fbpx
Theater

Όλα όσα δεν ήξερες για τον Albert Camus

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του μεγάλου Γάλλου συγγραφέα, το TFC φροντίζει να σας φέρει πιο κοντά στο έργο του. Ξεχωρίσαμε 5 ημερομηνίες, 5 ιδιαίτερες πληροφορίες και 5 αποφθέγματα που πρέπει να γνωρίζεις.

5 ημερομηνίες για τον Alber Camus

1913: Ο νομπελίστας συγγραφέας του Ξένου, της Πανούκλας και της Πτώσης γεννιέται στην Αλγερία. Αποικία τότε της Γαλλίας σε μια οικογένεια όχι ιδιαίτερα εύπορη. Φύση ανήσυχη. Ψυχή που αναζητεί αλλά δεν βρίσκει την ησυχία της. Γράφει για να εξωτερικεύσει όλα όσα ζουν και μεγαλώνουν μέσα του από την παιδική του ηλικία με ρυθμούς που ο ίδιος δεν μπορεί να ελέγξει.

1937: Έχοντας ιδρύσει ήδη το Θέατρο της Εργασίας , όπως το ονομάζει, εγκαταλείπει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας. Αυτό έγινε μετά από 2 χρόνια παραμονής του σε αυτό. Δεν σταματά παρόλα αυτά να ασχολείται με την πολιτικ. Συγκεκριμένα τον ενδιαφέρει η πολιτική κατάσταση στην Αλγερία, η οποία φαίνεται να επιθυμεί σιγά σιγά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία. Έναν χρόνο μετά γράφει το πρώτο θεατρικό του έργο, τον Καλιγούλα.

1945: Εγκατεστημένος εδώ και τουλάχιστον μια πενταετία στο Παρίσι ο μοναδικός αυτός υπαρξιστής βιώνει μία από τις πιο παραγωγικές του συγγραφικές περιόδους. Παράλληλα συμμετέχει στην αντίσταση της Γαλλίας κατά των Ναζί. Ο μύθος του Σίσυφου, ο Ξένος και η Πανούκλα είναι μερικά από τα συγγραφικά του έργα.

1957: Η χρονιά της αναγνώρισης ολόκληρου του συγγραφικού του έργου έφτασε. Ενώ βρίσκεται σε ένα εστιατόριο με την Πατρίσια Μπλέικ ένας νεαρός του ανακοινώνει ότι θα τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ και εκείνος νιώθει να πνίγεται. Σκέφτεται να το αρνηθεί αλλά τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου το παραλαμβάνει από την Σουηδική Ακαδημία , με ένα λόγο που αφήνει εποχή.

1960: Στις 4 Ιανουαρίου αγοράζει ένα εισιτήριο για το τρένο που θα πάρει μαζί με την οικογένεια του προκειμένου να γυρίσουν στον τόπο κατοικίας τους. Τελευταία στιγμή δέχεται την πρόταση του εκδότη του και αποφασίζει να ταξιδέψει με το αυτοκίνητο του. Ο Καμύ αφήνει την τελευταία του ανάσα μέσα σε αυτό το όχημα, είναι μόλις 46 ετών.

5 ιδιαίτερες πληροφορίες για τη ζωή του Albert Camus

1.Σε ηλικία μόλις 17 χρονών έρχεται αντιμέτωπος με τη φυματίωση, η οποία του στερεί τη δυνατότητα να πάρει πιστοποίηση προκειμένου να διδάξει φιλοσοφία. Το εκπαιδευτικό σύστημα και ο Καμύ δεν συναντιούνται (ίσως καρμικά) ποτέ.

2.Παρόλο που παντρεύτηκε 2 φορές ήταν κατά του γάμου και μάλλον αυτός ήταν ο λόγος που διατηρούσε αρκετές εξωσυζυγικές σχέσεις.

3.Το παιδικό του όνειρο ήταν να γίνει ποδοσφαιριστής.

4. Ο Albert Camus ήταν δεύτερος πιο νέος νομπελίστας που έχασε τη ζωή του, ο πρώτος ήταν μόλις 42.

5.Τη μέρα του δυστυχήματος βρέθηκαν στην τσέπη του υπήρχαν 144 σελίδες από το βιβλίο που προετοίμαζε με τίτλο ο Πρώτος Άνθρωπος.

5 αποφθέγματα ορόσημα του Albert Camus

Γοητεία είναι ένας τρόπος να παίρνεις την απάντηση «ναι», χωρίς να έχεις κάνει κάποια ξεκάθαρη ερώτηση.

Είναι προτιμότερο να ζω τη ζωή μου σαν να υπάρχει Θεός και να πεθάνω για να ανακαλύψω ότι δεν υπάρχει παρά να ζω τη ζωή μου σαν να μην υπάρχει και να πεθάνω για να ανακαλύψω ότι υπάρχει.

Ελεύθερος είναι εκείνος που μπορεί να ζει χωρίς να λέει ψέματα.

Για να είμαστε ευτυχισμένοι, πρέπει να μη μας απασχολούν πολύ οι άλλοι

Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει.

Συντάκτρια: Καιμακάμη Δήμητρα

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *