fbpx
Blog

Τι είναι το fast fashion και πώς να το αποφύγεις

Τα τελευταία χρόνια ακούμε ολοένα και περισσότερο τον όρο “fast fashion”. Έτσι ονομάστηκε το φαινόμενο της ευτελούς μόδας ή αλλιώς της «γρήγορης» βιομηχανίας ρούχων. Ειδικότερα, τεράστιες αλυσίδες καταστημάτων -γνωστές σε όλους μας- παράγουν ρούχα και αξεσουάρ από φτηνά υφάσματα και υλικά σε απίστευτα μεγάλες ταχύτητες. Έτσι οι περισσότεροι από μας έχουμε πρόσβαση σε φτηνά προϊόντα και καινούριες συλλογές ρούχων που ανανεώνονται σχεδόν κάθε δύο βδομάδες. Όλα καλά μέχρι εδώ, σωστά; Δυστυχώς όμως, υπάρχουν σοβαροί λόγοι που πρέπει να μετριάσουμε, ή ιδανικά να σταματήσουμε, τις αγορές μας από τις συγκεκριμένες εταιρίες.

Λίγα λόγια για τη βιομηχανία μόδας

Η παραγωγή των ρούχων τους γίνονται σε χώρες με φτηνό εργατικό δυναμικό, όπως είναι το Μπαγκλαντές, το Βιετνάμ, η Ινδία κ.ά. Στα εργοστάσια τους εργάζονται ως επί το πλείστον γυναίκες, αλλά και παιδιά, κάτω από χείριστες και μη ασφαλείς συνθήκες, λαμβάνοντας εξευτελιστικά χαμηλές απολαβές. Πέρα όμως από το ηθικό πρόβλημα που δημιουργούν αυτές οι εταιρίες, υπάρχει και περιβαλλοντικό κόστος. Η βιομηχανία μόδας είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνα στον πλανήτη, μετά τη βιομηχανία πετρελαίου. Η δύναμη που μας δίνεται ως καταναλωτές είναι η δυνατότητα επιλογής για το που θα δώσουμε τα χρήματά μας. Μήπως λοιπόν την επόμενη φορά που θελήσεις εκείνο το μπλουζάκι σε τιμή «ευκαιρίας», να το σκεφτείς και δεύτερη φορά;

Το ΤFC Magazine λοιπόν, σου προτείνει 5 τρόπους να αποφύγεις το fast fashion

Thrift Stores

Σίγουρα θα τα έχεις ξανά ακούσει και όχι άδικα. Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι τόσο διαδεδομένα όσο στο εξωτερικό, όμως δεν παύουν να είναι μια ενδιαφέρουσα «ηθική» εναλλακτική. Εκεί μπορείς να βρεις μεταχειρισμένα ρούχα κάθε εποχής σε πολύ καλή κατάσταση και σε χαμηλές τιμές. Έτσι, μπορείς να έχεις στη συλλογή σου μοναδικά vintage κομμάτια χωρίς να δώσεις μια περιουσία. Αν βρίσκεσαι Θεσσαλονίκη, μη ξεχάσεις να επισκεφτείς το Elephant Gang.

Μεταποίησε τα παλιά σου ρούχα

Οι περισσότεροι από μας έχουμε κάποιο ρούχο στην ντουλάπα μας που βαρεθήκαμε να φοράμε. Κι αν σου έλεγα ότι εκείνο το παλιό σου μακρύ τζιν μπορεί να μετατραπεί σε ένα ωραίο καλοκαιρινό σορτς; Μην ξεχνάς να είσαι δημιουργικός και να εμπιστεύεσαι την μοδίστρα της γειτονιάς σου!

Στην ντουλάπα της μαμάς

Σίγουρα όλων μας οι γονείς κράτησαν αμέτρητα ρούχα στις ντουλάπες τους με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα τους φανούν χρήσιμα. Μήπως να ρίξεις κι εκεί μια ματιά; Θα εκπλαγείς από το τι μπορεί να ανακαλύψεις. Βρες αυτό που σου ταιριάζει και αν δεν είναι ακριβώς στο νούμερο σου, μπορείς πάντα να το μεταποιήσεις και να το κάνεις δικό σου.

Κάνε έρευνα για την εταιρία που σε ενδιαφέρει

Θα σου πάρει μόλις λίγα λεπτά για να βρεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για οποιαδήποτε εταιρία ρούχων. Τα βασικά που πρέπει να προσέξεις είναι σε ποια χώρα βρίσκεται το εργοστάσιο της και το τι υφάσματα χρησιμοποιεί. Το Good οn you συμβάλει στην εδραίωση της «ηθικής» μόδας. Εκεί μπορείς να αναζητήσεις πληροφορίες για το brand που σε ενδιαφέρει και να βρεις βαθμολογίες σε διάφορες μεγάλες και μη εταιρίες, ανάλογα με τον αντίκτυπο που έχουν στο εργατικό δυναμικό τους, στο περιβάλλον και στα ζώα.

Κάνε πιο στοχευμένα τις αγορές σου

Στοιχηματίζω ότι έχεις παρασυρθεί κι εσύ στις αγορές σου από τις οικονομικές τιμές και την ποικιλία που βρίσκεις στα fast fashion brands. Αν λοιπόν έχεις φύγει κι εσύ από κατάστημα με πολλά παραπάνω κομμάτια απ’ όσα όντως χρειαζόσουν, φρόντισε την επόμενη φορά να είσαι πιο οργανωμένος. Για να μην παρεκκλίνεις λοιπόν από στόχο σου, μπορείς να γράψεις σε ένα χαρτάκι τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι και μέχρι ποιο ποσό προτίθεσαι να διαθέσεις. Έτσι, ακόμα κι αν επενδύσεις κάποια από τα χρήματά σου σε τέτοιες εταιρίες, το κάνεις συνειδητοποιημένα χωρίς υπερβολές. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η αλλαγή έρχεται μέσα από μικρά βήματα κάθε φορά.

2

Leave a Reply

Your email address will not be published.