fbpx
Blog

Οι 5+1 ευχάριστες ειδήσεις που διαβάσαμε τον Οκτώβριο

Η καθημερινή μας ενημέρωση έχει φτάσει να θυμίζει ένα από τα ελάχιστα παιχνίδια των υπολογιστών στα ’90s, τον ναρκαλιευτή. Πατάμε με φόβο τους τίτλους των ειδήσεων, προετοιμασμένοι για την καταστροφή. Οι καλές, όμως, ειδήσεις είναι όλα αυτά τα clicks που μας κρατάνε στο παιχνίδι. Και δεν είναι ούτε λίγες, ούτε ασήμαντες. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να συγκεντρώνουμε κάθε μήνα μερικές από τις πιο ευχάριστες ειδήσεις που αφορούν το περιβάλλον, κι όχι μόνο. Ας αφιερώσουμε λίγα λεπτά να εκτιμήσουμε αυτές που ήδη διαβάσαμε ή να ενημερωθούμε για όσες δεν έφτασαν ποτέ στους δέκτες μας.

1. Στη Βιρτζίνια το πιο εκτεταμένο πρότζεκτ υποθαλάσσιας ανάπλασης

Τα τελευταία 20 χρόνια το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών στη Βιρτζίνια και οι συνεργάτες του εργάζονται γύρω από την αποκατάσταση των φυκιών στην ανατολική ακτή της. Από το 1930 μέχρι και πρόσφατα, τυφώνες και ασθένειες είχαν στερήσει στην περιοχή τον υποθαλάσσιο φυτικό της πλούτο. Πλέον έχει να καμαρώνει για σχεδόν 9 χιλιάδες στρέμματα από φύκια. Το έργο συνέβαλε στην βιοποικιλότητα της περιοχής και κατ’ επέκταση στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της αλιείας. Το σημαντικότερο όμως εύρημα αφορά τη δυνατότητα των φυκιών να δεσμεύουν άνθρακα 35 φορές γρηγορότερα ακόμα κι από ένα τροπικό δάσος, σύμφωνα με έρευνα του WWF.

2. Στο Μεξικό ρεκόρ γεννήσεων για επαπειλούμενο είδος χελωνών

Οι θαλάσσιες χελώνες του γένους Olive Ridley αποτελούν επαπειλούμενο είδος. Στο Μεξικό εδώ και τρεις δεκαετίες απαγορεύεται η αιχμαλωσία τους. Η ανθρώπινη δραστηριότητα, και κυρίως ο τουρισμός στην περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες, διακόπτουν την περίοδο επώασης των αυγών τους. Το αποτέλεσμα είναι να γεννιούνται 500 με 1.000 μικρά χελωνάκια κάθε χρόνο. Γι’ αυτό και προκάλεσε έκπληξη και χαρά ο φετινός αριθμός ρεκόρ των 2,250 μικρών. Πολλοί τον συνδέουν και όχι άδικα με τους περιορισμούς που έθεσε η πανδημία στις μετακινήσεις. Είναι σίγουρα ένα χρήσιμο μάθημα για τα όρια της ανθρώπινης δραστηριότητας και την ευγνωμοσύνη προς το περιβάλλον.

Οι 5+1 ευχάριστες ειδήσεις που διαβάσαμε τον Οκτώβριο
latimes.com

3. Στην Ουγκάντα τα δέντρα θα σώσουν τους χιμπατζήδες

Η μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία One Tree Planted ανακοίνωσε ένα νέο πρότζεκτ στην Ουγκάντα. Με στόχο τα 3 εκατομμύρια δέντρα σε τρία χρόνια προσδοκά να εξασφαλίσει ένα ασφαλές περιβάλλον για τους υπό εξαφάνιση χιμπατζήδες. Η περιοχή φιλοξενεί το 39% του συνόλου των θηλαστικών της Αφρικής και τα μισά της σχεδόν πτηνά. Πρόκειται δηλαδή για ένα ανεκτίμητης περιβαλλοντικής αξίας έργο. Για να εξασφαλιστεί μάλιστα η συνέχεια αυτής της προσπάθειας θα εκπαιδεύσουν 700 νοικοκυριά στη βιωσιμότητα και θα ορίσουν ένα διαχειριστή σε κάθε χωριό.

4. Η Αυστραλία υποδέχτηκε τους διαβόλους της Τασμανίας 3.000 χρόνια μετά

Εδώ και 3 χιλιετίες οι διάβολοι της Τασμανίας συναντώνται κατ’ αποκλειστικότητα και σε πολύ μειωμένο αριθμό στο νησί Τασμανία της Αυστραλίας. Μάλιστα το 2008 ανακηρύχθηκαν επαπειλούμενο είδος. Οι επιστήμονες έχουν κινητοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια για τη διάσωσή τους. Πρόσφατα, τον περασμένο Μάρτιο, ελευθέρωσαν στην Αυστραλία 15 μεγαλωμένους σε εργαστήρια διαβόλους της Τασμανίας. Μετά από μια περίοδο παρακολούθησης κι εφόσον είδαν πως ενσωματώθηκαν χωρίς προβλήματα ελευθέρωσαν άλλους 11. Η επιστροφή στη γενέτειρά τους διατηρεί την ισορροπία στο οικοσύστημα ελέγχοντας τον πληθυσμό άλλων άγριων θηλαστικών.

Οι 5+1 ευχάριστες ειδήσεις που διαβάσαμε τον Οκτώβριο
businessinsider.com

5. Στον Καναδά αντίστροφη μέτρηση για τα πλαστικά μιας χρήσης

Ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο που έχει θέσει για πλήρη απαλλαγή από το πλαστικό μέχρι το 2030 βρίσκεται ο Καναδάς. Ένα χρόνο περιθώριο έχει θέσει στον εαυτό της η χώρα για την απαγόρευση του πλαστικού μιας χρήσης. Μέχρι το τέλος του 2021, πλαστικές σακούλες, καλαμάκια και μαχαιροπήρουνα δε θα αποτελούν μέρος της καναδικής καθημερινότητας. Έρευνες που φανερώνουν 3 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων, με μόλις το 9% από αυτά να ανακυκλώνονται, φαίνεται πως οδήγησαν σε αυτή την ευχάριστη περιβαλλοντική εξέλιξη.

6. Από ιδιοκτήτης εστιατορίου σε πιλότο για καλό σκοπό

Όσο ο χώρος της εστίασης πλήττεται από τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου βρήκε μια υπέροχη διέξοδο. Έχοντας ως χόμπι τις πτήσεις, επιστράτευσε την δεξιότητά του αυτή για καλό σκοπό. Εντάχθηκε στην οργάνωση Pilots N Paws που μεταφέρει ζώα που κινδυνεύουν σε ασφαλή καταφύγια ή οικογένειες πρόθυμες να τα υιοθετήσουν. Μέχρι στιγμής έχει μεταφέρει 40 ζώα. Την ίδια στιγμή μαζί με τις κατ’ οίκον παραγγελίες ενός από τα εστιατόριά του οι πελάτες λαμβάνουν και τη φωτογραφία ενός προς υιοθεσία σκύλου.

Τις άσχημες ειδήσεις μπορεί να μην τις ελέγχουμε, τις ευχάριστες όμως μπορούμε να τις φτιάξουμε.

8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *