στην αίθουσα Χρήστος Τσακίρης

Ένα ψηλό κορίτσι / Dylda (Ρωσία 2019)

Λένινγκραντ, 1945. O Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος αποτελεί παρελθόν, αλλά η ατμόσφαιρα στην πόλη δεν έχει τίποτα το χαρμόσυνο ή αισιόδοξο. Η εξοντωτική πολιορκία που είχε προηγηθεί άφησε πίσω της συντρίμμια, εκατόμβες πτωμάτων και αμέτρητες τσακισμένες ψυχές. Το Λένινγκραντ είναι πια ένας σωρός από ερείπια, ένα απέραντο νεκροταφείο όπου οι επιζώντες περιφέρονται σαν φαντάσματα. Σε αυτό το σκηνικό θανάτου και καταστροφής, δύο νεαρές γυναίκες πασχίζουν να βρουν νόημα και ελπίδα, παλεύοντας να χτίσουν τις ζωές τους από την αρχή. Ένα ηλεκτρισμένο ιστορικό δράμα για τη μεταπολεμική κατάρρευση του ψυχισμού ενός ολόκληρου έθνους και τη σιδερένια θέληση που απαιτεί κάθε νέα αρχή.

  • Σάββατο 9 Νοεμβρίου στις 20:45 στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα

Το νου σου στα παιδιά / Barn (Νορβηγία, Σουηδία 2019)

Όσλο, σε ένα μεσοαστικό προάστιο. Η κόρη ενός εξέχοντος μέλους του Σοσιαλιστικού Κόμματος προκαλεί άθελά της τον θάνατο ενός συμμαθητή της, γιου ενός διακεκριμένου πολιτικού της Δεξιάς. Οι συντετριμμένοι γονείς, το προσωπικό του σχολείου, αλλά και ολόκληρη η τοπική κοινωνία, καλούνται να διαχειριστούν μια τραυματική κατάσταση, που επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από έναν ιστό κρυφών σχέσεων και αντικρουόμενων συναισθημάτων που συνδέει όλους τους εμπλεκόμενους. Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται όταν αντιφατικές εκδοχές του τραγικού συμβάντος βγαίνουν στην επιφάνεια, ενισχύοντας την αμφιβολία και το αίσθημα ματαιότητας. Ένα χαμηλόφωνο δράμα χαρακτήρων που ψηλαφεί την αδυναμία επικοινωνίας και στο οποίο άπαντες είναι δικαιωμένοι και υπόλογοι την ίδια ακριβώς στιγμή.

  • Σάββατο 9 Νοεμβρίου στις 17:00 στην αίθουσα Ολύμπιον
  • Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 12:00 στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα

Entwined (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο 2019)

Ο Πάνος, γιατρός, μετακομίζει σε ένα απομακρυσμένο χωριό για να κάνει το αγροτικό του. Εκεί ερωτεύεται μια ευπαθή κοπέλα, η οποία ζει απομονωμένη από τους δεισιδαίμονες συγχωριανούς της, διότι πάσχει από μια σπάνια ασθένεια. Αποφασισμένος να τη θεραπεύσει, ο γιατρός θα συνειδητοποιήσει σύντομα ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται, ιδιαίτερα όταν εκείνη του αποκαλύπτει το μοναδικό, παράδοξο τρόπο για να τη σώσει.

  • Σάββατο 9 Νοεμβρίου στις 20:00 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης
  • Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 13:00 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *