fbpx
BlogBookCultureTypewriter

Το πρώτο “φαρμακείο ποίησης” μάς συστήνει στις ευεργετικές ιδιότητες των στίχων

«Η ποίηση δεν ανήκει σ’ αυτούς που τη γράφουν, αλλά σε εκείνους που την έχουν ανάγκη» ακούμε στην ταινία Ο Ταχυδρόμος (1994) σε ένα φανταστικό διάλογο του πρωταγωνιστή με τον Νερούδα. Αυτήν την ανάγκη των ανθρώπων για την ποίηση ήρθε να καλύψει το πρώτο Φαρμακείο Ποίησης στον κόσμο. Μια εναλλακτική οπτική στην έννοια τόσο του βιβλιοπωλείου, όσο και της ίδιας της ποίησης προσφέρει η εμπειρία του Poetry Pharmacy.

Στα αγγλικά προάστια βρίσκεται η πινακίδα Poetry Pharmacy

Ένα βικτωριανής αισθητικής μαγαζάκι ήταν το σκηνικό που έψαχναν η Deborah Alma και ο James Shread για να κάνουν αυτό το επιχειρηματικό τους βήμα. Το γραφικό τοπίο της μικρής πόλης Bishop Castle στο Shropshire συμπληρώνει την εικόνα. Το όνομα του καταστήματος προειδοποιεί τους πελάτες πως δεν πρόκειται για ένα κοινό βιβλιοπωλείο. Είναι θα λέγαμε ένας πολυχώρος που προσφέρει μια εμπειρία θεραπευτικής ποίησης.

Η αρχική έμπνευση για το φαρμακείο ποίησης ήταν περιπλανώμενη

Η ιδέα προέκυψε αρχικά από την Deborah όταν επί 7 χρόνια περιπλανιόταν με ένα vintage ασθενοφόρο επικοινωνώντας το μήνυμα πως η ποίηση είναι για όλους. Έχοντας εργαστεί με ηλικιωμένους με άνοια είχε διαπιστώσει τις ευεργετικές ιδιότητες της ιδιαίτερης αυτής τέχνης. Έτσι, από πόλη σε πόλη και από νοσοκομεία σε σχολικές εκδηλώσεις δεχόταν ανθρώπους στο πίσω μέρους του εναλλακτικού αυτού ασθενοφόρου για μια δωρεάν «συνεδρία» ποίησης. Όσοι το δοκίμασαν περιγράφουν πως πρόκειται για μια εμπειρία επιμορφωτική και ευεργετική.

Ποίηση για όλους…

Ο πελάτης μπορεί να περιπλανηθεί ανάμεσα στα ράφια, που είναι χωρισμένα ανάλογα με τη διάθεση ή τις θεματικές. Ενότητες όπως το γήρας, το πένθος, η μητρική αγάπη εναλλάσσονται με την ελπίδα και την ενσυνειδητότητα. Αν πάλι είσαι από αυτούς που δυσκολεύονται να διαλέξουν η Deborah Alma υπό τον τίτλο της Poetry Pharmacist είναι εκεί για να σε διευκολύνει. Με μια σύντομη συζήτηση μπορεί να σου «συνταγογραφήσει» το βιβλίο που είναι κατάλληλο για τη διάθεση και τις ανησυχίες σου.

…αλλά και προσαρμοσμένη στα μέτρα του καθενός

Πηγαίνοντάς το ένα βήμα πιο πέρα, έχει διαμορφώσει ένα χώρο του καταστήματος για πιο μακροσκελείς τέτοιες συζητήσεις. Σε ένα μισάωρο ραντεβού επί πληρωμή συνδυάζει το διάλογο με την ποίηση για να απευθυνθεί εξατομικευμένα στον κάθε πελάτη. Προτάσεις για βιβλία και ποιήματα διαλεγμένα για τον καθένα ξεχωριστά είναι το δικό της εργαλείο.

Ποίηση παρέα με μια κούπα καφέ

Για όσους βιάζονται να ξεφυλλίσουν τα βιβλία τους και να χωθούν με ηρεμία στις σελίδες τους, λειτουργεί και χώρος καφέ. Παράλληλα, διοργανώνονται εκδηλώσεις ποίησης και σεμινάρια δημιουργικής γραφής για τα αναδυόμενα ταλέντα.

Στίχοι σε ημερήσιες δόσεις

Για όσους ήδη ζηλεύουν αυτήν την εμπειρία, αλλά βρίσκονται σε άλλη πόλη της Αγγλίας υπάρχει πάντοτε το ηλεκτρονικό κατάστημα. Αυτό που θα παρατηρήσετε με την πρώτη ματιά είναι πως δεν περιλαμβάνει μόνο βιβλία. Υπάρχει μια ολόκληρη ποικιλία ποιητικών «χαπιών». Καμουφλαρισμένα ως κάψουλες βρίσκονται προσεκτικά διπλωμένα ποιήματα που απευθύνονται στο κουράγιο, τα υπαρξιακά άγχη, μέχρι και την αποτοξίνωση από τα social media.

Ας κρατήσουμε από όλο αυτό πως η ποίηση και η Τέχνη δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη.

14
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *