fbpx
CinemaCultureTFCinema

Φεστιβάλ Καννών 2024 | Wild Diamond: Το ταλέντο του να αρέσεις σε όλ@

Η ταινία Wild Diamond (Diamant Brut) αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο ταινίας μεγάλου μήκους της Agathe Riedinger και είναι μέρος του Διαγωνιστικού Προγράμματος στο Φεστιβάλ των Καννών 2024. Στο έργο πρωταγωνιστεί η Malou Khebizi, ο Idir Azougli, η Andréa Bescond και η Ashley Romano. Το Wild Diamond είναι διασκευή προηγούμενης ταινίας μικρού μήκους της σκηνοθέτιδας, με τίτλο Waiting For Jupiter (J’attends Jupiter).

Λίγα λόγια για την ταινία

Η Λιάν είναι μια νεαρή κοπέλα που ζει με την μικρή της αδερφή και την μητέρα της στη Γαλλία. Προέρχεται από χαμηλή κοινωνική τάξη. Η μητέρα της διαφεύγει σε νύχτες με ευκατάστατους άντρες, ενώ η ίδια συχνά κλέβει προϊόντα από μαγαζιά και τα μεταπουλάει για κέρδος. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να αυξήσει τους followers της με σκοπό να γίνει influencer μέσω του Instagram. Η ρουτίνα αυτή διαταράσσεται όταν μια τηλεοπτική παραγωγός ανταποκρίνεται στην αίτηση της Λιάν και την καλεί για οντισιόν. Η οντισιόν αφορά ένα ριάλιτι σόου και η παραγωγός έμμεσα της υπόσχεται φήμη και χρήμα. Η Λιάν τότε πιστεύει πως επιτέλους ήρθε η στιγμή που θα την αναδείξει.

Εκπληκτική είναι η σκηνογραφία και ενδυματολογία της ταινίας

Το σπίτι της Λιάν μοιάζει σε κατοικία ατόμου που ανήκει στην εργατική τάξη. Ο ρουχισμός της επίσης παραπέμπει κατευθείαν στην κοινωνική και κοινωνική της κατάσταση. Η ίδια φαίνεται να επιλέγει συγκεκριμένα ρούχα σε σχέση με τον τρόπο που θέλει να είναι αντιληπτή. Το στυλ και το μέικ-απ της προδίδουν επίσης ότι η ιστορία διαδραματίζεται γύρο απ την χρονολογία 2016. Σκηνοθετικά, η Riedinger ακολουθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Κρατάει τα πλάνα μακρινά, μεταδίδοντας μια αντικειμενική πλευρά στα γεγονότα, μια εξωτερική ματιά. Ταυτόχρονα, αυτά τα πλάνα, ως full-body shots, περνούν το αίσθημα της αντικειμενοποίησης του σώματος της πρωταγωνίστριας, θέμα που έχει βασικό ρόλο στην υπόθεση.

Η Λιάν πιστεύει ότι είναι ξεχωριστή, και ότι αποτελεί εξαίρεση. Θέλει να πιστεύει ότι μπορεί και αυτή να γίνει σαν τις influencers που θαυμάζει. Αισθάνεται μια απέχθεια προς την ζωή που ζει και προβάλλει μια συγκεκριμένη εικόνα προς τον κόσμο. Νιώθει εκτεθειμένη, διαφανής και όλοι μπορούν να δουν αυτό που είναι πραγματικά. Θέλει να νιώσει αρεστή και πιστεύει πως με την φήμη και τα χρήματα ο κόσμος θα την αγαπήσει. Στην οθόνη εμφανίζονται τα σχόλια που της δημοσιεύουν στο Instagram. Έτσι, ενσαρκώνονται και αποκτούν υπόσταση για την Λιάν και την ψυχολογία της.

Το Wild Diamond ρίχνει φως στην κουλτούρα των social media

Σχολιάζει την ανθρώπινη ανάγκη του να θες να είσαι αρεστ@ και την επιθυμία για αναγνωρισιμότητα και πλούτο. Δείχνει με ευαίσθητο τρόπο τον δρόμο προς την επίτευξη αυτών των στόχων, όπως και τις παγίδες που εμφανίζονται σε αυτή τη διαδρομή. Η επιβεβαίωση είναι ένα στοιχείο που ξεκινάει από τον εαυτό, δεν αποκτάται αλλά καλλιεργείται. Εξού και το ερώτημα που εκφράζει η ταινία: Είναι ταλέντο το να είσαι αγαπητός;

2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *