Συντάκτης: Σταμάτης Ψαρουδάκης
Φωτογραφία: Ορφέας Χωρινόπουλος
Είμαι στο λιμάνι της Θεσσαλονικης με την Κέλλυ Γαρυφάλλη, στο fair trade film day που διοργανώνεται από την Fair Trade Hellas, μία ανεξάρτητη οργάνωση που δημιουργήθηκε το 2004. Στις 3&4 Μαΐου, ο συγκεκριμένος ΜΚΟ ενημέρωσε τους πολίτες μέσω της προβολής ταινιών, για το δίκαιο εμπόριο, ένα θέμα που μας αφορά όλους. Καθημερινά, χρησιμοποιούμε και καταναλώνουμε τρόφιμα, ένδυση και τεχνολογία αγνοώντας εσκεμένα την προέλευση τους.
Το δίκαιο εμπόριο είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που ξεκίνησε από τη δεκατία του 60 με 70 με την αποικιοποίηση. Σκοπό είχε να βοηθήσει τον ανεξάρτητο παραγωγό μέσα από το εμπόριο και όχι τη φιλανθρωπία. Ουσιαστικά είναι μία εναλλακτική πρόταση στο συμβατικό εμπόριο, που, πέρα από το κέρδος, στοχεύει και στο σεβασμό του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Ειδικότερα, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταργεί την παιδική εργασία, εξασφαλίζει δίκαιο μισθό στους παραγωγούς, εγκαθιδρυει μακροχρόνιες επαγγελματικές συνεργασίες και τέλος παράγει μη μεταλλαγμένα προϊόντα.
Η κρίση θέτει ένα δίλλημα σε όλους μας. Ο ηθικός τρόπος ζωής είναι αρκετές φορές ακριβότερος από τον συμβατικό. Λογικό, καθώς ότι αγοράζεις φτηνά, κάποιος το πλήρωσε ακριβά, μία νοοτροπία με την οποία λειτουργόυν οι περισσότερες βιομηχανίες. Αντίθετα με τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε, παρατηρείτε πως ο Έλληνας επιθυμεί να καταναλώνει υπεύθυνα, με αποτέλεσμα να καταργεί την υπερκατανάλωση. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι με μεγάλη διαφορά πρώτη σε downloads στην εφαρμογή για κινητά mapyourmeal.org.
Το mapyoumeal δημιουργήθηκε από τη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Βουλγαρίας – Ηνωμένου Βασιλείου – Αυστρίας. Η εφαρμογή σου δίνει την δυνατότητα, σκανάροντας το barcode ενός προϊόντος, να διαπιστώσεις πόσο φιλικό προς το περιβάλλον είναι, καθώς και τι κοινωνικά κριτήρια πληρεί. Συνεπώς, ο κόσμος, μέσα από την εφαρμογή, πάει κόντρα στην άνγοια και την αδιαφορία με την οποία λειτουργούσε ως τώρα. Μόνο μία ερώτηση προκύπτει από τα παραπάνω, το πως ψωνίζουμε υπεύθυνα.
Η διαθεσιμότητα των fair trade προϊόντων είναι ένα μεγάλο ζήτημα στην Ελλάδα. Σίγουρα, θα βρεις αγαθά στο e-shop του ΜΚΟ, σε ντερλικατέσεν και μικρά μαγαζιά της πόλης. Σταδιακά παρατηρείται αύξηση της ζήτησης αγαθών δικαίου εμπορίου σε πολλές πόλεις της χώρας. Ο καταναλωτής έχει δικαιώματα και ταυτόχρονα υποχρεώσεις απέναντι σε κάθε αγορά. Η πρόσβαση σε πληροφορίες μέσω του διαδικτύου δεν δικαιολογεί καμία άγνοια. Μπορεί το σύστημα εμπορίου να είναι μεγάλο, αλλά τη δύναμη την έχει ο καταναλωτής και μπορεί να την πάρει πίσω.
Εν κατακλείδι
Πρέπει να σημειωθεί πως, με κάθε δικαίου εμπορίου αγορά, δίνεται η ευκαιρία σε μία ολόκληρη κοινωνία να αναπτυχθεί. Πέρα από τη στήριξη μικρών παραγωγών και το σεβασμό στο πλανήτη, ένα ποσό πάει στην κοινότητα. Συμπερασματικά, δεν κάνεις φιλανθρωπία αλλά εμπόριο, μέσα από το οποίο εξελίσσεται η κοινωνική οικονομία.
0