fbpx
Theater

Εβδομάδα πρεμιέρας για το ΚΘΒΕ

Ιανουάριος με πρεμιέρες στο ΚΘΒΕ

Η νέα χρονιά ξεκίνησε δυναμικά για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Μέσα Ιανουαρίου, και η ήδη ενδιαφέρουσα θεατρική ατζέντα της πόλης θα εμπλουτιστεί με μερικές ακόμα πολλά υποσχόμενες θεατρικές παραγωγές από το ΚΘΒΕ. Πλάι λοιπόν στις επιτυχημένες παραστάσεις που συνεχίζουν να παίζονται (Η μεγάλη Πλατεία, Οι Τρεις Αδελφές, Μόλλυ Σουήνυ), έρχονται τις επόμενες μέρες να προστεθούν όχι μία, αλλά τρεις θεατρικές πρεμιέρες.

Ο Μεγαλοπρεπής κερατάς

του Φερνάν Κρομλένκ

Πρεμιέρα: Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στο Βασιλικό Θέατρο

Η Έφη Γιαννοπούλου υπογράφει τη μετάφραση του έργου του Κρομλένκ, το οποίο σκηνοθετεί η Ελεάνα Τσίχλη, που επιστρέφει στο ΚΘΒΕ μετά τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» 

Ο έρωτας του Μπρούνο και της Στέλλας είναι τόσο δυνατός και αμοιβαίος που παρασύρει τους πάντες γύρω τους σε ένα παραλήρημα ευτυχίας. Όμως ξαφνικά όλα αλλάζουν όταν στη σκέψη του Μπρούνο εισβάλλει η υποψία της απιστίας και το μυαλό του χάνεται μέσα στα σκοτεινά μονοπάτια της ζήλιας.

Ο «Μεγαλοπρεπής κερατάς» ακροβατεί ανάμεσα στο φαρσικό και στο τραγικό. Τα πρόσωπα τη μια στιγμή ερωτεύονται, αγαπούν, διασκεδάζουν και την άλλη πληγώνουν, πληγώνονται και υποφέρουν. Από το δροσερό, ανάλαφρο, κωμικό περιβάλλον μεταφέρονται σε έναν εφιαλτικό τόπο χωρίς επιστροφή, κυριευμένο από εμμονές και πάθη, όπου κάθε λογική καταρρίπτεται. Ένα παιχνίδι εις άτοπον απαγωγής χωρίς κανένα τέλος… μια που, τελικά, ο πραγματικός εχθρός του ήρωα είναι ο ίδιος του ο εαυτός.

Η παράσταση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ.

Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Της Χρύσας Σπηλιώτη

Πρεμιέρα: Σάββατο 18 Ιανουαρίου στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών

Ποιος Ανακάλυψε την Αμερική;

Με αυτό τον τρόπο, το ΚΘΒΕ τιμά τη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη, της αγαπημένης ηθοποιού, θεατρικής συγγραφέα και σκηνοθέτη, που χάθηκε πρόωρα.

Η Λίζα και η Καίτη μεγαλώνουν μαζί προσπαθώντας να απαντήσουν η κάθε μια με τον δικό της τρόπο στις ερωτήσεις του σχολείου και στα ερωτήματα της ζωής. Οι δύο ηρωίδες διανύουν το δρόμο της ενηλικίωσης και της ωρίμανσης μέσα από διεκδικήσεις, όνειρα, ματαιώσεις. Στο τέλος, βρίσκονται ξανά μαζί, επιχειρώντας να απαντήσουν στο ίδιο εναρκτήριο ερώτημα της ζωής (και του έργου): ποιος είναι αυτός που ανακαλύπτει και τι, τελικά, καταφέρνει να βρει μέσα από όλη αυτή την αναζήτηση;

Η παράσταση ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου.

Παραμύθι για δύο

του Φίλιπ Ρίντλεϊ

Πρεμιέρα: Σάββατο 25 Ιανουαρίου στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών

Παραμύθι για Δύο

Μια νέα παραγωγή της Νεανικής Σκηνής του ΚΘΒΕ ετοιμάζεται να υποδεχθεί έφηβους -αλλά και μεγαλύτερους- θεατές.

Σε μια σκηνή ερασιτεχνικού θεάτρου ενός εγκαταλελειμμένου πολιτιστικού χώρου, συναντιούνται δύο έφηβοι, ο Κέβιν και η Σάντρα. Με φόντο ένα ζωγραφισμένο τοπίο, οι δύο νέοι επιχειρούν να διαφύγουν από την πραγματικότητα που ζουν, να μεταφερθούν σε ένα «αλλού» και να καταφέρουν από εκεί να ξανακοιτάξουν τη ζωή με άλλο τρόπο. Μέσα στην κρύα αίθουσα, ανοίγουν τις καρδιές τους, λένε τις ιστορίες τους και διαπιστώνουν πως «τέσσερα μάτια βλέπουν καλύτερα από δύο».
 
Το «Παραμύθι για Δύο» είναι ένα νεανικό έργο, γραμμένο από τον καταξιωμένο σύγχρονο βρετανό συγγραφέα Φίλιπ Ρίντλεϊ, που με το ξεχωριστό στυλ γραφής του, καταφέρνει να υφάνει τις ρεαλιστικές του ιστορίες με τον ιστό του παραμυθιού. Με την επιδεξιότητα, λοιπόν, του παραμυθά, τη γνώση των δυσκολιών αλλά και της ομορφιάς της εφηβικής ζωής, κατορθώνει να μας ταξιδέψει σε μια ιστορία αγάπης δύο νέων παιδιών, στην μεταβατική τους ηλικία, από το παραμύθι στον έρωτα… ή και το αντίστροφο.

 Η παράσταση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ, σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ράπτη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων, αλλά και για να ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του ΚΘΒΕ.


0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *